Leica M7: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Leica M7


Summering

Klassisk mätsökarkamera med tidsautomatik



Betyg


(5/5)
(5/5)
(5/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Klassisk mätsökarkamera med tidsautomatik

Tillverkare: Leica

Recensioner

Lars Ternblad
2009-11-27 M7_21

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känslan
MINUS: Den lilla blinkande symbolen

Har en kommentar och fråga till Lars Ekberg som skrev en recension 2006-09-12:

"Dessutom käkar automatiken batterier. Jag får väl anses vara "flitig amatör" och då räcker en batterisats i ca 6 månader. Det gäller att ha reserver med sig för när första varningen kommer måste man byta."

Jag är inte på det klara med hur Lars Ekberg menar med detta, skulle användandet av automatiken ta mera ström ur batterierna än när jag använder mig av manuell inställning?

På vilka grunder har Lars Ekberg kommit fram till det?

mvh
Lars Ternblad
2009-11-27

Kundtjänst: Bra service

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 32000
2009-07-14 Ali jahjah

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: the Leica M7 is the world's most beautiful camera.
MINUS: money can be a problem for some, a Leica camera costs more than a plastic Asian product.

I have used the Leica M7 for a while now, and here is my impression

1. Finder: very light and entirely colorless and less sensitive to the back light than what i found in other cameras. Clear exposure indicator in manual mode and display the exposure time in AE mode.

2. Controls: i love the big time wheel, it can be easily controlled with the right index finger And of course have an automatic mode which can be really handy when i want to leave my Sekonic meter at home .

3. Exposure automatically. Measures a large spot, almost all my photos are perfectly exposed.

4. quiet shutter at all times.

the Leica M7 is the world's most beautiful camera.

Liknande produkter: Leica MP

Kundtjänst: Schonherrsfoto's team is divine knowledgeable and friendly gentlemen.

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 40000
Lars Ekberg
2006-09-12 lekberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Stabil och välbyggd. Avstängningsknappen som låser avtrycket.
MINUS: Köpte min begagnad så jag kan inte klaga på priset.

Många klagar på batterilocket, inte bara här utan också på andra forum. Inga problem tycker jag. Har tidigare använt en M6 under flera år och det locket var en "pain in the ass". Kärvade alltid och krävde en tång för att öppna vid batteribyte (vilket i o f s inte var så ofta). Nya lösningen med bajonett fungerar perfekt och hittills har jag inte lyckats få det att öppna ofrilligt, trots att jag försökt provocera det. Kritiken mot den blinkande dioden om jag ställer ISO manuellt har jag svårt att förstå. Man tittar väl på motivet när man plåtar, eller..... :-) Den blinkande dioden är dessutom mycket liten, särskilt i relation till det exponeringsvärde som visas samtidigt.

Allvarligaste bristen är väl egentligen inte riktad mot M7:an utan mot vissa tillverkares filmburkar. Jag använder för det mesta Kodak Elite Pro 200 UC och måste genomgående ställa ISO manuellt eftersom dosan tydligen inte leder elen ordentligt. Vid auto ISO fladdrar värdet runt hela tiden.

Dessutom käkar automatiken batterier. Jag får väl anses vara "flitig amatör" och då räcker en batterisats i ca 6 månader. Det gäller att ha reserver med sig för när första varningen kommer måste man byta. Första varningen är blinkande exponeringsvärde och kommer innan "bc"-varningen. Byter man inte redan då blir bilderna underexponerade.

Exponeringsautomatiken är otroligt bra och exakt. Den är dessutom mycket lätt att använda om jag vill mäta och låsa värdet på någon annan motivdel än den som ligger i centrum.

Tillägg 2008-03-30: Problemet med "blinkande röd prick" resp varierande iso-avkänning av kamerahusets mekaniska DX-sensorer har visat sig vara ett känt problem. Leica byter därför (på begäran från kameraägaren) kostnadsfritt ut de mekaniska sensorerna mot optiska. Dessutom monteras en extra bricka på bottenplattans hållaren som fixerar filmrullen. Efter detta fungerar allt perfekt. Dagens M7 tillverkas med optiska DX-sensorer.

Tillägg 2012-04-22, tre år försent en kommentar till min reflektion om batteriförbrukningen och som ledde till en fråga från Lars Ternblad; När jag skrev min recension hade jag tidigare haft en M6 i många år. Den var referensramen för mig och där räcker batteriet ganska länge.

Liknande produkter: Hade redan en M6 men ville ha exponeringsautomatiken.

Kundtjänst: Nordisk Fotoimport i Danmark är otroligt tillmötesgående och har hög servicenivå.

Köpt hos: Privat, begagnad, inkl optik
Johan Ericson
2006-08-25 Johan Ericson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Exponerings automatik med bländarförval (elektronisk slutare), fantastisk sökare, tyst och robust!
MINUS: Batteriberoende (utom på 60 o 125) och DYR!

Jag har använt M7:an en tid nu, och här är mina intryck, först fördelarna:
1. Sökaren: mycket ljus och som alltid hos Leica helt ofärgad samt mindre känslig för motljus än tidigare modeller. Tydlig exponerings indikator (med både pilar och cirkel som M6TTL) i manuellt läge samt visning av exponeringstid i AE-läget, markerar även aktiverat exponeringslås och ev. exponeringskompensation.
(M7 o MP finns med tre sökarvarianter: min favorit som är x0,58 "vidvinkel-sökaren" med 28,35,50 o 90 ramar; "standard-sökaren" med x0,72 har 135 dessutom men lite trängre runt 28 ramen; "tele-sökaren" har x0,85 dvs nästan 1:1 men inte riktigt och saknar 28 ramen.)
2. Reglagen: tidsratten är stor som på M6TTL och kan lätt styras med höger pekfinger och den går på "rätt" håll, dvs samma riktning som pilarna i sökaren indikerar, roterar "fritt" utan stopp läge. Och har förståss ett "Automat" läge.
3. Exponeringsautomatiken. Kameran kontrolllerar slutaren steglöst i autoläget. Exponeringslås genom att trycka ner avtrycket halvägs. Exponeringsompensationsratt och ISO/DX-väljare på bakluckan. Mäter som M6:an en ganska stor "spot" som inte är markerad utan man får själv föreställa sig mätorådet i sökaren - fungerar förvånansvärt bra. Och nästan alla bilder blir perfekt exponerade!
4. DX-kodning: snabbt och smidigt, fungerar helt perfekt, en liten diod blinkar i sökaren om man ställer ISO:n manuellt - lite irriterande...
5. Otroligt tyst slutare på alla tider, något tystare än M6:an !!!
6. TTL-blixtstyrningen är en klar tillgång, spec för upplättningsblixt. (Samma som på M6TTL)
7. "Riktigt" återspolnings-vev.
8. Låsning av avtrycket med eget "låsvred" - äntligen! Inga oavsiktiga exponeringar av fotoväskans insida :-)
9. Den extrema robustheten, det enkla handhavandet och de skarpa samt kompakta objektiven är samma som för övriga Leicor i M-serien.

De (få) nackdelar jag erfar med M7:an är:
1. Batteriberoendet. Hade det inte gått att göra samtliga slutartider mekaniska paralellt med automatiken som på Nikon FM3A?
2. Att en diod markerar så fort man inte använder DX-läget, mycket irriterande om man av någon anleding vill avvika från filmens rek. ISO tal (tex att exponera Tri-X efter 320 ISO) eller om man använder äldre självladdninskassetter.
3. Lite "skakig" elektronik, kameran kan tex visa "bc" (för "battery check") fast man har nya batterier: stäng av o på och allt funkar igen - men mycket irriterande!
4. Orealistiskt pris: 32000 Kr och skall ev. bli dyrare. Hur bra kameran än är så innehåller den inget som motiverar ett så högt pris för en "film-kamera" - man får en mycket kompetent D-SLR för de pengarna idag....

Jag har använt de flesta Leica-M modeller och M6 TTL står fortfarande ut som den absolut bästa M-kameran. Den har nästan alla M7:ans fördelar utom autoläget (som jag klarar mig bra utan:-) och med en sökaruppgradering för några tusenlappar så blir sökarna identiska. DX-kodningen är mest till problem, det enda jag saknar från M7:an är faktiskt avtryckarlåset, men det har en liten baksida: det går inte att använda Tom A:s fantastiska "soft release" - ett måste för mig! Så det enda motivet (som jag kan komma på;-) till att köpa en M7:a är om man absolut måste ha exponeringsautomatik.

Liknande produkter: Leica M6TTL
Voigtländer Bessa R2A
Voigtländer Bessa R3A
Zeiss Ikon
Konica Hexar
Minolta CLE

Kundtjänst: Leicafabriken i Solms, Tyskland, är som alltid helt underbara att ha kontakt med!

Köpt hos: Lånad från Leica i Solms
Magnus Fröderberg
2005-03-17 froderberg
Bilderna på M7 Digital är montage som officiella Leica-tidningen LFI gjort, alltså en spekulation. Men det är säkert att en digital M-kamera ska komma på Photokina 2006.
niklas ehlén
2005-03-17 ehlen
PLUS: M7 DIGITAL. japp då är den här 2006... MÅGON GÅNG.
MINUS: tagit lång tid för den att dyka upp. för lite info om den änu.

SE: - Visa produktbilder
ELLER:
www.leica-camera.com/imperia/md/content/pdf/lfi/4.pdf

det jag har fått tagit del av är att problemet med m är
att likrikta ljusstrålarna på lcd´n. och att man jobbar med en slags stav för att leda in ljuset på lcd´n.
det är mer än planer nu.
2004-08-24 lrdahlberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känslan!
MINUS: Små missar, som batterilocket, har blivit sämre än på M6.



Kundtjänst: Var nere i Solms för att justera in ett Tri-Elmar och då bytte dem till MP sökaren utan kostnad! Vilken service!
Kent Eriksson
2003-07-26 Kent E

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Diskret tyst objektiven små och skarptecknande.
MINUS: Priset. Ringen på baksidan för exponeringskompensation glappar, dåligt på en sån dyr kamera

Underbar att fotografera med . Slutaren tystare än på M6. Exponeringen i det närmaste perfekt ,men man måste hela tiden ha koll på motivet pga den begränsade mätvinkeln. sökaren är förbättrad mot M6 så det blir inga reflexer i motljus. Man kan alltid diskutera om en såda kamera skall ha TTl automatik! Men med blixten Sf20 så exponerar den blixtbider väldigt bra.

Köpt hos: Schönherrs Foto

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Jah 2004-03-21 14:29:29
f96jho 2004-08-06 16:43:05
unow 2005-12-16 18:59:57
junken 2006-03-09 20:57:34
kicgbg 2008-11-13 17:56:04
Tibell 2009-03-24 19:53:33
Ali jahjah 2009-04-10 22:38:13
LEPOFO 2009-05-13 16:49:24
PGL foto 2009-06-05 14:38:24
PTIL 2011-11-27 16:26:28
lekberg 2012-04-22 18:55:22
Johan Carlström 2014-11-05 19:40:13
Patrik Rosén 2019-08-09 13:59:11
csun52 2020-07-30 14:43:38


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS