Annons

Kaxiga fåglar - Personligheter och relationer i fåglarnas värld - Brutus Östling • Staffan Ulfstrand


Summmering

Brutus Östlings fyra tidigare fotoböcker har lovordats, och han har av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Böckerna har även nått ut internationellt. I den nya stora boken blandas högst personliga fågelporträtt med actionfyllda bilder av allt från kungsörnar som slåss, aftonfalkar och tornfalkar som parar sig, koltrastar och gröngölingar som badar till tuffa skator och blåkråkor - de senare ökända för sin förmåga att i alla lägen attackera även större rovfåglar.

I Kaxiga fåglar blandas Brutus Östlings personliga fågelporträtt med unika och häftiga bilder av slagsmål mellan kungsörnar, handgemäng mellan bofinkar och andra småfåglar, badande koltrastar, hackspettar som räcker ut tungan, maffiga pelikaner och ormhalsfåglar, biätare och tuffa blåkråkor - de senare ökända just för sin kaxighet och sin förmåga att i alla lägen attackera även större rovfåglar - och en mängd andra fåglar som i Östlings märkliga bilder röjer helt nya inslag i sitt liv och leverne.

Hot kan som bekant signaleras på många sätt, och de flesta kontroverser går inte till handgemäng. I grund och botten är en kaxig attityd till just för att undvika fysiska sammandrabbningar. Det gäller att visa vem som är herre på täppan.

"Kaxiga fåglar" är absolut Östlings fotografiskt mest avancerade verk hittills, och läsaren häpnar stundtals inför dessa nya bilder. Att Brutus Östlings unika bilder dessutom ackompanjeras av Staffan Ulfstrands lärda och infallsrika texter kring fåglars personligheter och sociala samspel gör inte saken sämre. Inte för inte har Staffan Ulfstrand varit nominerad till Augustpriset hela tre gånger de senaste åren.

Brutus Östling är naturfotograf och förläggare. Två av hans böcker om fåglar har blivit Årets Pandabok hos WWF och en har augustnominerats. Förra året utsågs han till Årets Nordiska Naturfotograf, en titel som delas ut vartannat år. Hans böcker är utgivna på flera andra språk, och bl.a. i Storbritannien och USA.

Staffan Ulfstrand är prtofessor emeritus i zooekologi. För sina böcker, samtliga tillkomna efter pensioneringen, har han augustnominerats tre gånger.

"Min favorit! Jag blev alldeles andlös när jag öppnade det här praktverket. I internationell press har Brutus Östling utsetts till världens främste fågelfotograf och jag trodde inte han skulle kunna överträffa sig själv en gång till efter alla sin prisbelönta böcker. Men det kunde han. Bilderna är hisnande, vackra, roliga och visst verkar många fåglar kaxiga – men det är bara för att undvika fysiska sammandrabbningar." (Ingalill Mosander, Aftonbladet)

"även denna gång griper man efter superlativ som inte vill räcka till" (Bengt Emil Johnson, Poet och fågelskådare, DN.se)

Provläs de första sidorna i PDF-format http://www.symposion.se/books/nya_08/kaxiga.pdf

Artikelnummer 9789171398246
Författare: Ulfstrand, Staffan • Östling, Brutus
Språk: Svenska
Utgiven 2008-10-01, Brutus Östlings bokf Symposion
Inbunden med hårda pärmar, 191 sidor. 340 x250 x25 mm2010-01-15 Mikael Pettersen

han har gjort de igen!
en förmån för mig att läsa som har ett stort fågelintresse!
mycke intressant med fantastiska bilder!

Köpt hos: neva books and pics

Pris: 215

Elinchrom ELM8