Life Pixel Standard IR

Betyg
Summmering

Ett ersättningsfilter till kamerans interna lågpassfilter som enbart släpper in infrarött ljus.Robert Gummesson
2010-06-08 RobGum

PLUS: Går att fota genom sökarn precis som vanligt. Inte låst till en filterstorlek utan fungerar på alla kameror.
MINUS: När kameran väl är konverterad är du låst till IR.

I den analoga världen var IR mycket besvärligt att fota med. Själv vände jag mig till Kodak HIE och Maco IR. Båda filmerna var ytterst känsliga för ljus och att exempelvis flyga med filmen på fotosemestern var uteslutet eftersom röntgenskannern förstörde filmen. Att finna labb som kunde hantera IR är många gånger omöjligt i mindre städer.

Med digital fotografi är det lättare. Dessutom förvrids inte färgerna så extremt som analoga färg IR-filmer. Man har i princip tre alternativ.

1. Fota med IR-filter (exempelvis Hoya R72) utan att modifiera kameran. Nackdelen är dock att eftersom kameran blockerar IR-ljus måste kameran vara öppen upp mot en minut eller mer även i fullt dagsljus. Även med landskap eller arkitektur som motiv hinner oftast moln röra på sig vilket ger en oönskad bieffekt på bilderna.

2. Byta ut kamerans interna lågpassfilter till ett transparent filter. Fördelen är att man nu kan fota med IR-filter till normala slutartider och dessutom variera med olika IR-filter. Man kan även gå tillbaks till att fota utan IR effekt. Samtidigt kanske man bör tänka på att det finns en anledning till att kameraror har lågpassfilter från första början. Du kan nu få oönskade effekter med vanligt fotografi.

3. Byta ut kamerans interna lågpassfilter till ett IR-filter. Fördelen är att detta ger fotografen möjlighet att fota IR och samtidigt se genom sökarn precis som vanligt. En annan fördel är att man inte behöver bry sig om filterstorlekar mellan objektiv. Man har nu önskad IR-effekt via alla objektiv. Nackdelen är däremot att man nu inte längre kan ta "normala" bilder utan är låst till IR.

Life Pixel Standard IR är alltså alternativ 3. Du har valet att skicka kameran till Life Pixel för modifikation eller bara köpa filtret och modifiera själv. Eftersom Life Pixel inte ger garanti för tjänsten plus att tjänsten i sig är relativt dyr valde jag att göra det själv. Det fanns ingen instruktion för hur man skruvar isär F80'n så jag fick följa guiden för F70'n. Det var inte exakt samma men det gick bra det med till slut. Det är lite pill att göra det själv men inte omöjligt för en vanlig, dödlig, mindre tekniskt lagd person.

Jag är väldigt nöjd med min konvertering. Jag bytte upp mig till en D300s så det faktum att min F80 inte längre kan ta bilder i det normala ljusspektrumet gör mig inget. Numera är båda kamerorna med mig vid varje fotoutflykt.

Det är fortarande svårt att korrigera färgerna i PS men det kanske kommer med tiden. Jag ger filtret tummen upp.

Köpt hos: Life Pixel
ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo