Acer Diaskanner scanwit 2740s


Summmering

Dia/neg scanner2001-10-04 Maverick

PLUS: Enkel installation, problemfri drift.
MINUS: Endast programvara för Windows

Installationen av denna scanner var helt fri från problem. Det medföljande scsi-kortet hittades av min W98 utan problem. Sedan var det bara att installera programvarorna i tur och ordning.

Det medföljande Ulead Express känns lite krystat men bra för att komma igång att skapa digitala fotoalbum. Programmet gör framför allt nytta när man ska scanna in många bilder vid samma tillfälle. Detta då bilderna sparas ner som fil till disken allt eftersom de scannas istället för att bli liggande i ram-minnet.

Twain-gränssnitet kan vara lite "struligt" innan man lärt sig dess egenheter men fungerar annars bra. I detta gränssnitt finns även möjligheter att bearbeta bilderna redan vid inscanning.

Ytterligare så följer Photoshop 5.0 LE med och det behövs väl ingen närmare presentation av denna programvara.

Scannern klarar 2700dpi i båda leder. som de flesta andra scannrar har den problem med tonomfånget i mörka partier. Skall man scanna en bild för webben så länar det sig att scanna in den på högsta upplösning och sedan göra om den Photoshop. Då följer alla nyanser med.

Scnnern får problem med "grain aliasing" vid korniga filmer. ISO800 ligger på gränsen. Är det ljusa bilder fungerar det i regel bra, är det mörka bilder blir det i regel inte så bra. Jag upplever det som att det även kan bli problem med filmer som Tri-X och liknande. I synnerhet om dessa är underexponerade.

Liknande produkter: Minolta Dual Scan II

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: Uppsala Fotokompani

Pris: 6500

Elinchrom ELB 500 TTL