SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#381. Vill du ha det här kvar?? –eller föredar du en avgasrykande bilkö??

Vi lever i en rasande fart!! –vi flyger lätt runt jorden på 2 dygn!! Vi tar bilen till kiosken och köper kvällstidningen!! Vi spyr ut så mycket koldioxid, att växterna bara kan ta hand om hälften för omvandling till syre!!

Vi kan inte fortsätta så här!! –men vi är ju inte värst?? –hör man som argument!! Nä!! –men Europa är nästa lika skyldiga som USA till den enorma stegring av koldioxid i atmosfären som skett sedan industrialismen startade i mitten på 1800-talet. På Miljöportalen kan man läsa: Innehållet av koldioxid i atmosfären har ökat med nästan 40 procent sedan tiden före industrialismen.

Ibland hör man argumentet att det är ju bara bra om det blir varmare i Sverige!! –det är ju ganska korkat lokaltänkande. Vad händer globalt?? –där är det skrämmande. Vattnet stiger när glaciärerna smälter!! –stora områden kommer att översvärmas?? Manhattan dränks. Det har ju hänt tidigare!! –geologiskt sett!! Javisst men då bodde inga apor här med för stor hjärna!!

Två djur lever på iskanten, som är på väg att försvinna!! –isbjörnen och kejsarpingvinen!! Vill du inte ha dessa djur kvar??

Kejsarpingvinen vill ju fortsätta och ha kul i sin magglidarbacke!!

Isbjörnen vill ju fortsätta jaga säl på iskanten!!

Tänker du medverka till att de kan fortsätta att leva som de gjort i 100 000-tals år?? –eller föredrar du röken i bilkön!!

Inlagt 2012-05-14 07:21 | Läst 7704 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Växthuset är verkligen en fråga om egennytta - jag misstänker att Sveriges engagemang bara är en vilja att öka priset på exporterad el (från vatten- och kärnkraft). Medan länder som kommer att drabbas hårt som USA och Australien håller på med ett chicken-race för att slippa betala nu.
Kan man spela på utgången?
Det blir väl människan som utrotar sig själv (troligen den första djurart som lyckas med något sådant)?
Kalasfina bilder som nog inte skapar krismedvetande.

Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 08:11
Tack Johan!
Du har rätt, vi har resurserna att utplåna oss.
Jag tar sällan bilder på döda eller utmärglade djur, som kanske hade haft starkare effekt här. I stället tycker jag om att visa vackra eller roliga bilder så att vi skall agera så att vi får behålla det fina vi har i naturen.
Ha det bra
Bob
Såg på TV att ett land har motorcykel som ger lika mycket avgaser som 50 stycken bilar!!!!!!!!! Det värsta var att de motorcyklar var såååååååå många!!!!!!! Det måste stoppas!!! Sen drabbas havet till en stor del, kolla på Hawaii hur mycket skräp finns där som kommer från havet och massor av dem är plast som kunde återvinnas!!!

En stor fråga är hur ska vi få de andra länder att inse problemet? Vi svenskar är bra på det här men de andra länder är ju större än oss och ger mycket avgaser. Även om vi gör det väldigt bra så drabbas vi ändå... Vi måste lösa den stora frågan att de andra länder inser problemet och gör något åt det..

Jag vill ha kvar alla vilda djur speciellt dessa två djur isbjörnar och kejsarpingviner som är hotade...
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 08:52
Hej Mikael!
Vi måste få med resten av världen, å då måste vi va bäst. Vi måste också välja rätt transportmedel.
Bra att du vill ha kvar djuren, de betyder så mycke. Inte minst som glädjekälla.
Ha det bra
Bob
Inget försvar för bilismen men en liten fundering bara, vilken avgasrykande bilkö var det som fick inlandsisen att försvinna så snabbt som den gjorde?
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 08:59
Hej Jan!
Jag förstår din tanke. Det finns en naturlig cykel av kallt och varmt på jorden. Teoretiskt tror forskarna att man förstår detta. Då kan man förklara den sista istidens slut, utan att det finns bilar. Vi är naturligt på väg in i en varmperiod igen, men nu finns förbränningen av fossila bränslen som ett tillskott. Vi kommer att snabbare få nedsmältning av glaciärerna är normalt.

Mvh
Bob
Jag är intresserad av det här med miljön, kanske både du och någon annan förstått tidigare!
Gick med en god vän och samtalade om just det här i går kväll, och vi va ganska överens om att allt redan är försent. Tyvärr!
Vi, du och jag kommer att slippa problemen, men våra barn och barnbarn får det inte alls så kul!

Vi och några andra I-länder jobbar litet försiktigt med några små gulliga lösningar som elbilar, vindkrft, isolera hus, byta ut glödlampor i vår lilla ankdamm, och det känns väl bra för samvetet! Men i det stora hela är det bara ett loppspott i Mississippi!
Och vem vågar driva ett hårdare miljöarbete? Och vem kan driva en hushållning av resurserna på planeten? Ingen har den makten!

Å så finns det en del som alltid misstänkliggör forskningen, vare sig det är miljön eller nå'n medicin eller 11 September, allt är en bluff! Man talar om tidigare uppvämningar på planeten, nedisningar osv, man kan väl tillägga litet försiktigt vad gäller tidigare händelser, så fanns det inte dryga 7 miljarder människor som har ett antal miljöpåverkande aktiviteter Pg hela tiden...

Eller så är det några länder som kör ett chicken-race, ni måste göra mera innan vi gör nå't!
Eller så vågar man inte göra något när man nyss byggt upp en hyffsad levnadsstandard = Kina, Indien mfl.

Och stora delar av befolkningen i vår del av världen har redan glömt de senaste larmen!
För det va ju en normal vinter i år...!? ;)

Jag eldar med pellets, kör bil ytterst litet, käkar inte kött, ligger mycket lågt vad gäller energiförbrukkning totalt. Vi ligger mycket lågt, jag har kollat allt det där!
Men det här kommer inte att betyda ett dugg!
Allt går för sakta, allt kommer försent, och det är för få inblandade!

Nu finns det säkert nå'n som säger, men så här kan man väl inte tänka/resonera! Vi har ju elbilar Pg, tekniken kommer att lösa det här, och miljöarbetet är ju Pg...
Tänk eller tro som du vill! Och sitt och vänta på att tekniken löser det hela!
Eller misstro forskningen! Eller elda med pellets.. ;)
Allt är ändå försent!
/B
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 09:19
Hej Bengt!
Tack för ett mycket genomtänkt inlägg. Du har rätt i allt du säger. Vi kan ha passerat "tipping point" det anser flera forskare. Det är dock inte helt klart att så är fallet. En sak är säker, alla nationer måste börja arbeta med miljöproblemen omedelbart. I den frågan ser det dystert ut.
Likafullt tror jag att de är viktigt att agera lokalt som du gör, att vara förebild för kommande generation.

Ha det bra
Bob
Trots alla alarmerande rapporter är det mest de som är genuint intresserade av miljöfrågor som reagerar och agerar. Den stora massan kör på som vanligt i tron att det inte går att göra något eller att forskarna inte talar sanning om jordens tillstånd. Det pågår ju en massiv lobbying i den rika delen av världen, och kanske främst då i USA, om att koldioxidutsläppens effekt på klimatet är en bluff iscensatt av några illasinnade forskare. I ett och annat program på TV belyses klimatproblemet men i övrigt så domineras utbudet av matlagningsprogram. Kanske är det ett tecken på uppgivenhet och resignation. Eller så har samhället blivit så privatiserat att det omöjliggör en samlad aktion från alla samhällsinstitutioner. Det är ju märkligt att så många går arbetslösa i dessa tider när det finns så mycket att göra. Det är ju i sin tur ingen naturlag utan medveten politik. Politik är ju att vilja, som en berömd politiker med visioner en gång sade, men i dag tycks både viljan och visionerna vara som bortblåsta.

Isbjörnens vädjande blick är stark. Härlig bild.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 12:22
Hej Torbjörn!
Tack för en tänkvärd kommentar. De politiska viljan tycks vara svår att få igång. Allt som tar mer än fem år är hopplöst att initiera. Plus att många nationer tycker att de skall köra lika mycke bil som USA.
Det är en ganska svårartad situation. Man undrar om vi har några begåvade politiker?
Mvh
Bob
Hej Bob! Det naturlig kan vi inte rå på....
Forskan har kommit på att det är dinosaurien som har släppt sig...
Bob om du ser en framför dig så bromsar du,!!Du tänker inte att är försent!!!!
Jag vill se mera bilder från dina äventyr!!
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 12:25
Hej Rolf!
Av dinosaurierna finns i stort sett bara krokodilerna kvar. De är ganska många, men jag tror det är värre med all nötkreatur som vi föder upp för att äta.
Jag tror vi bromsat lite sent, och vi borde backa i stället!!
Mvh
Bob
Tänkvärt som vanligt och lika vackra bilder som vanligt! =)
Jag kan trösta dig med att vi bytt vår bensinslukande bil mot en miljöbil... =)
Ha det fint!
Svar från Bob Bovin 2012-05-14 12:26
Tack Heléne!
Varje litet strå betyder något.
Ha det bra
Bob