SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#193. USA vår hackkyckling?? –har en underbar natur!!

Landet många tycker illa om!! –landet som skitar ner!! –landet med kass kultur!! –landet heter USA?? Ack, så orättvist?? –det landet har de mest framstående universiteten!! –det landet har framstående konst, bild, ord och  musik kultur!! –och en underbar natur!!

Kritikerna av USA dess livsstil har på många sätt rätt och det är mycket man tycker skulle ändras på i detta stora land. Jag tänker dock inte bemöta kritiken i alla påstående i inledningen, utan skall påminna oss om den natur som finns i smältdegeln USA.

Jag har kortare eller längre perioder besökt 25 delstater i USA, närmare hälften. Om man tänker på naturen i USA så den mycket variationsrik och i många områden väl bevarat. USA är inget tätbefolkat land utan det finns plats för många och stora nationalparker. Kom dessutom ihåg att USA var en av de fösta länderna som inrättade skyddade nationalparker. Jag har varit huvudsakligen i västern. Jag tänkte jag skulle plocka fram några pärlor, som jag tycker om.

Petrified forest, Arizona.

Den största sevärdheten i USA är de förstenade träden i Arizona. Detta är en unik plats för hela klotet. Inte någonstans finns det så många bevarade träd, som infiltrerats med kvarts i underbara färger. Man står stum inför dess åsyn!!

Yellowstone in Wyoming, Montana, Idaho.

Yellowstone är den äldsta nationalparken i världen och stor som Södermanland. Naturen är mycket varierad med ett intressant djurliv, men är också känt för sina gejsrar. Här finns otroliga scenerier med varma källor. Glöm inte bort att gå ut på natten och plåta. Här kan man bo bekvämt på hotell, men undvik högsäsong. Vår och höst är kanon.

Hawaii.

Ögruppen Hawaii är otroligt sevärd ur många synpunkter. På den stora ön Hawaii finns jättevulkanen Kilauea. Den är ständigt aktiv, mer eller mindre, men ständigt rinner det ner lava i havet. Ett spektakel av naturens underverk. Även växtligheten på denna ö är underbar, som till exempel stora träd av jakaranda med bara blå blommor.

 Glaciärsjöar i Denali, Alaska

Delstaten Alaska är som en enda nationalpark. Här finns kontinentens högsta berg, Mount McKinley, med den imponerande nationalparken Denali. Här finns björn, varg och älg och många andra sällsynta djur.  I norr kan man se isbjörnar och i söder täta bestånd av brunbjörnar som käkar lax. Ingen annan stans kan man gå omkring bland stora björnar utan att bli tuggad i bitar.

Kära vänner klaga inte på USA, där finns mycket att se och uppleva.  

Inlagt 2011-11-09 06:25 | Läst 6981 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Din glaciärsjöbild är riktigt fin tycker jag. Det ser magiskt ut med de djupt blå pölarna i den kvicksilverglänsande snön.
/Johan
Svar från Bob Bovin 2011-11-09 14:44
Det är en magisk miljö.
Mvh
Bob
Jag har gjort ett antal besök i USA (och Canada), och gillar landet och dess folk.
Ett tag bodde jag och frun (då nygifta) ett halvår i landet, och skulle gärna resa mera i stater som jag ännu inte besökt (typ Alaska). Har massor av släktingar utspridda överallt, från Florida till Wash.state.

h. Hawk
Svar från Bob Bovin 2011-11-09 14:45
Passa på och res till USA, medan sinnet är ungt.
Mvh
Bob