SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4050. Med lätta vingslag?? –ges luften turbulens??

Vad startar kaos?? –bryr många skarpa hjärnor?? –som vill förstå många ”naturliga” händelser?? Det är högst sannolikt en del av variationerna i vädret på det lilla klotet där vi bor en kort tid??

Man tycker, som lekman, att en liten störning i ett globalt kaos skulle spela en liten roll  i ett kaotiskt skeende?? Men det kan ju inte vara hela sanningen?? –för varför startar då ett kaotiskt skeende?? Om vi nu vet vad kaos är?? --å det kanske vi inte vet??

Om vi nu tar vädret som det forskas mycket intensivt på?? –i vårt land har väderforskningen de mest avancerade jättedatorerna som finns?? De har också många skarpa hjärnor?? –som studerar det kaotiska vädret?? Idag är det ändå mer viktigt att förstå kaos för det kan va en viktig del i växthuseffekten och miljön??

På den först bilden här nedan, tagen med Leitz Summaron 35/3.5, kan man faktiskt se en liten fjäril fladdra iväg från blommorna?? Den finns till?? --för den genererar en skugga på stenarna. Den lilla fjärilens vingar orsakar säkert en liten turbulens i luften?? –som säkert, på något sätt, förs vidare och omformas i vinden?? För att sedan, med en viss sannolikhet, förstärks eller försvinner på damens stora vinge på nästa bild?? Vilket kaos skulle det inte kunna bli?? Någonstans??

Kaosfortplantning i luften i Lund 2022-08-02

Du kan läsa om ”fjärilseffekten” här.

Inlagt 2022-08-09 07:44 | Läst 1872 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En nästan filosofisk fråga. Finns slumpen eller är allt lagbundet, orsak och verkan, ner till molekylär nivå? Personligen tror jag slumpen finns, att turbulensen överallt i luften övertrumfar fjärilseffekten.
Svar från Bob Bovin 2022-08-09 13:03
Hej,
Fjärilseffekten är svår att verifiera. Jag vet inte om startturbulensen eller storleken på vingslaget spelar någon roll.
Huruvida två eller flera kaossystem kan kollidera och blir ett är ju svårt att teoretisera.
Det är tur att det inte är vårt ansvar att lösa detta.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob.
Jag tänkte på dig i morse när jag såg ett dokumentärprogram på TV. Det fanns en historia om hur isbjörnarna i Hudson Bay hade lärt sig att fånga vithajar på sommaren. Hajarna kom in till stranden. Isbjörnarna hittade en sten ute i vattnet och satt och väntade på att hajarna skulle komma förbi och sedan dök den ner och bet hajen i nacken!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Nu kunde jag inte relatera till din text - jag är inte smart nog att delta här heller :-) :-) Men det är fina bilder.
Svar från Bob Bovin 2022-08-09 18:26
Hej Erik,
Den TV dokumentären vill jag se när isbjörnar äter vithajar.
Du är säkert smart nog, men man kan inte läsa allt.
Ha en fin dag
Bob
Hej. För svårt det här. Föredrar den enkla tillvaron där allt upprepas med god regelbundenhet. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-08-09 19:31
Hej Nisse,
Så känner många, ordning och reda. Men det är svårt att undvika kaos, å många lever mitt i det.
Ha det väl
Bob