Annons

B+W Pol cirk MRC

Betyg


(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension


Summmering

B+W polarisationsfilter har en folie, med en struktur som påminner om ett mycket fint "galler", laminerat mellan två glasskivor. Detta "galler" är osynligt för ögat, och tillåter bara ljus som rör (vibrerar) sig i parallellt med gallret att passera. Ljus som rör sig vinkelrät mot gallret filtreras helt bort medan ljus som rör sig i andra riktningar kan till viss del passera.
När ljus reflekteras från en yta, uppstår en polarisation av ljuset. Graden av polarisation beror på vinkelns utbredning av vilken ljuset varierar beroende på materialets beskaffenhet. Ljus som reflekteras från en vatten yta har en maximal polarisation under 37 grader, medan reflektion från glas ligger under 32 grader. Trä, gräs, plast och lacker polariserar också ljus. Endast obehandlade metallytor reflekterar ljus på måfå.
Med hjälp av en korrekt positionerat polarisationsfilter kan ljusreflexer totalt elimineras, under idealiska förhållanden. Detta uppstår när belysningsvinkeln och kamerans motiv vinkel är nästan lika och vinkeln för maximal polarisation ligger mellan 30-40 grader. Effekten av ett B+W polarisationsfilter kan observeras genom sökaren när man roterar frontringen på polarisationsfiltret.

Linjära och cirkulära polarisationsfilter består båda av ett linjärt polarisations folie men skiljer sig i konstruktionen på följande sätt. Moderna spegelreflexkameror (SLR) har ett strålgångsprisma som skickar en del av det inkommande ljuset till exponeringsmätaren och en del till sökaren. Effekten blir den att ljuset som når exponeringsmätaren är till viss del polariserat av detta prisma. Ett linjärt polarisationsfilter på objektivet i ett sådant system skulle med andra ord fungera som en andra polarisationsfilter och blockera ljuset till exponeringsmätaren beroende på vinkeln mellan prismat och polarisationsfiltret på objektivet. Resultatet skulle bli felaktigt exponeringsvärde från exponeringsmätaren. Cirkulära polarisationsfilter förhindrar detta genom att en tillägg av en folie som fördröjer ljusvågen en 1/4 del. Denna folie ser till att de linjärt polariserande ljuset sätts i rotation och förblir opolariserat för exponeringsmätaren resultatet blir en korrekt exponeringsvärde.

Användandet av polarisationsfilter för att intensifiera moln formationer har en dramatisk effekt vid landskapsfotografering. Den blåhimlen polariseras mycket mer än det ljus som molnen sprider.
Polarisationsfilter lyfter också fram den djupa gröna färgen i bladverket och reducerar oönskad smog vid fotografering av stadsmiljöer. (Källa, 6nov06:http://www.swefo.se/products/product_start.asp?id=2652

MRC (Multi-Resistant Coating) by B+W is not only an extraordinarily effective multiple layer coating, it is also harder than glass, so that it protects filters from scratches (for instance when cleaning the filters), and it is also water and dirt repellent, thus facilitating filter maintenance.Peter Sundkvist
2007-10-10 Peter Sundkvist

Återkommer med recension när jag har testat det ordentligt

Köpt hos: Fotohörnan Umeå

Pris: 489
ANNONS