SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4198. Techart LM-EA9 är bra men har begränsad användning

Den här är adaptern som möjliggör autofokus med i stor sett alla manuella objektiv från 1930 till idag med Sony a7 kameror?? Även om den tidigare modellen LM-EA7 är mångsidigare??

Den äldre modellen är mycket användbar?? –alla Leica M objektiv passar och ger autofokus. Möjligen är Super-Angulon 21/4 något problematisk, men inte på grund av Techart. Den får plats och om man vill ha svart vit fungerar det bra.  Det är något mer komplicerat att använd den nya modellen LM-EA9?? Här är det mer ett problem med de gamla Leica objektiven med M39 gänga. Många av dess har en fokus knapp som kan låsa fokus vid oändligheten. Denna knapp sitter så nära botten på objektivfästet så att det går emot en falls på LM-EA9. Även låsmekanismen för M-bajonetten på LM-EA9 adaptern sitter för högt och hindrar knappen på objektivet?? Detta betyder att många gamla LMT objektiv kan inte användas?? Sålunda kan inte de gamla Elmar och Hektor objektiven användas utan att man monterar bort knappen. Ett undantag är Leitz objektivet Summar 5cm 1:2 från 1932. Ett helt underbart objektiv?? --nu med autofokus!! Här en bild som visar dess skönhet:

Ernst Leitz Wetztlar Summar 5cm 1:2 med Techart LM-AE9

Om man nu skulle vilja få autofokus med Elmar objektiv så får man ta till den gamla LM-AE7. Där det inte finns någon hindrande fals för fokusknoppen. Ett bra exempel är den lilla Leica Elmar f=3,5cm 1:3,5. Här ett gammalt exemplar från före 1931.

Leica Elmar f=3,5cm 1:3,5 med Techart LM-AE7

Den här 35:an kan väl inte va något vidare?? Ja, dög den till den mycket teknikkunnige Life-fotografen Lennart Nilsson så duger det nog åt mig.

Men hur går det då för alla gamla japanska kopior av Leica objektiv?? Det kommer mer om det i en kommande blogg.

Inlagt 2023-01-03 07:25 | Läst 1170 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vackra bilder på vackra saker! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-01-03 11:11
Hej,
Tackar, tackar.
Lite trist att den nya modellen inte har samma fattning som den äldre.
Men vi är nog extremt udda.
Ha dagen
Bob