SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#169. Glaciärerna smälter!! –det skall de göra!! –eller hur går det för Monaco breen?? –från 2005-2011!!

Glaciärerna smälter!! –men det skall de göra nu!! Solen, jordbanans form , jordaxelns lutning, allt samverkar så att vi skall ha en interglacial period!! –=varm period!! Den avgörande frågan är om vi genom att friskt elda upp all fossilt bränsle frigör så mycket växthusgaser att vi påskyndar den naturliga uppvärmningen av jorden??

Det är helt klart att det nu går så fort med den glaciala smältningen!! -- att man på en så kort tid som 6 år kan se att mängden is minskar!!

 På norra Spetsbergen finns en långsträckt djup fjord, som har karvats ut av många glaciärers slipande, och nu finns där den så kallade Monaco breen. Vi besökte den under en resa 2005 och då tog vi den här bilden.

Monaco breen 2005.

Det är flera glaciärtungor som mynnar ut i den större glaciären. Sex år senare var vi på nästan samma plats i fjorden och kunde se hur glaciärbifloderna är något smalare och att huvudglaciären är något lägre. Kolla på bilden nedan.

Monaco breen 2011.

Det är inga dramatiska förändringar på sex år, men man kan se skillnaden. Det här smältförloppet kan man se på alla glaciärer på Svalbard. I Kongsfjorden har glaciären dragit sig mycket tillbaka att Blomstrands-halvön tydligt är en ö. Så man får väl döpa om den.  Blomstrand var kemist och mineralog vid Lunds universitet och blir nog glad för en ö.

Inlagt 2011-10-16 07:18 | Läst 5500 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Visst är detta kusligt eller.............Jag frågade härförleden hur det ser ut i Tarfala nu. Han sade att tog jag bilder nu och jämförde med mina tagna nittiotalet ser jag förändringen.
Intressant givande för mig läsa din rader och se bilderna. Jag älskar fjällen. Måste kanske nu avsluta min sköna stund i sängen tyvärr................

Ha en fin söndag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2011-10-16 10:49
Det är svårt att veta om det är kusligt. Om det är en naturlig förändring, får vi glädjas åt det också. Kanske vi oroar oss för mycke?

Jag blir glad när du läser min blogg på söndagsmorgonen.
Mvh
Bob
Det är lite skönt att läsa din balanserade tanke kring detta med naturen och dess förändring. Det finns väl ingen (i stort sett) som tvekar på att vi skall va rädda om vår jord och natur. Men idag tycker jag nästan att det slagit över.
Nästan så att "naturvännerna" tappar kredibilitet, tycker jag. Många ropar varg och lägger starka kopplingar till orsaker. Och bara det står "ekologiskt" eller "grönt" så är det bra... Även om det kanske varken är ekologiskt eller grönt.

Jag skulle önska en något mer nyanserad debatt, i just balans.

Länge leve vår fina jord!! :) /Peter-L
Svar från Bob Bovin 2011-10-16 13:40
Vår natur är ett mycket komplext system, och man bör vara ödmjuk inför hur svårt det är att förstå dess balans. Många vetenskapliga områden studera det nu och det är svårt att förstå allt som kommer fram. Jag själv kan hänga med på en del.
Vi har definitivt gjort en stor förändring i systemet när vi började elda fossila bränslen för 150 år sedan. Det kommer att ge snabbare värme i polerna.

Jag skulle vilja se en varg en gång, inte en sådan som man klistrar in i PS.

Tack för din kommentar
Mvh
Bob