SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#961. Funkar Leica M gluggar? --på nya Sony A7??

Nya möjligheter?? –med gamla gluggar?? –öppnar sig med den nya fullformataren Sony A7!! Med en adapter för en hundring kan gamla M gluggar passa fint!!

Nu får verkligen Leica M kameran en match med spegellösa Sony A7 och A7r?? Med ett pris bättre än 1/3 blir det svårt för M att slå A7?? Betänk att du får mindre vikt och autofokus med vissa Sony gluggar också . Dessutom får du en inbyggd elektronisk sökare som är riktigt bra??

Jag står i valet och kvalet?? –mellan A7 och A7r?? –till alla mina gamla gluggar?? –från tiden med film. Jag undrar om M-gluggarna jag har skall vara bra med manuellt fokus på A7??

Så jag skaffade adapter på ebay hos c.kee. Lånade en A7 hos grabbarna på Scandinavian Photo i Malmö.

  

Både Noctilux 1/50 och Summicron 2/35 passar mycket bra på A7. Noctiluxen är tung i sig, men den fungerar bättre här än på Leica M. Greppet för högerhanden gör att balansen är ok. Lilla 35:an är ju idealisk på A7, för gatufoto?? Hjälpen av ”focus peeking” är utmärkt bra?? –och det är lätt att snabbt fokusera!!  Man kan sätta förstoring av bilden på någon av de programmerbara knapparna och då blir det mer exakt fokusering och det behövs på bländare 1.

Den lilla gluggen är lika skarp här på A7 som på Leica M. Både i centrum som i hörnen??

  

Det här är 100% utsnitt i centrum och hörn!! --på obehandlade RAW bilder från Summicron 35/2.

Den stora Noctiluxen uppför sig på samma sätt som hos Leica M. Vid full öppning är bilden ”glödande” och vid bländare 4 är den mycket skarp. Detta ser man tydligt i 100% utsnitt i en obehandlad RAW bild??

  

100% utsnitt med bländare 1 och bländare 4 hos Noctilux på en Sony A7

All tester på nätet tyder på att Leica M objektiv fungerar bra på Sony A7 och A7r om brännvidden är 28 mm eller mer. Så det betyder att du kan välja en billig A7 i stället för Leica M?? i de flesta fallen?? Men om du föredrar den speciella känslan att hålla en Leica mot ögat och fokusera genom ett fönster?? –ja då har du inget val??

Inlagt 2013-12-15 07:55 | Läst 8625 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, Bob! Men bl 1 med Noctilux, vilken nytta har man av den egentligen, när den är så pass oskarp?
Ger den elektroniska sökaren inte fel färger?
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 12:28
Hej,
Man kan ta bort en del av glöden i bländare 1 med LR. Den är ganska skarp trots allt.
Jag har inga problem med elektroniska sökare, speciellt som kamerorna blir små.
Ha det bra
Bob
syntax 2013-12-15 14:34
Det var nu inte riktigt vad Wolfgang frågade om.
Det vore kul om du kunde redogöra för de skillnader du kan se i din a7 sökare, jämfört med verklighetssökaren i en spegelreflex. I de digitala sökare jag har tittat i hittills har det varit en mycket ljus och "stickig" bild med delvis felaktiga färger, och som pixlar sig märkbart när man följer ett motiv.
Jag tror att många i dag är intresserade av detta.
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 14:56
Hej,
Min upplevelse är att sökarna har blivit bättre och bättre från E-PL1, som var den första jag använde. Den i A7 upplever jag som bra färgmässigt och eftersläp är för mig försumbart. Kontrasten är inte så hård som i tidigare kameror.
Allt bygger ju på hur man upplever bilden och hur viktig man tycker att den är, förutom att ställa skärpan.
Ha det bra
Bob
syntax 2013-12-15 15:55
För mig är sökarbilden väldigt viktig, då jag lägger stor vikt vid bildens komposition. Om en komposition skall bli bra i snabba lägen, då vill det till att sökaren är bra. Det är därför jag vill penetrera den här saken med dom som har prövat i praktiken - då även jag finner a7 vara ett intressant koncept.
Vad jag förstår av ditt svar så har saker och ting blivit bättre jämfört med tidigare digitala sökare - men att du inte så gärna gör direkta jämförelser med verklighetssökaren i en spegelreflexkamera? Det gör mig naturligtvis lite betänksam.
Wolfgang 2013-12-16 13:20
Bob, jag förstår att de elektroniska sökarna har blivit bättre, men är de så bra som en verkligssökare? Många kanske inte bryr sig, men personligen njuter jag att titta i en stor verkligssökare i fotograferingsögonblicket. Men jag har förstått att Du fotografera oftast från höften, och då behöver man ingen bra sökare, inte sant?
"All tester på nätet tyder på att Leica M objektiv fungerar bra på Sony A7 och A7r om brännvidden är 28 mm eller mer."

Knappast. Snarare visar de flesta tester att det blir grova problem redan i kanterna med många 35:or, åtminstone innan man bländat ner ordentligt. Det betyder förstås inte att de är oanvändbara, men vänta dig inte i närheten av samma skärpa i periferin som man får med en M9. Den har nämligen ett mycket tunnare UV/IR-filter framför sensorn som inte i samma mån orsakar astigmatism med objektiv vars utgångspupill sitter nära sensorn.

Vidare ger a7R ganska brutal färgförskjutning utåt hörnen med många M-objektiv, medan a7 klarar sig mycket bättre. Så om du inte behöver hysteriskt många pixlar är a7 ett bättre val på nästan alla punkter.
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 15:06
Hej,
Min erfarenhet av 35 mm och längre är att jag ser ingen nämvärd skillnad mellan Leica M och A7. Inte ens ute i hörnen. Samma erfarenhet har Michael Reichmann
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/a7r_m_lens_report.shtml
Nu är min gluggar från 80-talet och inte de senaste varianterna av 35 och 50 mm.

Mvh
Bob
Makten 2013-12-15 19:34
Hmm, har du kameran redan alltså? Jag trodde du velade mellan köp eller inte köp:-)
Erfarenhet eller inte så är det i alla fall definitivt inte så att de flesta tester visar att det inte blir problem. Däremot kan förstås vissa objektiv lira finfint.
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 19:38
Nej, jag äger ingen Sony kamera ännu.
Med vänlig hälsning
Bob
Nej, M-objektiv under brännvidd 50mm verkar tyvärr inte vara ideala på Sony A7 och A7r. De gör sig betydligt bättre på en Leica. Läs Martin Hertsius blogg här på FS. Han tar upp problematiken.

Edit: Oops, han hann före ;)
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 15:07
Hej,
Se ovan
Ha det bra
Bob
Intressant o lite märkligt att olika testare kommer fram till så olika omdömen ifråga om Leicaobj. på A7/A7r. LO
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 19:32
Hej,
Det är inte konstigt. Det är ju en bedömnings fråga. Och hur starka krav man har.
Ha det bra
Bob
Oroande nyheter det här!
Jag menar att det går att använd M-objektiv på Sony A7! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2013-12-15 19:30
Hej,
Ja det är oroande eller roande, hur man nu ser det.
Ha en bra vecka
Bob