SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#644. Varför fotoflanera med drömlinsen Canon 50/0,95?? –när lätta Zuiko 45/1,8 finns??

Sextiotalaren Canon RF 50/0,95 passar på Olympus OM-D?? –men den är mycket tung?? –speciellt jämfört med Olympus gluggen AF 45/1,8 ED!! Hur jämför bilderna?? –från gluggarna??

Det kan verka galet att släpa runt på en glugg som väger nästan ett kilo?? –men den är lite annorlunda?? –med sitt mycket kort skärpedjup!! Det oskarpa området har också en annorlunda karaktär?? Drömobjektivet kan sättas på en OM-D med hjälp av två adaptrar?? En adapter som går från objektivet till Leica passning, sedan vidare till adapter mellan Leica M och OM-D. Tyvärr blir avståndet lite långt från sensorn, vilket leder till att man inte helt kan fokusera till oändligheten. Man kan bygga om drömgluggen till M-fattning, men det vill jag inte göra.

OM-D + drömgluggen.

Men gluggen duger till vanligt fotoflanerande?? –om den inte var så förtvivlat tung. Här kommer dock några svartvita bilder!! –ja, gluggen är ju gjord för det på sextotalet!! Jag har satt in all min datakraft!! --att plocka fram en bild från RAW med LR 4 och PS med Silver Efex Pro.

Den här gamla gluggen är inte så dum?? –direkt RAW har lite låg kontrast, men den kan man plocka fram, som kan ses ovan. Gluggen har en speciell bokeh, med underlig skärpa?? –inte en mjuk diffus oskärpa. Jag gillar gluggen, men den är för tung!!

Jag föredrar Olympus-gluggen 45/1,8. Den väger nästan ingenting och är mycke mindre!!

45/1,8 till vänster, Leitz Summilux 50/1,4 och stora tunga drömgluggen.

Olympus objektivet 45/1,8 har en blixtsnabb autofokus på en OM-D!! Det har också en behaglig oskärpa ute ur fokus!! Färg och kontrast är underbar redan i jpeg-filer och har stor potential som RAW!! Jag tog ut den här gluggen i sämsta tänkbara väder, på morgonen. Här kommer några enkla bilder!!

Inlagt 2013-02-01 07:02 | Läst 4319 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Lyfter på min F2:a ibland, sällan men..... jisses... man kan ju nästan få förslitningsskador, och då talar jag inte om kamera och glugg.... utan muskler. Så jag förstår dina tankar om din bastanta glugg!!
Och som vanligt trevligt med lite bilder från Lund C, Bangatan, Statoil på Fäladen...... :)
Ha en fin dag! Hufvudstaden har åter minusgrader.... -4 //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-02-01 09:39
Hej Peter,
Tyvärr är tunga gluggar ett arbetsmiljöproblem, för mig. Mest av tiden föredrar jag små och lätta gluggar.
Du avslöjar lätt mina jaktmarker.
Ha det bra
Bob
Jag tror du gillar tunga don, du ser ut att ha en pansarbåt på tomten.
Kör själv med NEX. Eller Mamiya 645 55-110 som tung pjäs.
Svar från Bob Bovin 2013-02-01 12:11
Hej Björn,
Som väl är står den inte på min tomt, och den är inte min heller. Jag är rädd för båtar.
Du verkar vara välutrustad med tungt artilleri.
Ha det bra
Bob
Passa dig Bob så du inte får bokeh-polisen på dig när du gatufotar med 0,95 på full glugg!
Jag däremot tycker att 2'an är himla läcker!
3'an är fin men boken är väl stökig - hur mycket måste du blända ner för att fixa det?
Själv kör jag med Sigma 50mm/1,4 som har en fantastiskt mjuk bokeh och bra centrumskärpa hela vägen (som blir skarpt över hela fältet från cirka f/2,2).
Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2013-02-01 14:24
Hej Johan,
Jag har aldrig riktigt brytt mig om pekpinnar, sedan min kemilärare på femtiotalet drämde katederlinjalen i bordet. Om man skulle följa anvisningar skulle man aldrig kunna bli forskare.
Den här gluggen har stökig "sudd", man får gå till bl 2 för å släta ut den. Den är dock kul att plåta med om den inte var så tung. Det här påfundet att kolla av suddet fanns inte på mitten av förra århundradet, dä va bättre då. HCB har faktiskt en del suddiga bilder.
Ha en bra helg down under.
Bob