SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1272. POP är inte poppis?? –svårt att haja??

Det finns överallt?? –även i ensliga trakter, obyggd?? Det lagras i fettet?? –på oss alla?? Det är oklart hur farligt det är?? –men det inte ofarligt??

Då undrar man ju vad detta POP är för något POP = persistent organic pollutants (långlivade organiska föroreningar)?? –som exempelvis PCB eller DDT?? Det är alltså syntetiska organiska kemikalier som vi tillverkat för att vi tror att det skall vara till någon nytta?? Från början trodde vi inte att de skulle anrikas i fett?? –till och med i fettet i vår kropp. Såväl som hos andra ”högre stående” däggdjur?? –de som befinner sig högt upp i näringskedjan.

Arktis

Nåväl det måste ju finnas platser på klotet där inte de här POP finns?? –som uppe i Arktis?? Men tyvärr är det inte så?? –ty där uppe är det kallt och området fungerar som en ”köldfälla” för POP, som lagras i vatten och is?? De lägre stående djuren lagrar POP i fettet och så vandrar det upp näringskedjan??

Polarräven på Svalbard lever huvudsakligen på sjöfågel och visar mycket höga halter av PCB?? –till och med 40 % högre värden än isbjörnen??

Polarräv med sommarpäls på Svalbard

Isbjörnen lever i huvudsak av säl, som den jagar på isflaken i norr! På och kring Svalbard finns det ungefär 2000 individer, –och den verkliga munsbiten är ju en storsäl som den här!!

Storsäl med knävelborr

Isbjörnarna kring Svalbard ha betydligt högre halter PCB än sina släktingar som lever i Alaska eller på Grönland. Det är oklart varför det är så?? –men det kan ju vara havsströmmar och jetströmmar som påverkar transporten av POP upp till Svalbard.

Brott i näringskedjan??

Nu kan man ju ställa sig frågan?? –var lagras civilisationens kemiska föroreningar?? Kanske vi skulle försöka minska mängden POP??

Inlagt 2014-10-22 07:51 | Läst 6732 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vackra bilder visar du i alla fall mitt i allt "elände".
Tänk om vi kunde stanna vid att lyssna på pop på radion :-)
ing-marie
Svar från Bob Bovin 2014-10-22 11:10
Hej,
Jovisst, kring elände finns också det vackra. Man ser ju inte de smygande gifterna. De sitter ju bara där i fläsket.
Klart att du skall lyssna på pop, och plåta din natur.
Ha en skön dag
Bob och Ninni
Vackra bilder, Bob! Vi har kanske "tickande bomber" i kroppen. Jag undrar också varför gammal margarin gulnar och hårdnar, om det är en kemisk reaktion av någonting vi har stoppat in.
Jag har även hört av tyska hudläkare att all färg i tatueringar lagras i lymphkörtlarna. Om det är skadligt vet man inte idag med säkerhet.
Människan har ju alltid manipulerat mat. En ko har ju skapats från en vild variant en gång i tiden. Men å andra sidan blir ju människan så gammal som aldrig förr.
Men POP på radion - det är jag allergisk emot :-)
Svar från Bob Bovin 2014-10-22 16:10
Hej,
Även nyare halogenerade kolväten lagras på liknande sätt. Dessutom producerar vi nya kemikalier varje dag inom olika områden. De flesta vet vi inte om de är farliga.
Det finns ju annan musik för oss alla.
Ha det bra
Bob
syntax 2014-10-22 19:56
En bra iakttagelse Wolfgang, att gammalt margarin hårdnar. Onekligen en antydan om vad det handlar om - nämligen ett hårt processat industrifett, där bland annat aluminiumpulver ingår i processningen. Helt säkert hälsovådligt - hur farligt? Det vet vi inte i dag. Ät smör istället.
Angående mättade animaliska fettar som i många årtionden har ansetts som rena giftet, kan följande noteras:

Efter det att man på 1940-talet hade blivit på det klara med att hjärt/kärlsjukdomar var överrepresenterade i vår västerländska kultur, sökte man med ljus och lykta efter förklaringen. I början av 1950-talet visade en amerikansk forskare, Ansel Keys, ett perfekt samband mellan dessa sjukdomar och intaget av animaliska fetter. Jubel och hallelujarop!! Allt förklarat och löst.
Detta präglade kostråden under hela min uppväxt, tills det i början av 1990-talet avslöjades att Keys hade ägnat sig åt grovt vetenskapligt fusk. Han hade selekterat sina undersökningspopulationer starkt efter det resultat han ville komma fram till. Om man tog med alla de populationer han hade tillgång till - försvann sambandet i stort sett totalt!
Ät smör, det är inte alls farligt.
Wolfgang 2014-10-22 21:44
Tack, Peter, jag äter Bredgott sedan några år tillbaka, eftersom jag inte litar på margarin.
syntax 2014-10-23 10:10
Du gör alldeles rätt i att vara misstänksam. Här ytterligare en liten notation - eftersom margariner är så betecknande för alla mer eller mindre okända ämnen som vi utsätts för, och som Bob beskriver ovan.

Margarin är ett smörsurrogat. Det skall därför i görligaste mån likna smöret till färg, konsistens, och smak. Det sägs till stor del bygga på rapsolja, som är ett högvärdigt fett. Saken är bara den att rapsolja inte liknar smör ett dugg - alltså måste oljan ifråga byggas om på molekylnivå. Det sedan av rapsoljan ombyggda fettet som nu liknar smör, innehåller inte det minsta rapsolja, utan nya härdade fettmolekyler av högst tvivelaktigt slag. Egentligen är detta ett solklart brott mot marknadsföringslagstifningen. Margarinet innehåller inte alls det som innehållsdeklarationen anger, även om ursprunget är det som anges.
Jag hajar men ändå inte.
Skrämmande fakta men vad kan man göra? Både PCB och DDT är förbjudna sedan 'länge'. Finns det fler ämnen man ska undvika? Vad och Hur?
Vackra bilder långt bortom stadens smuts och damm.... Men vad hjälper det?
Ha det bra!
Eva
Svar från Bob Bovin 2014-10-22 16:21
Hej,
Trots att de är förbjudna sedan länge så kan de ju anrikas fortfarande i vissa djur. Dessutom är ersättnings produkterna lika tveksamma. Problemet är att vi inte vet vilka ämnen vi skall undvika. Det måste vi ta reda på.
Anrikningen av vissa ämnen i polartrakterna, trots att de inte är tillverkade, är inte helt
Jag tror att vackra bilder av naturen i Arktis kan få oss att vara mer försiktiga med vad vi skickar upp dit.
Ha en vacker dag
Bob
PCB är ett problem vi fortfarande dras med.
Jag har sedan slutet av 90-talet arbetat med ett projekt inom bygg www.sanerapcb.nu
Det finns i dag lagstiftning om att vi ska sanera bort den PCB som finns i våra hus.
Det ska vara helt klart 2016, tyvärr tror jag inte att vi når det målet.
Sedan finns det en massa andra ämnen som vi borde förbjuda.
Svar från Bob Bovin 2014-10-23 22:22
Hej,
Det bryts ned mycket långsamt, sanering är svårt. Speciellt uppe i Arktis.
Ha det bra
Bob