Bedragen

Okej, jag hade fel. När Terje Hellesö blev anklagad för bildfusk, försvarade jag honom. Mest principiellt, eftersom det inte fanns i min sinnevärld att någon skulle driva ett bildprojekt så vansinnigt fel. Montera in internetbilder i sina egna - helt otänkbart, så gör man inte om man är en uppburen fotograf med äkthet som viktigaste princip. Anklagelserna framstod som svepande och dåligt underbyggda, nu vet jag bättre. Idag är det ganska lätt att se manipulationerna, men det jag anade inte då. Därför känner jag mig totalt bedragen. Dessutom försvarade jag honom, då känns det extra surt.

Terje har inte varit min ledstjärna, men i kraft av sin status bland naturfotografer, har jag sett det som allmänbildning att då och då betrakta hans bilder. För min del har jag sett det som ett sätt att utvecklas. Fotografer har olika stilar och man uppfattar och uppskattar dem olika. Tyvärr nådde Terjes bilder aldrig fram till mig. I mina ögon har Terje varit duktigare som skribent än som fotograf, men det är av akademisk betydelse idag.

Naturfotografen Hellesö är slut. Det är tragiskt - och rättvist.

Vägen framåt är rak - men smal och halVägen framåt är rak - men smal och hal.   Skåne 27 december 2010. Foto: Arne Bivrin

Inlagt 2011-09-05 22:25 | Läst 6388 ggr. | Permalink
Precis så är det som du skriver. Jag känner många fotografer som har helgonförklarat Terje. Jag kan fortfarande inte förstå men vill så gärna veta varför han gjorde så här. Det är så underligt det hela.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Arne Bivrin 2011-09-05 23:06
Visst är det underligt. Jag har tankar om varför, men spekulationer är knappast lönt. Antagligen får vi reda på mer - från Terje själv.
Allt gott, Arne
Gun-Inger Arvidsson 2011-09-05 23:11
Det hoppas jag likaså att inte hans vänner sviker honom nu när han behöver dem som mest.

Jag har aldrig träffat honom men för två år sedan drömde jag att han hade en kurs nere i en ravin. Jag vet jag skrev ner just denna drömmen för det var en del annat som var intressant i den.
Drömmar är också mycket underliga.
Gun-Inger
En tankeväckare - att tänka sig noga för innan man försvarar någon och misstänkliggör någon annan, vilket flera av THs försvarare gjorde innan erkännandet från TH till slut kom. Av radiodiskussionen mellan TH och Glöresen framgår mycket klart på vilka grunder G ifrågasatte äktheten av några av THs bilder. Och det var i första hand expertkunskaper om rovdjur och natur, inte kunskaper om fotografering eller PS, som utgjorde den grunden. Och TH hade mage att ljuga oss alla rakt upp i ansiktet ända till dess att det var omöjligt också för hans mest hårdnackade fans att blunda för den bittra sanningen.

/ mvh FiCa1
Svar från Arne Bivrin 2011-09-05 23:40
Du har så rätt, Finn. Det ska mycket till innan man kastar ut en anklagelse. Det kan nog vara så att någon såg märkligheter i TH:s bilder tidigare, men inte vågade ta striden. Glöresen ska ha all heder av att han ställde frågan.
Tack och allt gott, Arne
Man kommer osökt att tänka på sagan om kjejsarens nya kläder !
För visst kan man lätt dra liknelser? Att först när någon vågar kliva fram och säga vad denne tycker sig se och känna när han ser bilderna, så öppnas ögonen på andra.Man börjar granska och se saker med andra ögon, tänka i andra banor, och rätt snart ser man det uppenbara,men man har ändå så svårt att erkänna det för sig själv. Att sedan spekulera i varför han gjorde som gjort är, får nog enbart ses som en källa till grubblerier. Förmodligen kommer nog aldrig någon annan än Terje att få veta orsaken till hans rent ut sagt idiotiska tilltag.
Nils Bergqvist 2011-09-06 10:24
Jag tror du har fel, han kommer att förklara. Och vi kommer få det redovisat för oss via andra kanaler om inte annat. Redan när Fröderberg gjorde intervjun med TH i Kamera och Bild 2009 (tror jag det var) meddelades att han hade en stor skatteskuld att dras med.
Vilken underbar bild!!!!
Mvh Heléne
Svar från Arne Bivrin 2011-09-06 15:15
Roligt att du gillar den. Snart är det vinter igen, då står jag där igen och fryser om fingrarna ;-)
Allt gott, Arne
Arne,
Kul att du har börjat blogga!
Ja, jag känner ganska långt som det du skriver.

Jag har träffat Terje på en fotokurs på Åland för några år sen, och det var upplyftande. Speciellt
när vi satt långt in på natten och diskuterade fotografering, naturupplevelser o sånt. Smuttande gott vin. Gillade killen.

Det som jag absolut inte kan förstå är hur en som skall leva på sitt namn och sitt fotograferande ens vågar försöka fuska ... Terje som hade en så konstnärlig bildsyn/-skapande kunde ju helt öppet ha kört med ett öppet, redovisande "bildklippande" ... via den konstnärliga friheten. Men då skall man inte vara medlen i Naturfotograferna el. liknande och låtsas vara en dokumenterande bildskapare.

h. Håkan
Svar från Arne Bivrin 2011-09-06 18:16
Känn dig ansvarig, Håkan! Dina ord när vi träffades - om att skriva för sin egen skull - har gnagt sedan dess. Tack för det!

Jag har bara träffat Terje en gång på en föreläsning, och kan inte säga något om hans person. Allt är förbluffande och så bedrövande sorgligt.