SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3767. Den väggen talar?? –från 1909

Saluhallen i Lund byggdes i början av århundradet då allt hände?? Här blev det en stor hall med små butiker med livsmedel. Dessutom var det två mindre hallar dit den här dörren gick??

Varuinlastningen skedde genom den här porten, numera in till Holmgrens charkuteri affär.

En vägg som berättar i Lund anno 2021-10-23

När saluhallen byggdes bars det höga taket upp med en metallkonstruktion. Ytterväggarna, kan man se här, byggdes med grå granit nederst. Ovanpå det ett brett lager av huggen ljus kvartssandsten som troligen kommer från Dalby eller Skrylle stenbrotten. Men det kan vara från Höör området också, som i Domkyrkan. Man kan se detta som en symbolisk bild av lager följden i Skånes bergrund. I så fall skulle det följas av mjukare sedimentära bergarter. Nu kan man ju se den röda tegelväggen i byggnaden som behandlade lermineral?? Alltså ser vi en enkel skiss av Skåne.

Inlagt 2021-10-30 07:40 | Läst 1529 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bob - mycket intressant entré.
Min kommentar om det "slarviga murverket" på ditt tidigare blogginlägg var ett skämt, men det tror jag också att du visste.
A pros pro om svenska stenbrott. För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg om de grundmurade fyr i DK. En av dem - "Lodbjerg Fyr" i Thy på Jylland byggdes 1883 med en fransk arkitekt och den byggdes i granit från Bohus i Sverige.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-10-30 19:23
Hej,
Klart att vi skall skämta här, det mesta är ju ett skämt.
Ni har ju faktiskt möjlighet att bryta egen granit i Danmark. Så det var ju snällt att vi kunde sälja Bohusgranit till er för en fyr.
Ni har ju ett granit brott på norra udden av Bornholm. Pluss att ni har en hel del på Grönland. Där är det ju lite kallt å bryta dock.
Det fanns ju ett unikt brott i Ivigtut med det ytterst viktiga mineralet Kryolit. Fram till början av 80-talet var det nödvändigt för tillverkning av aluminium.
Ha en fin dag
Bob
Erik Madsen 2021-10-30 20:25
Hej igen.
Jag hjälpte en gång till att göra en Super8-kortfilm för "Atomforsøgstation Risø". Ett pilotprojekt hade inrättats i en av de nedlagda reaktorerna. De ville prova om de kunde utvinna uran ur Grönlandsmalmen. Det var väldigt spännande att vara med om, även om det var en ganska stor utmaning för oss filmamatörer. Speeakertexterna reciterades naturligtvis av de deltagande ingenjörerna. Filmen visades på en stor utställning i Forum i Köpenhamn och vi fik en galamiddag med de andra inblandade Risø-anställda som tack för arbetet :-) Film och lite extrautrustning, lampor och ett fäste till en av kamerorna som gjorde det möjligt att lägga in texter direkt under inspelningarna. Vi täckte det med 2 identiska kameror för att få samma färger och WB.
Vänliga hälsningar. Erik.
PS: Det lyckades få ut lite "Yellowcake" ur det, men det skulle inte bli lönsamt, fick vi veta efteråt