När skall man använda de olika ljusmätningsmetoderna

Produkter
(logga in för att koppla)

MatsÅ

Aktiv medlem
i kameran. I vilken situation skall man använda spot, och i vilken situation skall man använda centrum, average osv? Tex spot skall man mäta där det är som ljusast med den?

Om man fotar en bild med en födelsedagsfest och någon går in med en tårta med ljus som är tända. Rummet är i övrigt idagsljus. Vilken ljusmätningsmetod anväder man här? Om man fotar samma sak men nu är rummet mörkare, använder man samma ljusmätningsmetod här??

Om man fotar ute i naturen tex havet. Vilken ljusmätning metod använder man här?

Tänker på centrum, average, spot osv.

Dumma frågor, jag vet men jag måste veta.

Ha en bra helg.
 

jimh

Kodsnickare
Det handlar inte så mycket om när, utan kanske mer om vem man är och hur man föredrar att jobba.

Med "intelligent" mätning som matris, evaluerande så överlåter man en del beslut till kameran. Ger ofta bra exponeringar i de flesta situationer, men kräver erfarenhet av det aktuella systemet för att veta när det inte funkar.

Spotmätning används när man själv aktivt vill göra tankearbetet. Det finns många olika sätt att arbeta med spotmätning.

Centrumvägd mätning är ett slags mellanting. I många situationer går det att mäta motivet rakt av och trycka av. Och det är lättare att lära sig när det inte funkar och vad man behöver göra åt det.

Spotmätning och centrumvägd mätning är "dumma" metoder. Det enda de gör är att se till så att det man pekar mätcellen mot blir mellangrått i den färdiga bilden. Men "dumt" betyder också förutsägbart, vilket många gillar.

De "intelligenta" mätmetoderna drar slutsatser om motivet baserat på en himla massa data. De kan t ex tolka en ljus överdel av bilden som att det är en himmel, och därför lägga mindre vikt på att den blir bra. Eller använda sig av autofokussensorer för att gissa vad som är huvudmotivet och koncentrera sig på det. Passar motivet in i mallen funkar det bra. Passar det inte in så är det mer svåranvänt för fotografen.
 

Kijana

Aktiv medlem
Bra och pedagogiskt förklarat. Som alltid, Jim. Det är så neutralt och bra så det framgår inte vilken metod du använder dig av mest, och i vilken situation. Skulle också bli glad om du kan förklara vilka direkta nackdelar det finns med den metoden.
 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar