SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3715. Var den fulländad redan då?? –1932??

Det spelar ingen roll om en gubbe ropar i skogen?? –han får nog inget svar?? Men var inte Leica II och andra samtida småbildskameror fulländade redan i början av 1930-talet??

Fulländade för vad?? –jo, för att fotografera?? De kunde laddas med film, huvudsakligen baserad på silver. Silver är vanligt i jordskorpan tillsammans med mineralet blyglans. Film är ganska enkel att tillverka, mycket lättare än kiselbaserade halvledare. Framkallningen kan göras miljövänligt, som i kaffe??

Om vi betraktar Leica II som började tillverkas 1932 så har vi här exemplaret nr 271.

Den 271:a Leica II som tillverkades 1932  i Wetzlar

Det första året tillverkades imponerande 28901 exemplar av Leica II?? –å även om de var dyra så såldes de väl innan depressionen satte in före kriget. Varför är de då fulländade?? –jo de var små och fick plats i fickan, slutartiden var snabb (1/500 sek) objektiven var ljusstarka och det var inbyggd avståndsmätning!! Ljusmätaren var inte nödvändig då man kunde uppskatta ljuset??

Här på den bilden ovan sitter ett litet Leica Elmar 3.5cm f=3.5. Å du det är en glugg som duger även idag trots att den är tillverkad 1932, eller tidigare?? Enligt Leica expert är det ett exemplar utan serie nummer tillverkad till en Leica I och sedan ombyggt till Leica II och samtidigt krom pläterat i stället för Ni plätering??

Å du den här gluggen är suveränt bra?? –jag har testat den tidigare och det finns i de här bloggarna.

Inlagt 2021-09-08 07:40 | Läst 1470 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det här räcker! Å då blir det inte så mycket onödiga slumpskott heller! ;) :)
/B
Ps. Fint det här när mässingen tittat fram på kameran bredvid en mässingsljusstake! :)
Svar från Bob Bovin 2021-09-08 18:01
Hej Bengt,
Mässing är bra. Påminner om guld.
Skultuna gör många fina praktiska föremål som är mycket dekorativa.
Den här kameran duger fint till det mesta.
Ha en fin kväll
Bob
För många år sedan kommenterade min chef "Jag har tittat i bilens motor och där finns många komponenter som gör att motorn funkar. Om en komponent går sönder, då funkar inte motorn. Men om en perfekt motor skapas, så blir många människor arbetslösa. Därför måste vi hitta en ny grej som kräver ändlöst utveckling och tillverkning!" Han fick inte uppleva den digitala revolutionen! Vi hade klarat oss fint med Din Leica II och den är både mekanisk och optisk perfekt och dessutom vacker! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-09-08 18:07
Hej Wolfgang
Det är ett påfund av marknaden att grejer skall gå sönder efter en viss tid. Dessutom gör man bara små steg i nya modeller. Det här började på allvar efter världskriget. Det i full blom på 70-talet.
Tack för din tydliga kommentar.
Ha en fin kväll
Bob
Jämfört med läget ett par årtionden tidigare, det vill säga vid förra sekelskiftet - är en Leica II högteknologi så att det räcker. Småbildsfotografins stora genombrott under 1930-talet med kameror som Leica och Contax innebar en betydligt större revolution för fotografin än det digitala genombrottet i början av 2000-talet. Den nya fotografi som då etablerades står för en teknologisk och hanteringsmässig radikalförändring som fortfarande präglar fotografin - eller som Leica uttryckte saken:

"Small camera - Great picture"!
Svar från Bob Bovin 2021-09-08 18:16
Hej Peter,
Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig.
Den närgångna reportagefotografin växte ju fram på allvar med de här kamerorna.
Du har rätt i att i fotografin påverkades mycket mer av dessa små kameror än av byte till digital sensor i dessa kameror.
Mot nya bilder borde va nutidens slogan.
Ha en fin kväll
Bob
Stämningsfull bild. Nästan högtid. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-09-08 18:21
Hej,
Mässing känns högtidligt.
En ljusstake med tänt ljus betraktas ju som mysigt i vårt land.
Så hoppas du får en mysig kväll
Bob