SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1164. Salgado?? –mästerlig?? –men ……

Han är utan tvekan?? –en av de största skildrarna av det strävsamma livet på jorden?? –med sina bilder av hårt arbete?? Sabasitião Salgado!! Just nu på Fotografiska.

Det är min åsikt?? –att han med sina unika svartvita bilder slår an en intressant ton i sina bilder. Jag sätter honom i många stycken högst upp på listan av dokumentärfotografer!!

Frågan är om han är en lika skicklig naturfotograf?? Ja, det kan du kolla upp själv på den stora utställningen på Fotgrafiska. Jag gick själv dit med stora förväntningar?? Jag blev inte besviken, många av bilderna är mästerverk!! Hans skildring av den orörda naturen?? --på vår jord ger många storslagna bilder?? –som jag tror skall göra oss mer medvetna?? –så att vi skall vara rädda om det som är kvar??

Alla de mer än hundra bilderna är i svartvitt, kopierade på fotografiskt papper. Tagna med digitalkamera, men överförda till film?? --för kopiering som Salgado alltid gjort. Underbart rent tekniskt sett, men några bilder upplever jag som mycket korniga och faktiskt oskarpa!! –även på håll.

Bilderna är tagna under 8 år på en rad mer eller mindre otillgängliga platser på vår planet?? Det bör dock framhållas att till många av platserna kan man idag ta sig med vanliga turistresor!! –visserligen dyra.

Personligen tycker jag att utställningen är för stor?? –och jag upplever att bara 20-30 % är av riktig toppklass?? --inom naturfotografi. Idag är vi bortskämda med fantastiska bilder och filmer inom detta område av fotografin. Ta en koll på Paul Nicklen, t ex. Dessutom saknade jag flera områden på vår planet, som han kunde ha besökt, speciellt då i Arktis som Grönland, Kanada och Svalbard??

Det här är min personliga åsikt?? –och du kanske tycker helt annat?? Jag tycker dessutom att en naturfotograf inte bara skall fotografera det orörda i naturen?? –utan också skildra förstörelsen som pågår??

Jag har valt att ta med en egen bild här från Svalbard. För att komplettera vad Salgado missat??

Inlagt 2014-07-06 07:56 | Läst 3998 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker att Salgado är större än de flesta kända gatufotografer. Menar Du att han fotograferar digitalt för att överföra till film och analog kopiering? Hur går det till?
Jag har uppfattat att han plåtar analogt och bilderna är digitala utskrifter.
Svar från Bob Bovin 2014-07-06 08:37
Hej,
Det tycker jag också. Han är mycket bra som dokumentärfotograf.
Bilderna är fotografiskt kopierade på papper. Det angivs vilket papper de var kopierade på. Kopiorna ser ut precis som på den gamla goda tiden.
Det fanns två format av böcker att köpa, en normal och en meterstor. Till den stora fanns en stort träställ för att stötta. Tyvärr var den stora visningsboken redan sönderbruten i ryggen.
Ha en solig sommardag
Bob
Niklas Groop 2014-07-06 08:50
Man skapar ett negativ i datorn som man sedan skriver ut på en transparent plastfilm, typ OH eller liknande, av valfri storlek som man sedan kopierar som vanligt.
Jag tycker en del av hans bilder ser rätt photoshoppade och lite onaturliga ut, märks speciellt i din näst sista bild från utställningen. Det ändras ju inte för att han gör slutkopian på traditionellt sätt, antingen med kontaktkopiering av mellannegativ eller via digital förstoringsapparat. Redigeringen görs ju i datorn innan kopieringen av filen. Men visst är det välkomponerade bilder oavsett.

Om någon vill prova den hör tekniken så kan man beställa negativa bildfiler på Crimsons Duratrans/Duraclear, och sedan kontaktkopiera detta negativ i mörkrummet. Har själv provat det och det fungerar, men man får justera in kontraster och ljus/täthet på negtivfilen för att få bra resultat i mörkrummet. Blir dock lite svagt luddig skärpa som jag upplever det, men det kanske mer beror på mina tillkortakommanden. Använde digitalt fotade filer för detta, kanske blir det skarpare om man kör ett digialiserat negativ fotat på film, där man ju har hjälp av kornskärpan?
Svar från Bob Bovin 2014-07-06 13:58
Hej,
Du har nog rätt. En hel del arbete är gjort redan i PS för att förbereda det utseende som Solgados bilder brukar ha. Metoden för att överföra bilden till en film vet jag inte om de har avslöjat. De stora kopiorna på utställningen bär tydligt kornighet från film.
Jag har personligen svårt för att förstå varför man för över den digitala filen till film. Nu när utvecklingen av utskriftsmetoder kommit så långt.
Tack för dina länkar som visar hur du har jobbat.
Ha en fin sommar
Bob
Jag skall kika efter hur länge den pågår verkar spännande.
Allting måste väl inte vara så skarpt.
Jag kan gilla oskärpa på bilder även korn.
Vilken dag kom in efter elva i kväll från trädgården.
Får nog köpa mig en pannlampa för Jonens kan jag inte hitta.
Han har varit orienterare.
Hoppas ni och vi får lika skön sommardag i morgon.
God natt
Gun-Inger som gillar din bild så klart med den naturen så storslagen så björnarna som ser ut som små myror.
Svar från Bob Bovin 2014-07-07 11:16
Hej,
Korn och oskärpa kan passa ibland.
Pannlampa är inte så dumt, när man är ute i natten.
Det är mycket varmt här i Lund idag. Har varit nere på torget och köpt gubbar. Ninni skall göra sylt.
Blir nog inne idag och ser på cykel
Ha en skön dag i värmen
Bob och Ninni