SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#278. Juniorplåtis på Östgöten 1958?? –eller reportage på frukostrasten!!

Barnarbete? –ja, men det spelar ingen roll för det var intressant!! –alltid hände det något oväntat?? Som den här frukostrasten?? –ja, mat var ju en oväsentlighet i den åldern!! På cykeln och ned till redaktionen!!

Efter sommarvikariatet på Östgöten 1958 fick jag uppdrag som freelance på Östgöten. Det var ett enkelt avtal med redaktionssekreteraren. 15 spänn bilden som kom in i tidningen. Fri kamera, framkallning och film på redaktionen. I praktiken var jag vikarie för fotografen som gjorde lumpen. Så jag fick ta alla jobb som chefsplåtis inte ville ha. Ja det vill säga på tider då jag inte satt på skolbänken. Vilket sammanföll med hans arbetstid!!

15 spänn, skattefritt, låter kanske dåligt?? Ja enligt konsumentprisindex är det 168 kr per bild idag. Låt säga jag hade 5 bilder i veckan inne i tidningen, alltså 840 kr i veckopeng!! Jag smet från skatten!

Jag var alltid på språng!! På frukostrasten cyklade jag ned till redaktionen, utan mat, berättade inte detta för mor, å kolla vad som var på gång. Den här dan kom jag upp och chefsplåtis var ute på nått. Jag klippte ner några filmer och för ovanlighetens skull rusade redaktionssekreteraren in och ropade högt! --ta med dig kameran och kom in på mitt rum!! Ta en bild genom fönstret!! Där ute stod en ambulans och en grupp åskådare. Det var lätt att ta en bild med Rolleiflexen. –jag kilar ner å tar några bilder där nere också?? –Nej, jag skall ha den här bilden nu!! Så det var bara å rusa in i mörkrummet å soppa, å slå en kopia.

Jag har bara kommit för sent till en lektion en gång och då spela vi pingis i källaren på Vasaskolan!!

Så här såg redaktionssekreterarens reportage ut i tidningen nästa dag!!  --på första sidan, var annars, det var ju hans idé!!

Jag har inte originalbilden kvar. De allra flesta försvann när tidningen lades ned. Den underlige juniorplåtis, som försummade maten i skolan, hur såg han ut?? --när han satt vid chefsplåtis skrivbord!!

Juniorplåtis, just fyllda 16 år, på Östgöten 1958.

Observera att vanligen bars slips i tjänsten. Någon ilsken kommunalgubbe kunde annars ringa redaktionssekreteraren å påpeka hur ohyfsade medarbetare Östgöten hade. Observera att det fanns två telefoner på skrivbordet. Tavlan på väggen förställer chefsplåtis Irving Lindholm.





Inlagt 2012-02-01 06:34 | Läst 5422 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var stil på fotograferna förr. På vanligt folk också. På söndagar var det skjorta och slips som gällde hemma.
Svar från Bob Bovin 2012-02-01 08:53
Tack Thomas,
Ordning och reda pengar på fredag.
Kanske var det bättre.
Mvh
Bob
N Thomas Meldert 2012-02-01 09:31
Kanske inte, men trevligare.
Hej Bob! Ja det var bättre,vi var unga då .
Med brylkräm var ett måste:)
Skön bild på dig....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-01 09:47
Tack Rolf!
Du har rätt jag hade bryllkräm då och då.
Mvh
Bob
Snyggt självporträtt ;). Du verkade vara driven fotograf redan som 16-åring med telefonluren i ena handen och med Hasselbladaren inom nära räckhåll för snabba utryckningar ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-02-01 12:06
Tack Torbjörn!
Bakom den eleganta fasaden döljer sig ofta en osäker ung man.
Han tyckte det var fantastiskt att ta del av den vuxna världen.
Mvh
Bob
Vilken härlig berättelse! Cool bild på dig!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2012-02-01 13:24
Tack Heléne!
Dagens ungdom vet nog inte hur man såg ut på den tiden. Det var inte stenåldersdress utan ganska likt idag.
Varmt tack!
Bob
Hej Bob!
Trevlig berättelse om hur det var förr, alltså 1958. Jag kommer ihåg denna händelse, det var min far som visade den artikeln för oss barn. Vi hade nämligen Östgöten på den tiden, sen blev det mer och mer Corren.
Fin bild från redaktionen och slips gällde på den tiden, två telefoner och en Hasselbladare, jo jag tackar jag.
Känner igen ansiktet på "chefsplåtis", han var ofta en sedd man på stan..... kan det vara Irving som har tagit bilden på dig?
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-01 15:43
Hej Rolf.
Så du minns händelsen! Inte dåligt, jag skulle vilja ha det minnet.
Om jag kommer ihåg rätt så är det ett självporträtt med Rolleiflex. Men jag kan ha fel.
Ha det bra.
Bob