SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4498. Hur går det till?

Vår Corre Jan har åkt med familjen till södra Teneriffa och han skickade oss en bild från inflygningen till den södra flygplatsen. Han fick en spektakulär vy över sydsidan av vulkanen Teide.

Bilden är tagen med en iPhone 15 Pro och tekniskt sett är bilden mycket detaljrik?? Enligt bildens info så är den tagen med mobilens tre kameror?? –mer framgår inte.

Kan mobilens dator ta tre bilder och kombinera dessa till en högupplöst bild?? Kan ett inbyggt AI program känna igen naturen av bilden och anpassa hur den skall göra maximal teknisk kvalitet??

Fan tro't, sa Relling”.

Södra Teneriffa med vulkanen Teide 3715 meter över havet anno 2023-10-28

Inlagt 2023-10-30 07:52 | Läst 1064 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Där är fint! Var uppe på den toppen i april 1982, man fick knalla upp de sista 400 höjdmetrarna.. annars var det turistbuss dit. Magnifik utsikt med fläckar av snö där uppe, och 'utlopp' av svavelosande gaser, man ser de svarta fälten av senaste lavautbrott i bilden här! Tror att man numera inte får gå upp till toppen, okänt om det beror på de giftiga gaserna eller annat som är skyddsvärt? Det är i alla fall Spaniens högsta berg..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2023-10-30 15:01
Hej,
Vulkaner är alltid intressanta och rena personligheterna. Det här är en stor vulkan nästan i klass med Etna. Men den som var igång härom året skulle varit spännande att uppleva.
Teide är ju ganska sovande.
Ha det väl
Bob
Det mesta är AI i telefonens kamera. Läste någonstans att när man tar en bild med iPhone så tar den upp till 10bilder och lägger ihop tillsammans med flera tusen redigeringar på en bild på millisekunder. AI kan se allt från träd, till hårfärger, moln, djur, bilar etc och t.om lägger in fejk månar m.m i bilder ibland.
Tycker dock bilden ser alldeles för utsmetad och överarbetad ut och väldigt lite detaljer.
Svar från Bob Bovin 2023-10-30 15:05
Hej,
Tack för din välinformerade blogg.
Bilden är tagen genom ett flygplansfönster och det kanske AI fixar.
Undertecknad har tagit bort en flygplansvinge genom delförstoring. Dessutom är färgerna justerade i Lightroom 6.14. Så dessa amatör jobb har naturligtvis förstört all AI.
Ha det väl
Bob
Hej Bob (och Jan).
Jag har också sett den synen flera gånger och minns den med glädje.
Vi åkte till Teneriffa i november månader i 5 år. Nere i värmen för att vårda min reumatoid artrit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vi har också varit uppe på Teide – Spaniens högsta berg.
Svar från Bob Bovin 2023-10-31 21:09
Hej Erik,
Det måste varit skönt med den värmen. God mat har de också.
Ha det väl
Bob