Annons

Bildskärm

Produkter
(logga in för att koppla)

Khalad

Aktiv medlem
Dustin har ett erbjudande med en Eizo 22´ med Spyer 3 kalibrator "för fotoentusiaster".

Skärm 22" wide med s-PVA LCD
92 % av AdobeRGB
12 bitars gammaprecision med 16 bitars intern färghantering
Kontrast 1500:1
Ljusstyrka 250 cd/m2
178 graders betraktningsvinkel
1680x1050 pixlars upplösning
Kalibrator och mjukvara inkl (Spyder 3 PRO)

Är detta ett bra alternativ?
Fågan gälle framförallt bildskärmen
250 cd/m2 låter lite lite, Andra skärmar har upp till 450 cd/m2 och det finns större skärmar (24 ") med högre upplösning och kontrast som är billigare. med lägre pris. I beskrivningen läter det som denna är anpassad för fotojobb - 92 % av AdobeRGB, är det bra?

Sommarhälsningar/ Khalad
 

danieljansson

Aktiv medlem
Hur mycket ska de ha för den?

Jag kör en NEC LCD2690WUXi ( http://www.nec-display-solutions.se/c/g/se/sv/Products/Details/Main/dp/Products/LCD/Current/LCD-2690WUXi/LCD-2690WUXi/index,group=all.html ) och är helnöjd med den. Den klarar 95% av aRGB och det är en dröm att arbeta i aRGB läge tillsammans med min 5D. Dessutom har den en IPS panel vilket är ett bättre val än PVA display då IPS ger en grymt bra betraktningsvinkel utan att nämnvärt förlora kontrast eller korrekt färgåtergivning.
 

Grevture

Aktiv medlem
Teknikredaktör
Dustins erbjudande

Hej!

Skärmen som ingår i erbjudandet är en Eizo S2231W, en riktigt bra skärm som normalt kostar ca 5000 kr, att få den med en Spyder 3 Pro för 5700 kr låter med andra ord som ett bra erbjudande.

250 cd/m2 låter lite lite, Andra skärmar har upp till 450 cd/m2 och det finns större skärmar (24 ") med högre upplösning och kontrast som är billigare. med lägre pris. I beskrivningen läter det som denna är anpassad för fotojobb - 92 % av AdobeRGB, är det bra?
Vid bildarbete är det sällan man vill ha så mycket mer än 100 candela så ljusstyrkan räcker med råge.

De större skärmarna som är billigare är mycket bra på många sätt, men de bygger nästan alltid på en enklare typ av lcd-panel än som sitter i S2231W. Så stora skärmar med lika bra paneler är normalt dyrare -- men håll utkik efter kampanjpris. Bildskärmar används ofta som lockvaror och där kan man göra riktiga fynd.

Den stora skillnaden hos skärmar med enklare paneltyp är att färgerna förändras mer beroende på vilken vinkel du tittar på skärmen. Störst blir skillnaden i höjdled. Kika på en bärbar dator (som nästan alltid har sådana paneler) och vinkla skärmen lite olika i höjdled så ser du hur stora skillnader det blir.

92 % av AdobeRGB är på många sätt mycket bra. Traditionellt har de flesta skärmar nätt och jämnt klarat att visa den mindre färgrymden sRGB. Det innebär att vissa färgnyanser som finns i bilden inte riktigt kommer fram på en sådan skärm (de flyter ihop mer närliggande nyanser). Det kan leda till obehagliga överraskningar om man trycker eller skriver ut bilder i processer som förmår ta fram de här "dolda" färgnyanserna.

Nu skall man inte överdriva nyttan med stor färgrymd för vardagsbruk. Bilder man publicerar på webben bör man hur som helst begränsa till sRGB eftersom nästan alla bildskärmar ute i världen faktiskt bara kan visa så mycket färg (och knappt det). Det är inte många skrivare som kan skriva ut så mycket större färgrymder heller. Majoriteten fotograferar i sRGB och då blir nyttan med en större färgrymd i skärmen mycket liten.

Så stor färgrymd är bra, men inte så speciellt viktigt för majoriteten av oss.

Men kort sammanfattat så är skärmen de erbjuder mycket bra och paketerat med en kalbrator är det ett grymt bra paket för den som vill vara lite ambitiös med sitt bildarbete.
 
ANNONS