SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4553. Röd är dagens färg

Det är oklart för seniorplåtis varför det är så?? –varför är det inte blått?? –som himlen eller dess reflexer i snön. Är röd importerad från södern?? –eller är det blodets färg från vikingarnas midvinterblot??

Å andra sidan kan dagens firande av Julen knappast föra tankarna till festen i långhuset?? Idag är det få som vet hur man slaktar en gris och tillagar alla dess delar till en måltid?? Nu är nästan alla fångade i marknadens kommers och köper färdigkokt griskött från en industri process?? –där man sprutar in en kemikalie (nitrit, E 250) för att ge köttet en röd färg och död åt bakterier ??

Kan det va så att den röda färgen inte står så högt i kurs längre?? –och kanske det är därför de här för tidigt utslagna tulpanlökarna redan hamnat i ”skräplådan”??

Jultulpanerna som slog ut för tidigt före Jul hos handlaren på torget i Lund anno 2023-12-21

De vackert röda tulpanerna med glittrande regndroppar får nu sprida lyster till läsarna av bloggarna på fotosidan.

God Röd Glögg tillönskas alla!!

Inlagt 2023-12-24 02:34 | Läst 611 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En intressant fråga! Jag tror nog att den röda färgen är importgods. Ingen skulle väl i gamla tider associera midvinternatten med rött. Blått vore nog mer naturligt, som du påpekar. Det finns antydningar om att vikingatidens statusfärg var blått.

Glögg på´re tillbaka Bobb!
Svar från Bob Bovin 2023-12-24 10:41
Håller med!
Håll ut,
Hej Bob.
Jag har ingen aning om färgproblemet - tyvärr :-)
Men jag har lite information om tulpanlökar. Min bortgångne svärfar var anställd på en gård där tulpaner odlades på öppna fält, som i Holland. När tulpanerna hade groddat skars blomhuvudena av mekaniskt! Sen fick resten stå en period (minns inte hur länge) så att löken kunde utvecklas optimalt. Sedan plockades löken upp och såldes vidare.
Med många vänliga julhälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-12-24 14:35
Hej Erik,
Tack för din fina berättelse om tulpan odling. Hade ingen aning om att de ger blomma två gånger.
Många varma julhälsningar till er från
Ninni och Bob
Erik Madsen 2023-12-25 13:01
Hej igen. Nu är jag ingen expert på det här området, men jag tror att lökarna från alla lökblommor kan återanvändas. Tulpaner, påsk- och pingstliljor bland annat. När Roskilde kommun gräver upp lökarna från bäddarna här på Stændertorvet kan stadens medborgare köa för att få gratis blomlökar. Lökarna ska förvaras torrt och mörkt till nästa år. Och så kan de läggas i jorden igen.
Vänliga hälsningar. Erik.