Nikon Nikkor 8mm f/2.8: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Nikon Nikkor 8mm f/2.8
Recension / Test / Priser / Fakta

Nikon Nikkor 8mm f/2.8

Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Recensioner

2009-04-07 Foto-Ake
PLUS: Superb fisheye för Nikon, oslagbar skärpa och kontrast. Bäst i allt. Kräver fullformat och högupplösning.
MINUS: Skrämmande ömtålig frontlins. Stort. Tungt. Klumpigt. Dyrbart - ligger i regel runt $ 2500-4000 på eBay.

Kort sagt - kräver kamera. Knäcker då allt annat.

När jag packade upp objektivet var det med stor förväntan. Jag hade hört att det räknades som en av guldklimparna i Nikons stora sortiment av extrema proffsglas. Gluggen, som tillverkades mellan 1970 och fram till 1998 (mitt ex från ca 1980) finns alltså inte med autofokus, men det saknar man inte. Objektivet är en äkta fisheye, 180 grader och rund bild.

På plats på min D700 kunde jag snabbt konstatera - gluggen lever upp till alla förväntningar! Skärpan och teckningen är så underbar att man omedelbart glömmer vikten och den ömtåliga frontlinsen. Objektivet är egentligen för bra för D3/D700 något jag förstod när jag testade på en kompis D3X!

Detta om skärpa, kontrast och teckning - som inte lämnar något övrigt att önska. Trots 30 år på nacken tror jag inte det har någon överman. Period!

Så över till det negativa... Objektivet är dyrt, tungt och ruggigt ömtåligt. Längst fram sitter en jätteglasbit med diameter troligen runt 80 cm eller nåt sånt ( egentligen 12 cm men den känns mångdubbelt större!!) slipad som en halv guldfiskskål, ungefär. Scaring... Som skydd vid transport finns tack och lov en matchande aluminiumskål som skyddar glaset. Se till att detta alltid är på - minsta repa innebär döden...
Objektivet är oerhört framtungt, 1180 gram på hushållsvågen, så det behöver verkligen ett rejält hus.

Dessutom är det viktigt att man ser upp med solen. Eftersom objektivet saknar motljusskydd (hur skulle man kunna tillverka ett sånt?) är det viktigt att se upp med reflexer.

Det perfekta tillbehöret är Hemi från Imagetrends. Med lite trixande förvandlas de cirkelrunda bilderna (som ärligt talat har ett begränsat användningsområde) till grymma panoramabilder, 180 grader diagonalt eller runt 160 grader horisontellt.

Med andra ord - det är inte ett objektiv för vem som helst. Ägare till hus med 1,5 förlängning (har även testat med D2serien) har mer glädje av en 10,5:a. Mycket billigare - och framför allt mycket smidigare. 8:an är bättre i allt - men skillnaden märks inte med en mindre sensor.

Har du en D700, D3 eller helst en D3X? Får du loss ett fräscht exemplar till fyndpris? Grattis!

Annars finns alternativ. Men inget är lika bra.

Liknande produkter: Finns egentligen inga med den ljusstyrkan. Eller skärpan.

Köpt hos: privat

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Roben 2004-07-07 23:51:36
Foto-Ake 2018-07-27 07:27:36


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS