Annons

Sony FE 24/1,4 GM

Artiklar om produkten


Summmering

Ljusstarkt och relativt lätt vidvinkel i GM-serien.

Objektivfattning: Sony E
Brännvidd: 24 millimeter
Bländare: max f/1,4, min f/22, 11 blad
Linselement: 13 i 10 grupper
Filterdiameter: 67 mm
Närgräns: 0,24 meter
Bildstabilisering: Nej
Storlek: 92 x 75 millimeter
Vikt: 445 gram
Motljusskydd: Medföljer (ALC-SH154)2019-12-03 Michael Johansson

PLUS: AF/MF-omkopplaren, programmerbar knapp.
MINUS:

Nu har jag haft detta objektiv några veckor och hunnit med ett par varierande fototillfällen.

När jag köpte objektivet valde jag mellan detta och Voigtländers motsvarighet som var ca fem tusen kronor billigare och utan AF. Jag har redan två ultravidvinklar från Voigtländer och har varit mycket nöjd med både bildresultat och byggkvalitén på dessa så jag kände mig trygg i att även deras 24 mm skulle hålla samma standard. MEN så var det det här med leveranssvårigheter i kombination med Sony Cashback vilket gjorde att prisskillnaden sjönk till fyra tusen.

Nog om det. Objektivet känns gediget och förhållandevis lätt trots att det är ganska stort. Jag tycker också om att det finns en programmerbar knapp och en omkopplare för AF eller MF. Det finns också en bländarring som kan ställas i A-läge för att välja bländare på vanligt sätt från kameran eller vrida på för att ställa bländaren med ringen. Klickfunktionen på bländarringen kan kopplas ur med en andra omkopplare. Båda dessa bländarrelaterade finesser är inget som jag antagligen kommer att använda särskilt mycket, speciellt klickurkopplingen, men jag använder inte kameran för video. För videofotografen kan jag rapportera att autofokusen helt tyst.

Motljusskyddet känns riktigt bra med en stabil bajonettfattning och låsanordning som frigörs med en liten tangent när jag vill ta av det, till exempel för att vända det vid förvaring. Insidan är belagd med någon sorts matt fiber som bör minsta risk för reflexer från ströljus och öka kontrasten.

Objektivet levererades i en väska som ser bra och behändig ut med möjlighet att kunna fästa det i ett bälte men för min del ligger det kvar i kartongen.

Bildmässigt är prestandan enastående som det ju skrivits ganska mycket om i diverse tester så det är inte mycket att skriva om det för mig. Den stora bländaröppningen ger många möjligheter för friläggning av detaljer i förgrunden mot en vacker bakgrundsbokeh.

Liknande produkter: Voigtländer 1,4/24mm E

Pris: 17490

Elinchrom ELB 500 TTL