Sony SAL-135F18Z 135mm f/1.8 Carl Zeiss Sonnar T*: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Sony SAL-135F18Z 135mm f/1.8 Carl Zeiss Sonnar T*
Recension / Test / Priser / Fakta

Sony SAL-135F18Z 135mm f/1.8 Carl Zeiss Sonnar T*


Summering

Mycket skarpt och ljusstarkt fast teleobjektiv för Sony/Minolta.



Betyg


(5/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Mycket skarpt och ljusstarkt fast teleobjektiv för Sony/Minolta.

Tillverkarens produktsida

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Tele, Vidvinkel
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Nej
  • Intern fokusering: Ja
  • Manuell fokus i AF-läge (FTM): Ja
Bildegenskaper:
  • Avbildningsskala (1:x): 4
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 135 till 135 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 1.8 till 1.8
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.72 till 0.72 m
Dimensioner:
  • Diameter: 88.5 mm
  • Längd: 115 mm
  • Produktvikt: 1050 g
Funktioner:
  • Stativfäste: Nej
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 77 mm
  • Format: Fullformat (35mm)
  • System: Sony A (Alpha)
Övrigt:
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja
Länkar:

Recensioner

2014-05-10 Fredrik AVT
PLUS: Enormt skarpt redan på f/1,8. Fantastisk bokeh. Autofokus är hyfsat snabb men inget fartmonster men säker. Enormt välbyggd.
MINUS: Storlek och vikt jf med en 85/1,4.

Jag köpte detta begagnat på FS då det dök upp och blev överraskad överraskad trots att recensionerna var lysande över hur bra det var. Fantastisk kontrast och skärpa över hela bilden redan vid f/1,8. Det påminner mest i optiska egenskaper om Canon 300/2,8 men är har en mer lämplig brännvidd för porträtt. Det mest fantastiska objektiv jag ägt bland alla märken och brännvidder.

Liknande produkter: Sony och Sigma 85/1,4.

Kundtjänst: Sonys service är tyvärr inte så bra jf med tidigare Canon RCC. Reparation utförs på mig veterligt två ställen i Sverige. Sony skulle tjäna på att separera fotoreparation från övriga delar av verksamheter.
Michael Johansson
2011-08-13 Michael Johansson
PLUS: Kvalité rakt igenom, snabb AF och enastående bildresultat.
MINUS: Finns inga, möjligen avsaknandet av luckan för polfilter.

Jag köpte detta objektiv på eBay.de mer eller mindre av misstag. Jag la ett bud som jag var övertygad om var alltför lågt och det kom in samma sekund som auktionen avslutades. Till min förvåning hade jag lagt högsta bud och vann! Då infann sig efterklokhetens kranka blekhet och jag undrade om jag gjort rätt.

Nu har jag haft objektivet några dagar och tagit lite provbilder. Därmed har jag också fått svar på om jag gjorde rätt eller inte. Svaret är: rätt!

Oj, oj vilket objektiv! Bara att packa upp det ur sin kartong var en fröjd. En riktigt massiv klump uppenbarade sig som ingav respekt. När sedan motljusskyddet kom fram så blev jag frälst. Det är gjort av massiv metall med en gummering längst fram och bajonettfattning av plast. Antagligen för att vara den svagaste länken om olyckan är framme. Bättre med ett kvaddat motljusskydd än ett kvaddat objektiv var nog konstruktörens tankegång. Gummeringen framtill gör att det känns naturligt att ställa ifrån sig kamera och objektiv på denna gummiring. Ingen risk att hela härligheten glider eller lämnar obehagliga märken på ömtåliga bordsskivor.

På min A900 med grepp sitter objektivet som en smäck. Det ger trots sin tyngd (bara motljusskyddet väger nog som en modern kompaktkamera) en välbalanserad enhet. När jag tittar i sökaren blir jag förstummad av allt ljus. Autofocusen är mycket snabb trots att det inte är SSM, dessutom är den exakt. Den rejäla focusringen är urkopplad vid AF och rör sig således inte. Tack vare detta har den kunnats göra så stor vilket kommer väl till pass vid manuell focusering.

Bildresultatet är helt otroligt. Fantastisk skärpa och lyster! Jag kan egentligen inte finna något negativt att skriva om detta objektiv. Det skulle möjligen vara avsaknaden av en liten lucka på motljusskyddet för att manövrera ett polarisationsfilter. Sony 70-400mm har en sådan men det motljusskyddet är å andra sidan ganska mediokert i övrigt. En korsning mellan dessa med 135:ans kvalité och 70-400:ans lucka hade varit det optimala och fulländade motljusskyddet.

Köpt hos: eBay.de

Pris: 8600
Jonatan Melin
2010-06-26 jonatanmelin
PLUS: Ljusstyrka, byggkvallitet, allmän bildkvallitet, skärpan och träffsäkerheten hos af samt närgränsen.
MINUS: En aning för mycket CA på full glugg.... men det finns inte många snarlika objektiv som är fria från detta 8) Möjligen Voightländer 125 2,5!

Detta har länge varit mitt absoluta drömobjektiv!

Jag fick nyligen ett fantastiskt bra tillfälle att köpa ett, och nog för att de flesta objektiv man köper är "fantastiskt bra" de första dagarna, men det här objektivet lever verkligen upp till mina allra högst ställda drömmar och krav!

Det kan inte finnas många objektiv i världshistorien, som är bättre än detta fantastiska redskap 8)

Bildkvalliteten är HELT MAKALÖS!!!
med ett enda störande moment, nämligen CA.
Men då är man ytterst petig kan jag tillägga.

AF-en är oxå fantastiskt bra, och då talar jag främst om den näst intill magiska träffsäkerheten!!! Men även hastigheten är helt ok.

Jag har tagit några testbilder och jämfört detta med Minolta 80-200 HS APO G.

Zeiss är skarpare och kontrastrikare på f/1,8 än vad Minoltan är på 135mm och f/2,8!!!

Och tilläggas skall, att Minoltan är ett riktigt skarpt och bra objektiv!

Bröllop, konsertbilder, porträtt, närbilder på tex blommor, sport och även djur/naturbilder. Det är trotts begränsningen med den fasta brännvidden ett mycket allsidigt objektiv, som kan användas till mycket.

Min recension grundar sig på användning på en kamera med sensor i formatet Aps-c.

Har du råd, köp det!

Liknande produkter: Zeiss/Minolta 85 1,4 Minolta 135 2,8 Sony/Minolta 135 STF
Bengt Jönsson
2010-01-20 bengan-j
PLUS: Presterar även öppen. Metall. Bra tyngd.
MINUS: Bokehn krackelerar lite när man bländar ner. Frontringen.

Har haft den i ungefär ett år nu och tänkte skriva lite om den.

Ett objektiv helt i min smak. Tung, plåtig och inga extravaganta finesser. Bara motljusskyddet i 2,5 mm aluminium väger nog mer självt än en hel kitzoom. Coolt. Jag var vid tiden för köpet systemlös, och vore det inte för att denna fanns så hade det nog inte blivit Sony. För att få ut max ur en sån här går det däremot åt ett extravagant hus. Försökte med A200 först men den kunde inte fokusera den exakt nog. Skärpan hamnade lite varstans, mest bakom. Med A900 sitter skärpan där man siktar. Det är långt för motorn att skruva från ände till ände, men har man bara fokus i närheten så känns den rapp. Men den hörs!

Skärpan och kontrasten sägs vara som allra vassast runt 2.8-4.0 men suddet är som smörigast vid 1.8-2.8. Har inte jämfört med andra gluggar på A900-an, kan bara säga att bildkvaliteten vill gärna bli bra vad man än skjuter på.
Tyngden gör att man inte skakar så mycket på kamera-ekipaget. I kylan har den funkat bra, men fokusmotorn går ner lite i röstläge och om vänsterhänden fryser man. Hur den står emot regn vet jag inte och jag ska försöka att inte ta reda på det heller.

Det som är dumt, mycket dumt, på en sån här super-duper-grej är att den oprovocerad skruvar sönder sej själv vid normal användning. Den lossnande frontringen är numera världs-ökänd och jag kan bara hoppas att garantireparationen löste problemet permanent. Man kan också hoppas att konstruktionen nu är tillrättad och att de nya exemplaren håller ihop.

Fasta objektiv är ju inte en sån begränsning längre som det var på dia-tiden. Man kan numera enkelt stitcha flera överlappande rutor om man vill få med mer (om motivet är still alltså) och det går nog beskära rätt hårt innan bildkvaliteten är nere i den man kan förvänta sej av en typisk 70-300-zoom i teleänden. Skär man tex ur en "olympusruta" på 6MP så har man ju fejkat en 270/3,6 kan man säga.

Ja och så kan man ha den i knät och klappa på när man sitter i soffan. Det gör man inte gärna med en plastzoom.

Tips:
Stora elektronikjättar som öppnar nya varuhus vill ofta ha lite vräkiga prylar på hyllan att visa upp i början. När de något halvår senare inte blivit av med dom reas dom ut och då ska man vara beredd.

Liknande produkter: Canon 85/1.2, Sigma 150/2.8 macro

Kundtjänst: Media Markt skötte sej faktiskt.

Köpt hos: Media Markt

Pris: 9000
2008-05-20 jinnarparen
PLUS: Skärpa, skärpa, skärpa. Färgerna är riktigt bra de också. Stor och tung, det gillar jag.
MINUS: Än så länge inget.

Har haft den i ett dygn, hitills har jag blivit positivt överraskad på allt som jag har provat den på.
f1.8 innebär ju ett väldigt kort skärpedjup, men jag tycker ändå att det är hyfsat lätt att få till en bra bild med så stor öppning också.
Fungerar bra som ett längre tele också då den är så skarp, inga problem att förstora upp bilderna i datorn.
Även som makro kan den också göra nytta på grund av den excellenta skärpan.
Jag har också ett Minolta 100mm makro som jag är väldigt nöjd med. Men denna kommer nog att ersätta det i framtiden, även om jag inte kan komma lika nära med denna.

Köpt hos: BHphotovideo

Pris: 8500
Lennart Sjöberg - F.F.G
2007-09-09 tannler
PLUS: Byggkvaliteten - Skarpt, även på 1,8 - Färgerna
MINUS: Väger som en Centurion - Dyra filter

Första intrycket av denna massiva lins - uj, en så'n bastant rackare. Efter några bilder på uppfarten, insmög sig en otäck känsla av besvikelse; "Va, kan den inte bättre?".

Två dagar senare, reste jag på en "minnenas kavalkad" och passade på att testa den på allvar och denna gång motsvarade den alla mina högt ställda förväntningar, och lite till. Jag undrar fortfarande vad det var som fick mej att känna sådan besvikelse första dagen.

Det är utan tvekan den mest imponerande lins jag haft i min hand, inkl. Canon 200/1,8 L USM. Skarp ( redan på full öppning ), klara och mättade färger och en helt fantastisk bokeh. På en KM D7D, med en 1,4x TC, gav den mig precis den räckvidd jag behövde och jag var mer än nöjd med bildernas kvalitet.

MEN - det är ingen lätt lins att försöka hantera handhållen på stora öppningar. Skärpedjupet blir så litet att det är svårt att hålla koll på det utan hjälp av stativ - på bländare 1,8 på närgränsen 72cm är det ynka 1,4 mm, för att på tre meter bli lite mer hanterbara tre centimeter. Underbar bokeh, men svårjobbat.

Inte ens den sedvanliga kontrastförlusten vid användande av TC hittade jag, ingen purple fringing, möjligen en liten antydan till green fringing, men med grönt och blått som dominerande färger i bilderna, störde det inte.

Detta är en skatt - trots priset i Sverige.

Köpt hos: B&H

Pris: 9400
Patrik Pålsson
2007-02-01 pallep
PLUS: Skärpa, färger,ljusstyrka,byggkvalitet,
MINUS: Man kan få en grön CA liknande effekt i vissa lägen.

Ljusstarkt med F/1.8
Renderar starka färger ( det gillar jag i.a.f.)
Skärpa i världsklass.
Byggkvalitet!! Klumpen väger mer än ett kilo. Motljusskyddet är av tjockt aluminium.
Ett minus är att man kan få en viss grön CA liknande effekt ibland. Traditionell CA (purple fringing) har jag dock inte sett en antydan av hur jag än försöker.

Köpt hos: B&H

Pris: 10000

Prisjämförelse

Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
pallep 2007-02-01 01:06:24
jinnarparen 2008-05-19 14:00:55
tannler 2009-08-02 21:40:34
jonatanmelin 2010-06-24 20:17:38
Claes Ågren 2012-01-15 10:35:38
AlphaLove 2013-01-03 11:57:48
Jumfer 2013-09-04 10:53:33
jag_roberts 2014-03-20 23:31:19
Khalad 2014-04-17 12:14:19
billejon 2016-06-10 05:17:29
Rikard Strömmer 2016-07-14 20:38:09
Fredrik Holm 2016-12-20 10:46:01
Björn Holmbom 2021-05-26 21:33:09


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS