Annons

Panasonic Lumix DMC-TZ10

Artiklar om produkten


Betyg


(4.5/5)
(3.33/5)
(4.17/5)
(4.33/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension



2011-06-26 bengtjurs



Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Allt förutom det nedan.
MINUS: Släpper in damm på sensorn Zoomknappen kärvar

Mycket har skrivits om TZ10 så jag skall inte upprepa det. Däremot tänkte jag lämna lite info som kan vara till nytta för de som använder den flitigt även efter att garantin gått ut! Jag har råkat ut för två tråkiga problem med TZ10.
1. Damm på sensorn. Lösning på det problemet är att skruva isär kameran och torka rent sensorn - låter farligt? Inte värst finns video på youtube;
http://www.youtube.com/watch?v=q_sP4yLf6lA
2. Zoom kappen - vilket irritationsmoment när den hänger sig. Min lösning lite silikonspray och så funkar det igen.

Två billiga lösningar i stället för att köpa ny kamera.

2011-06-03 rue



Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Robust, liten, zoomomfång, skarp optik, effektiv bildstabilisering. Videokvalitén. Rik på finesser och inställningsmöjligheter
MINUS: Batteritiden, GPS-sökningen kunde varit snabbare. Bildbehandlingsprogrammet!!

Den perfekta resekameran, tack vare det robusta men samtidigt smidiga formatet samt ett rejält zoom-omfång gör den här kameran till måste för den som vill resa med lätt packning. GPS-taggning är en smart detalj när man väl lärt sig finesserna.
Billdresultatet blir riktigt bra oavsett brännvidd mycket tack vare den effektiva bildstabiliseringen. Jag blev även positivt överraskad av kvalitén på videon. Till kameran hade jag en väl fungerande Lumix läderväska på bältet som gjorde att kameran ständigt var med. bildbehandlingsprogrammet är dock ingen höjdare, synnerligen omständigt....suck!!

2011-01-11 Per Andersson



Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Mycket bra färgåtergivning i dags- och solljus. Suverän vidvinkel - svårt att tänka mig att min nästa kamera kommer att ha standardobjektiv. Stor display. Underbar zoom - vill nästan till att man använder zoomen lite för att få riktigt bra bilder.. Suverän autofokus, mycket sällan den missar i dåligt ljus - även med AF-lampan urkopplad! (jag har aldrig min på). Mycket bra Video med "HD-light"(!) format (1280x720) med följande AF och stabilisator medgav att jag kunde filma i full zoom (63,4x, inkl. dig.) ute på en kraftigt vindpinad åker med imponerande skärpa och stabilitet! Bra genväg till snabbmeny med de mest använda funktionerna. GPS - när den väl får kontakt - (kopplar den ur av olika anledningar tar det orimligt lång tid att återfå kontakten). Det talas mycket på nätet om att kameran äter batteri vid konstant inkoppling av GPS:en - måste säga nu efter ett par månaders flitig användning av olika lägen att det gör den INTE (maxtid för positionering vid avstängd kamera med GPS på är 3 tim. se sid. 85 i manualen) det som tar ström är när kameran är påslagen och används. Plus är också navigeringsratten på ovansidan som medger snabb (mekanisk!) omställning till skräddarsydda inställningar. De flesta manöverknapparna är tillräckligt utskjutande för att kunna använda kameran med tunnare handskar, nog så värdefullt vintertid - dock på beskostnad av att det är mer utskjutande delar som skaver i fickorna. Utmärkt snabb-bildsekvens från 2,3 - ca 10 st bilder/sek. beroende på inställningar.
MINUS: Mindre bra färgåtergivning i blixtljus och dålig i förhärskande snömotiv (blåstick) trots att "snöläget" är aktiverat. Kameran är för stor och för tung för att vara en riktig kompaktkamera, dessutom med mycket kanter som skavar i fickorna - en riktig klädeskiller. Tar ofta "telefonbilder" i sämre ljusförhållanden, dvs. när man tar upp bilden i fullformat alt. förstorar - behövs dock ej ända till fullformat - i datorn ser pixlarna nästan ut att ha imploderat. GRYMT seg navigering i kamerans display av tagna bilder! GRYMT omständligt bildprogram att ladda ned bilderna i datorn - det kan ej heller känna av redan nedladdade bilder som man tagit bort en gång, varpå den laddar ned dessa igen, samma sak om man gör tillägg i namnet - då laddar programmet ned samma bild igen - otroligt korkat bildprogram! Ännu mer korkat med nedladdningsprogrammet: det roterar bilderna (så klart!) vid nedladdning - men bara om man tar upp bilderna i det Pannans eget korkade program! Tar man upp bilderna utanför detta så får man själv rotera alla stående bilder - man tar sig för Pannan(!) Mycket dålig utformning/placering av vänster bläddringsknapp - svårt att känna skillnad mellan displayens högerkant och den centrala SET-knappen. Klart känsligare för blåstick i snömotiv än tex. Canon Ixus 1000 HS - det första ex. av TZ10:an vägrade jag att godkänna pga. grym känslighet av blåstick i både stillbild men ännu värre i videofilm. Nuvarande ex. av min TZ10:a är klart bättre än den första - men ej så bra som Canonen. Det finns ett "snöläge" att ställa in men det innebär bara att kameran exponerar ett steg ljusare varpå blåsticket minskas - men på bekostnad av att de ljusaste delarna i bilden tenderar att frätas ut. Minus är också att GPS-funktionen tar lång tid att positionera sig och funkar inte om man inte är ute under fri himmel - trots att Panasonic haft flera år på sig att lära sig av iPhone som sällan missar sin GPS - ens inomhus!

DENNA RECENSION ÄR UPPDATERAD: 29-01-2011.
Summering:
Suverän optik och zoom.
Suveränt anpassad vidvinkel (25 mm).
Stor o. tydlig diplay - 3" med 460000 pix.
Robust kamera som (oftast) tar mycket bra bilder.
Suveränt med GPS (när den väl får kontakt - o. ger rätt pos. - vilket den ofta inte gör).
Suverän AF som nästan klarar mörker utan AF-lampa, utmärkt även som aktiv under videofilmning.
För stor och tung för att vara en riktig kompaktkamera som tillsammans med sin kantiga design snabbt tar kål på byxfickorna. -Ingen kamera är bättre än den som är där man själv är.
Tokigt videoformat som om man inte ändrar inställningarna i kameran - endast går att köra i det medföljande nedladdningsprogrammet.
Medföljande bildprogram för nedladdning m.m. är nog det mest korkade och mest omständigaste jag sett i den vägen - har Lumixnördarna skygglapparna rakt framför ögonen? - vakna upp Panasonic och köp åtminstone hem någon gammal Canon Ixus från 2005 - tom. 6 år gamla Canonprogram ligger i ett annant universum än detta .

Till sist:
Tråkigt med alla dessa "måste-vara-först-med-att-lägga-ut-en-kamera"- nördar.. som bara tycks vara ute för att få sitt namn synligt och inte orkar göra ett dugg mer på sidan.
Här tex, finns inte ens en bild på kameran, ej heller några länkar till Panasonics hemsida för tekniska data etc.
Ingen höjdare att stoltsera med sitt namn på..
Här är åtminstone länk/länkar till TZ10:an:
Direktlänk 1:
http://www.panasonic.se/html/sv_SE/Produkter/Lumix+stillbildskamera/Superzoom/DMC-TZ10/overview/3374514/index.html?view=colour
Direktlänk 2, teknisk spec;
http://www.panasonic.se/html/sv_SE/Produkter/Lumix+stillbildskamera/Superzoom/DMC-TZ10/specifications/3374543/index.html?trackInfo=true

Liknande produkter: Canon Ixus 1000 HS (som jag köpt strax efter TZ10:an):
Direktlänk: http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=21202
Fujifilm FinePix F300EXR:
Direktlänk 1: http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/f/finepix_f300exr/
Direktlänk 2: http://www.fujifilm.se/templates/ProductInfo.aspx?id=16908&epslanguage=EN

Kundtjänst: Japan Photo i Malmö är OK - men ej importören(?) Skövde Radio & TV service - som vägrade godkänna reklamationen av mitt första ex. av TZ10:an som tog vidriga blåsticksbilder av snömotiv!
Se upp för denna importör, de anser att grymt blåstick i stillbilder och videofilmer av snömotiv i vidrigt lila kulör - är ok.

Köpt hos: Japan Photo

2010-12-07 gnomes



Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten lätt och fantastisk zoom
MINUS: Lätt att komma åt film knappen så man filmar lite då och då. Jag saknar sökare mycket.

En kamera som jag har med mig i väskan eller i fickan (nu när man har fickor). Ha tagit ett par tusen bilder och är mycket nöjd, skaffade två batterier direkt så det har aldrig varit något problem. Har inte filmat så mycke men det skall jag försöka börja med och då återkommer jag med erfarenheter.

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Pixmania

2010-08-27 FSR COMP



Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Skärpan i alla brännvidder (för att vara en superzoom) Filmläget Manuella inställningar Handhavandet om man är van med Panasonic.
MINUS: Kunde varit med full HD Kanske tillochmed 15ggr zoom Snabbare bildsekvernser i full upplösning (2,2bps)

Har kört med min LX3 nu i snart 3 år och är fortfarande toknöjd med den. Saknat dock zoom då och då och "missat" en hel del bilder av den anledningen.
Klippte till på TZ10 efter övervägan att vänta in LX5 istället. Dock så har LX5 säkert bättre bildkvalité och raw mm. Men ingen vidare zoom.

Jämförde lite LX3 bilder mot TZ10 och det är faktiskt inte stor skillnad. Imponerad över kvaliten även vid full tele. LX3 har fortfarande något bättre detaljupplösning men då ska man ha bra ögon och rätt inställningar. f2,0 gör ju även sitt till. Nog om det, TZ10 fyller mitt behov perfekt både på zoom delen och filmdelen. Har en 50D som dlsr och saknar inte filmfunktion på den. Då tar TZ10 över när film blir aktuellt. Kan rekommendera denna som en 2:a kamera eller reskamera då man inte har för stort behov av att raw-konvertera en kompaktkameras bilder. Ett bra köp för ca 3000:-

Liknande produkter: Samsung WB650
Richo CX3
Sony HX5V
Canon S210is
Casio FH100

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 2990

2010-07-05 -Susanne-



Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Långzoom som är toppenbra. Batteriets längd är bra då GPS-funktionen inte är igång.
MINUS: Använder man GPS-funktionen så käkar den batterier. Saknar sökare. Lätt att komma åt videoinspelningen.

Köpte kameran i mars 2010, har upptäckt att priset sjönk ganska snart efter inköpet. Så är det väll när man är snabb för att köpa det nya. Jag hade TZ 3 innan och var väldigt nöjd med den. Eftersom jag ville ha högre upplösning så fick det bli den senaste i samma serie.

Jag är nöjd med kameran, den tar bra bilder och jag kan zooma långt. Eftersom jag för några år sen hade systemkamera Nikon D70 med ett antal objektiv och sen inte orkade släpa runt allt så spldes de sakerna iväg.

Saknar att det inte finns ett okular för skärmen är lite svår att se i solljus.

Det har varit lite svårt att få tag på ett extrabatteri, men jag har lyckats med det. Det är alltid att rekomendera att ett extra batteri. Eftersom jag zoomar mycket så tar ju det extra mycket batteri.

I det stora hela så är jag nöjd, kan rekomendera kameran till andra, och nu i juli så är kameran bra mycket billigare än då jag köpte den i mars.

Kundtjänst: Tycker INTE att NetonNet har någon bra kundservice.

Köpt hos: NetOnNet

Pris: 4490

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot