Adobe Photohop Lightroom: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Adobe Photohop Lightroom


Summering

Fotoredigering genom ett smart och användarvänligt arbetsflöde. Perfekt för RAW-bilder. Fungerar även som bilddatabas.



Betyg


(4.16/5)
(baserat på 25 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Fotoredigering genom ett smart och användarvänligt arbetsflöde. Perfekt för RAW-bilder. Fungerar även som bilddatabas.

Tillverkarens produktsida

Recensioner

1 2 3 Nästa 
PLUS: väldigt enkelt att komma igång, enkla menyer och bra flyt i programet
MINUS: upplever brus efter i bilderna efter man har exporterat bilderna,

Väldigt lätt program att lära sig grunderna fort.
använder bara LR5 för att efterbehandla alla mina bilder.
upplevde att bruset var lite högt i LR 5.1 men efter uppdateringen till 5.3 så upplevs inte bruset som störande längre.
finns inte alls lika många funktioner som adobe photoshop cs6 men man har ett bättre flyt i LR5,

Liknande produkter: adobe photoshop cs6

Kundtjänst: alltid snabb hjälp då jag varit i kontakt med kundtjänst,

Pris: 1250
Lars-Göran Hedström
2010-04-09 Framsidan
PLUS: Snabbt, stabilt, justeringar går snabbt.
MINUS: Lite svåröverskådligt initialt. Omstädligt att använda Bridge för arbetsflödes- och arkivövervakning.

Lightroom kommer "bundlat" med Leica M9. Så jag hade ingen möjlighet att "klara mig undan". Jag använder sedan tidigare Aperture och Capture One Pro. Min favorit bland RAW-framkallare var C1 Pro. Först upplevde jag Lightroom som "buggigt" och föga intuitivt i användningen. Dessutom blev mina bilder inte "skarpa". Men i och med Lightroom 2.7 (jag väntar mig mycket av 3.0) har jag reviderat min uppfattning.
Lightroom 2.7 är i min MacBook stabilt. De RAW-filer jag framkallar blir "färgriktiga" och skarpa. Specieltl sedan jag tillämpat tips från L-Camera-Forum rörande förinställningar för Leica M9 i "Camera Calibration". Mina Leica-bilder får rätt "plastisk" 3D-känsla och texturåtergivning som kännetecknar Leica-optiken.
Adobe Bridge, för att få överblick över sitt arkiv, känns lite "avigt". Men, jag kanske lär om även här. Hur som får Aperture finna sig i att "petas ned" till en tredjeplats. Fortfarande är C1 Pro min favorit. Snabbt, lättarbetat som ger bilder med precis rätt kvalitéer. Rätt färgbalans får jag med ett enda tryck varje gång! Capture One har i mina ögon de bästa algoritmerna för RAW-framkallning! I den senaste versionen (5) finns också "Spot Removal"! Lightroom är lika snabbt, men lite mer svåröverskådligt. Aperture är "segt" och långsamt även om det är den mest intuitiva/lättanvända RAW-framkallaren enl. min erfarenhet. Helst C1 Pro, men gärna Lightroom.

Liknande produkter: Aperture, Capture One Pro

Köpt hos: "Bundlat" med Leica M9
2008-08-08 Hultström
PLUS: Lätt att använda, många funktioner.
MINUS: Dyrare

Jag använder det mest för utskrifter, där det är helt överlägset övriga raw-konverterare på marknaden. Det är också den överlägset snabbaste programvaran. Vad gäller själva råkonverteringen och dom möjligheter som ges där kan jag inte helt bestämma mig vilken som är bäst av Light Zone, Capture One och Light Room. Light Zone är skitlångsamt, men är det enda som har möjlighet för att redigera enskilda områden, pjatta och efterbelysa mm. (funktionen finns i Lightroom 2.0 som jag inte hunnit skaffa). Capture One är lätt att arbeta med men kan inte skriva ut alls och kan bara arbeta med hela bilden, inte ens klona bort dammprickar. Exporterings funktionen in Light Room tycker jag är lite omständig, men det är för att jag vant mig vid att omvandla till jpeg (för internet och lokalt) eller tif (för utskrift) och lagrar dessa i ett katalogsystem, medan man i Lightroom kan sköta både katalogiseringen, utskrifterna och raw-hanteringen utan att spara några konverterade bilder alls. Det är ett system jag inte helt hunnit vänja mig vid.

Liknande produkter: Light Zone, Capture One, Canons och Epsons bilagda programvaror, UFraw.
2008-05-06 Hajdarevic
PLUS: Många alternativ, förinställda inställningar, möjlighet till att spara sina egna inställningar, bra sortering, mycket bra förhandsvisning.
MINUS: Svårt att lära sig, kan ge oönskade redigeringar.

Var först skeptisk mot detta program men det visade sig fungera väldigt bra. Det ger ett väldigt bra flöde i redigering och man glömmer inte några steg som man annars kanske skulle ha glömt. Vidare anser jag att "Lightroom" kan vara lite krångligt i början och man förstår inte riktigt hur man ska göra. När man väl ha lärt sig hur det fungerar kommer detta att underlätta all bildredigering.

Förut använda jag mig av Adobe CS3 Bridge för mina RAW-filer men Lighroom är mycket bättre.

I kombination med Photoshop CS3 Extended så har man i princip allt man behöver för bildredigering.

Liknande produkter: Adobe CS3 Bridge

Köpt hos: Annat
Ingemar Basth
2008-03-26 beasten
PLUS: Bra överblick med ganska många funktioner lätt åtkomliga.
MINUS: Suger datorresurser så det står härliga till. Segt som attan om man kör framkallningsmetoden och klickar lite för snabbt. Brusreduceringen ok men inte mer...

Fungerar och har ett bra gränssnitt.

Köpt hos: privat

Pris: 700
Sverker Månsson
2007-12-26 Månsson
PLUS: suveränt flöde
MINUS: framkallningsmotorn suger. Bildern blir brusiga och fula

Flikarna med Library, Develope etc fungerar bra. Bra gränssnitt, metadata etc MEN vad gör allt detta när huvudsyftet är att framkalla och resultatet inte blir bra

Liknande produkter: Elements

Kundtjänst: Nja de vill inte erkänna de har problem att med bruset
Bengt Carlsson
2007-11-20 gladers
PLUS: enkelt, kraftfullt, navet i fotoflödet
MINUS: kan varra segt f f i min dator (kan det ha med min dator att göra?)

Helt enkelt ett fantastiskt universalinstrument för alla aspekter och behov. Tillsammans med CS3 total kontroll. Det har aldrig varit så lätt att använda RAW sedan LIghtroom kom till. Programmet växer.

Liknande produkter: ACDsee, Elements

Pris: 1995
Anders Jonsson
2007-09-29 AFJ
PLUS: Snabbt, lättfattligt. Hanterar RAW såväl som JPG
MINUS: Dåliga hjälpfiler

Tycker att programmet uppfyller de flesta av mina krav. Det är mycket smidigt att snabbt gå igenom en stor mängd foton. Funktionen för att märka bilderna som "picks" och "rejected" göra att det är lätt att radera skräp och kunna jobba vidare med det man tycker blev bra.

Redigeringsmöjligheterna räcker gott för mina behov. Beskärning, kontrast, färger, exponering mm går givetvis att justera. Den som vill göra mera avancerade åtgärder behöver dock ytterligare ett program.

Jag gillar att programmet behandlar mina gamla jpg-bilder lika bra som mina RAW-filer.

Adobe verkar också vara snabba med uppdateringar när tillverkna kommer med nya kameramodeller (något som t ex ACDsee är bedrövligt dåliga på).

Jag upplever progrmmet som snabbt och smidigt och än så länge har jag inte haft några prestanda problem trots att jag har över 10 000 bilder i databasen.

Största nackdelen är hjälpsystemet som är näst intill uselt.

Jag har tidigare använt ACDsee som jag upplevde som mycket trevligt men lite "buggigt". Har också använta Elements 5.0 men det är verkligen segt att jobba med många bilder där och upplägget känns inte lika logiskt som i LR.

Som det känns nu är jag väldigt nöjd med LR.

Använder mig av version 1.2

Liknande produkter: ACDsee, Elements
Sten Hansson
2007-08-09 Sten Hansson
PLUS: - Stöder sammanhållet och genomtänkt workflow - Snabbt och stabilt - Bra överblick trots många smarta genvägar - Bra rendering - Rimligt pris - Templates och synkronisering av settings
MINUS: - Dålig dokumentation, finns många odokumenterade men användbara funktioner - Kan ej exportera bildspel med musik

Adobe Lightroom fyller en viktig uppgift att effektivisera inläsning och hantering av stora mängder foto. Tycker att Adobe lyckats bra att balansera kraven på ett lättanvänt verktyg som samtidigt är flexibelt och effektivt.

Funktionerna för bildeditering täcker merparten av vad man behöver för att beskära och göra korrigeringar av färgstick, kontrast med mera. Funktionerna för bildspel, utskrift och web publicering täcker grundläggande behov.

Medföljande dokumentation bristfällig men det finns flera bra ställen på nätet som kompletterar.

Liknande produkter: Har använt bl.a. Kodak Easyshare och Windows Photo Gallery för katalogisering men inget av dom fungerar bra på Vista. Har testat Nikon Picture project, Photoshop Elements, ACDC men tyckte inte dom fungerade för mina behov.

Pris: 2900
Christer Dahlin
PLUS: Metadata inmatning
MINUS: Bildjusteringar

Som alla program beror det på vad man söker. För mig fungerar det perfekt för att enkelt lägga in metadata, sortera och arkivera bilderna. Men varför inte lägga dessa funktioner i PS. Enkelt att snabbt sortera ut och markera bilder. Bra med DNG konvertering integrerat. För mig fungerar detta program som inmatare i datorn och bilddatabas, konkurrerar med Portfolio från Extencis.

Liknande produkter: Apeture, som är betydligt krångligare

Kundtjänst: Ganska okunniga och de flesta hos Adobe gillar inte programmet.

Köpt hos: Adobe

Pris: 2800
1 2 3 Nästa 

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 Nästa 
1 2 Nästa 

Ägare

1 2 3 ... 7 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
fotofred 2007-02-21 11:30:43
Fenrisulven 2007-02-22 19:23:00
Ventileit 2007-02-22 20:17:00
Henrik20D 2007-02-23 00:49:25
blackburn 2007-02-25 12:59:41
NeoTech 2007-02-25 13:30:19
SAMMEx 2007-02-27 13:16:15
bow string 2007-03-02 21:34:26
Göran Norstedt 2007-03-02 23:10:42
Glengoyne 2007-03-06 13:42:43
crimsonic 2007-03-07 13:29:35
tomos739 2007-03-15 15:35:21
Andreas_Berg 2007-03-24 13:44:03
MrBrightside 2007-03-26 17:59:38
ylbmessa 2007-03-26 23:47:19
mabzor 2007-04-01 22:58:06
conman 2007-04-06 20:47:18
Caparol 2007-04-07 13:55:32
iceman32 2007-04-08 17:45:02
nph 2007-04-16 22:06:16
fabbe72 2007-05-05 23:37:18
Belin 2007-05-13 09:51:47
pastor 2007-05-20 10:16:16
johnlejon 2007-05-20 20:50:25
dannyswe 2007-05-30 16:48:17
Fredrics 2007-06-01 22:05:46
1 2 3 ... 7 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS