SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#913. Det urbana landskapet?? –digitalt framkallat?? –med LR 5!!

Modern kameror?? –som OM-D?? – ger bilder med en gråskala??  --så mycket bättre än de jag kunde kopiera, på goda gamla analoga tiden. 

Då man stod där med sitt negativ?? –och försökte välja rätt hårdhet på fotopappret, att lägga in i förstoringsapparaten. Man hoppades att man hade valt rätt framkallare?? –och att temperaturen och framkallningstiden var OK?? För att inte tala om att man hade exponerat rätt?? –helst enligt Ansel Adams Zonsystem?? –så högdagrarna inte var för svarta och lågdagrarna hade lite täckning?? Hade man framkallat filmen rätt och länge nog och med rätt temperatur??

Idag fixar processorn och sensorn?? –allt det där till det bästa?? –å du behöver bara ladda över bildfilen till datorn och knappa igång databasprogrammet  Lightroom 5. I realtid kan du se hur bilden förändras till rätt kontrast, färg eller svartvitt?? Gråskalans omfång är åtminstone för mig mycke bättre än den jag fick fram i gamla bilder från analogtiden!!

Kolla bilden på det här urbana landskapet?? –jag hade aldrig klarat att få fram den här gråskalan?? --med solen rakt in i kameran genom den där gatlyktan??

Lund anno 2013-10-22

PS.

Vid lunchdax lägger jag in en ny bild?? --eftersom flera påpekat att solen är för grå. Jag har försökt att korrigera detta i LR5 och PS5.

DS.

Inlagt 2013-10-28 07:12 | Läst 7629 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Håller nog med Alf. Du hade kunnat få mera "sting" i solen, utan att återgivningen av det övriga motivet hade sotat igen märkbart.
Annars känner jag igen mig i din beskrivning av mödorna i det gamla mörkrummet - men vill ändå framhålla att när jag digitaliserar mina gamla negativ så uppvisar dom ett dynamiskt omfång som är imponerande, och som gör det mycket lätt för mig i det digitala "mörkrummet". Speciellt gäller detta den moderna negativa färgfilmen, som uppvisar ett tonomfång som nog bara de dyraste sensorerna av i dag kan möta.
Svar från Bob Bovin 2013-10-28 10:08
Hej,
Jag får väl bättra mig.
Måste hålla med om att skannade filmer fungerar mycket bra digitalt.
Ha det bra
Bob
Snygg bild - och om andra inte skulle vara nöjda så är det bara att starta LR5 igen - inga vätskor att hälla upp för att sedan slaska med stinkande frätande vätskor i mörka kyffen, vilket bara dödar kreativiteten!

En digitalkamera med bra sensor (alltså inte Canon) har 14Ev dynamiskt område vid bas-ISO vilket räcker gott tycker jag.

Ha det fint!
Johan
syntax 2013-10-28 11:37
Jag har inga exakta uppgifter, men tror att en Kodak Portra 160 överglänser detta i dynamiskt omfång.
Svar från Bob Bovin 2013-10-28 11:53
Hej Johan,
Jag har nu gjort som du sa, lite LR5 och PS5, och solen blir lite vitare. Tack för tipset. Jag la upp den nya bilden och kanske den duger nu.
Jag tycker det dynamiska omfånget duger fint nu i de flesta kamerorna och jag tycker det är kul att plåta med vvilken som.
Ha en skön dag på andra sidan, här drar den första höststormen in kl 18
Bob
Antipodian 2013-10-28 12:13
Det är möjligt att du kan få en aning mer ur den värsta negativa filmen (om du gör exakt rätt i alla steg - gör du inte det så får du inte en chans till).

Sony m.fl. sensorer ger drygt 14Ev och sen lägger du på några alternativexponeringar (4 till 10 b/s beroende på kamera) där du kan välja den bäst exponerade eller rent av göra en HDR. I det digitala mörkrummet plockar du sen ut några Ev till, precis som Bob gjorde med solen, då inte alla färgkanalerna är överexponerade samtidigt.

Jag tycker bilden redan från början hade konstnärliga kvaliteter sen kan man som gjorde arbeta med "virtuell kopia" som det kallas i LR; till tycke och smak.

Håll i hatten (i och utanför mörkrummen) när det blåser så,
Här har vi vår i luften - var har ni er? Som de sa förr ;-)
syntax 2013-10-28 14:43
Skall man tillåta alternativa exponeringar, så går det att göra även på film - för att sedan baka ihop digitalt av de skannade filerna. Om vi istället håller oss till en och samma exponering, blir det svårt att möta den moderna negativa färgfilmens enorma dynamiska omfång. Och det finaste i kråksången: detta enorma dynamiska omfång stoppar du snabbt och enkelt i den billigaste och enklaste analoga kamera.
Antipodian 2013-10-29 00:57
Klart att du måste också få ta analoga alternativexponeringar - utan motorkamera hinner du väl med en bild var tredje sekund varför motivet riskerar att ha ändrat sig under tiden.

Jag vet inte hur du lappar ihop typ tre skannade bilder till en HDR. Jag har en Plustek 7600 Ai och tänker inte ens försöka.

Jag skulle idag inte heller ens fundera på att ta analoga bilder - jag har redan tillräckligt många gamla som ligger och skräpar - de har vare sig datum, plats eller medverkande registrerade så de är därför av begränsat dokumentärt värde och med förlov sagt så är det väl tveksamt beträffande verkshöjden också, men du tar säker mer konstnärliga bilder än jag - i alla fall gör Bob det.
Oj då vad dina kompisar har diskuterat dina bilder.
Jag nöjer mig med att se på innehållet i bilden menar som bild tycker jag mycket om den.
//Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-10-31 06:45
Hej,
Det blev fart på mina felkopieringar. Alltid roligt att någon bryr sig.
Ha en fin dag
Bob