Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Träskets gåta av Theodor Paues

Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension


Summmering

Träskets gåta är en bok med bilder från ett litet träsk, som Theodor Paues besökt och vadat runt i fler gånger än han kan räkna det senaste året. Intima landskapsbilder från en mystisk och trasslig miljö, som Theodor försökt fånga och reda ut.Niklas Nikitin
2021-09-10 nikitin

PLUS: Innehåller bilder som får betraktaren att stanna upp och fundera
MINUS:

Theodor Paues bok Träskets gåta är en dokumentation över ett underskattat fotomotiv, ett ställe som de flesta inte skulle tänka sig att försöka fotografera, ett träsk. Men i träsket har Theodor under många återbesök i olika väderlekar hittat spännande och utmanade motiv.

Bilderna i Träskets gåta är avskalade och bygger på en struktur i ett kaos. Detta gör att till skillnad från det snabba flödet av perfekta solnedgångar innehåller boken Träskets gåta bilder som får betraktaren att stanna upp och fundera. Det är inte de motiv som kommer att generera flest likes på Instagram, men istället är det bilder som utmanar betraktaren – bilder som ger något mer till beaktaren.

Att lyckas med att skapa denna typ av bilder ställer stora krav på fotografen, en förmåga som Theodor behärskar. Theodor för traditionen vidare av fotograferandet av det intima landskapet från fotografer som Hans Strand (som även har skrivit ett förord till boken) och Patrik Larsson.

I boken finns det några anekdoter från Theodor kring hans fotograferande i träsket. Dessa poetiska texter är ett utmärkt komplement till de lågmälda bilderna som finns i boken.
ANNONS