SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#313. Vill du ge ut en fotobok?? –med låg produktionskostnad?? –några tips!!

Vill du bli odödlig?? --å ge ut en fotobok som arkiveras i Kungliga biblioteket?? Den skall va så billig som möjligt!! –men det blir igen jättebok för kaffebordet!! Det blir en ”paper back” med ISBN nummer!! – bilder i färg!!

Den digitala världen har öppnat möjligheten till publicera böcker för gemene man!! Du kan göra stora skrytböcker för kaffebordet, precis lika fina som storförlagen låter trycka i Kina. Dessa böcker, som t ex från blurb.com är dock ganska dyra och de går inte till arkivering i Kungliga biblioteket!! --utan att boken har ett ISBN nummer från KB. Idag kan man dessutom tillverka e-böcker (digitala böcker) som inte trycks och dessa kan man få distribuerade till de svenska biblioteken. Å tjäna en hacka!!

Vi skall här kort förklara hur man gör för att publicera pappersböcker och e-böcker. Det blir billiga böcker med färgtryck, men inte några superfina lyxböcker.

För att underlätta allt så kan man starta ett Handelsbolag eller en Enskild firma. Det är inte absolut nödvändigt, men underlättar om du vill ha lite pengar i förtjänst. Vill man starta en firma så får man skicka in en anmälan till Bolagsverket. Det kostar en engångssumma, 1200 kr. Du måste då sköta en enkel bokföring och du blir momsredovisningsskyldig och du får f-skattesedel. Det finns enkla dataprogram för bokföring. Naturligtvis är detta det största problemet för förlagsverksamhet. Men som sagt det är inte absolut nödvändigt.

Nästa uppgift blir att anmäla ditt förlag (mitt är Bovin Design HB) till Kungliga biblioteket. Du behöver hitta på ett namn på ditt förlag och du får 10 ISBN nummer, som hör till ditt förlag. Efter en kort tid ger KB besked om vad du fått för nummer. Sedan gäller det att tillverka en streckkod som hör till varje boks nummer. Det finns firmor som tar betalt för det, men här kan du få en gratis. Du får dock fixa till den lite i PS så den blir snygg. Alla dina böcker som du publicerar måste ha en egen streckkod. Kungliga biblioteket förväntar sig att du skickar in ett pliktexemplar till de olika Universitetsbiblioteken. Du får en lista av KB. Det brukar vara 7st exemplar totalt. Så det kostar lite beroende på hur dyr bok du gjort.

Nu gäller det att tillverka tryckfärdiga pdf-filer för pappers och e-böcker. I stort sett är det samma filer.

Vi börjar med e-böcker. Tillverka boken i ett dataprogram som kan generera en styrbar och bra ”.pdf-fil”. InDesign eller Word fungerar bra. Du kan välja hur stor bok du vill göra. Jag föreslår dock att du har samma format som du har för pappersboken, och de brukar vara låsta i olika industriformat. När du är klar med din bok behöver du sända den till en distributör!! Det finns flera sådana men jag skulle vilja rekommendera Elib, jag vet att de fungerar perfekt. Här måste du upprätta ett kontrakt med Elib. De sköter så all distribution till e-bokhandeln och biblioteken. De sköter också insändandet av pliktexemplar till KB, även e-böcker skickas in till KB. Elib tar en mindre avgift (mindre än tusen kronor per bok), och då sköter de bokföringen av e-böckerna och du får uppmaning skicka en faktura till dem, varje halvår. Det är här som det är bra att ha ett bolag, annars får du anlita ett faktureringsbolag som sköter det åt dig.

När det gäller att trycka pappersböcker, så måste du finna ett bolag som trycker med ”print on demand”, du vill inte ligga inne med något eget stort lager. De finns flera sådana bolag i Sverige, jag har anlitat ett i Visby, books-on-demand. Kom ihåg att böcker tryckta på detta sätt blir ganska dyra. Du får en mycket ringa vinst om du vill hålla ned priset till kund. Tryckkostnaderna blir ganska höga. Books-on-damand sköter distributionen till bokhandeln, och KB. Även till print on demand levererar du en färdig ”.pdf-fil”. Om man vill ge ut böckerna i en internationell marknad och det kan ju vara kul. Jag har använt två amerikanska bolag. Det ena är jättestort, och det heter lite udda Lulu. Där finns stora möjligheter till format och kvalitet. Det blir dock ganska dyra exemplar, även om du väljer att ha en liten vinstandel själv. Om du vill tjäna pengar på denna typ av böcker i USA så måste du ha avtal med Skattemyndigheten i USA. Ganska krångligt, men inte oöverkomligt.

Jag skulle dock vilja rekommendera createspace.com som är mycket billiga. Du får som förläggare en hundra sidors bok i färg, i storleken 22x22 cm, för 7 dollar/st. Det betyder att dina pliktexemplar till KB blir mycket billiga.  Det här bolaget är ett dotterbolag till jätten amazon.com och det betyder att distributionen är gratis via detta bolag. Det är en mycket billig form för tryckning och distribution internationellt. Kvaliteten blir acceptabel, men inte av yppersta kaffebords standard.

Ta nu tjuren vid hornen och bli odödlig.

Inlagt 2012-03-07 07:12 | Läst 7549 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack Bob!
Din blogg får min fru (assistent?) läsa då hon är i skrivartagen. Mycket nyttigt!
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-07 09:07
Hej!
Må det vara till någon nytta.
Ha en fin dag
Bob
Tack Bob! Mycket intressant inlägg och bra information som jag inte har tänkt på :) Jag har gjort några böcker men då i koppling med jobbet. Jag skulle vilja göra en egen bok framöver men det är för tidigt nu utan jag får samla hur många motiv som helst för att välja de absoluta bästa bilder det tar nog 25 - 50 år till för mig. Undertiden gör jag egna böcker till privatbruk.
Svar från Bob Bovin 2012-03-07 11:34
Hej!
Det tar tid att samla ihop några bilder man är nöjd med. Var dock inte för kritisk.
Mvh
Bob
Hej, Bob! Mycket intressant artikel!
Som kommentar vill jag nämna att Riksförbundet Svensk Fotografi utger en årsbok och i den finns ett ISSN-nr, men ingen streckkod.
Vår fotoförening, Fotografiska Föreningen i Malmö, har gjort en jubileumsbok förra året med medlemmarnas bilder i utmärkt tryggkvalitet. Mjuka pärmar och i storlek 19x19 cm och 84 sidor.
1000 ex kostade kr 51.000,- hos Tryckfolket i Malmö.
Den boken har ett ISBN-nr, men inte heller någon streckkod.
Den har skickats till KB och UB.
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-03-07 12:34
Hej Wolfgang!
Man måste inte ha streckkod på utsidan, bara om någon form av distribution skall ske, t ex via nätbokhandel eller bokhandel. Några tryckerier gör en streckkod på baksidan om du ger ISBN nr.
Boken du nämner för 5 kr styck kräver en ganska stor upplaga. Om det rör sig om print on demand så får du minst dubbla det.
Mvh
Bob
Wolfgang 2012-03-07 12:49
Bob, det blev kr 51,- per styck :<)
Svar från Bob Bovin 2012-03-07 13:29
Tack Wolfgang!
Böcker av den här storleken ligger klart över 100 kr från print on demand bolag.
Bob
Oj, Tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Mycket givande!
Svar från Bob Bovin 2012-03-07 19:17
Glad det gav nått.
Mvh
Bob