UNDER FOCUS - Fotosidan

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#33. ”Rangefinder”-utmaningen!!!: Leica M2 mot Canon 7??!! –Vem vinner?????

Det kan tyckas att den här jämförelsen kommer lite sent!!?? –50 år?? Men bättre sent än aldrig?? --och nu har många haft chansen att testa själva?? –varför det kan ge möjligheter till synpunkter på vad testaren kommer fram till. Vi stryker all oväsentligheter och går in på det viktiga??!!

Så här ser de ut!! –mycket vacker industridesign för sin tid!! Den modernare Canon 7 lanserades vid Photokino i Köln i september 1961 och Leica M2 kom ut redan 1957.

   

Båda kamerorna är helt byggda i metall!! Vilket ger tyngd och stadighet?? 7an väger med normal 1,4 optik 877g, mot M2 med Summilux 1,4 väger 932g. En klar nackdel för M2?? Man vet ju hur tungt handbagaget blir?! Leica M2 ligger bra i handen!! –varför den skall göra det? 7an är mer för han som kan såga med en hand!! –ja med motorsåg!! Båda kamerorna är lika breda!! –men 7an är några mm högre. Den får ju plats för en exponeringsmätare, direktkopplad till exponeringtidsratten!!, -i sitt hus. Den har en Se-fotocell!! --som inte behöver något batteri, vilket ju i dessa dagar då vi skall ha förnyelsebara energikällor måste anses mycket framsynt!! 7an har två mätområden 12-19och 6-13 eV!! Stort + igen för 7an. Leica experterna säger ju dock!! -- att man inte behöver någon exponeringsmätare!!?? Det finns en lös variant till M2!! –varför?? Någon sko finns inte på 7an!!

Sökaren av genomsikts-typ är mycket finurligt placerad!!  --i båda fallen!! --i vänster hörn!! --då kan man ha ett öga i sökaren och det andra öppet för att se vad som ä på gång runt om!!!  M2 har inspeglade ramar för 35, 50 och 90 mm objektiv och känner av vilket objektiv som sitter på!! 7an har en ratt på ovansidan där man kan ställa in ramar för 35, 50, 85-100, 135!!, alltså ett bredare register!! Avståndsmätningen fungerar mycket bra i båda fallen med två inspeglade bilder, som skall sammanfalla i fokus Basen mellan de två inspeglingarna är större i M2 med 70 mm, resp 63 mm för 7an. Klar fördel för M2an!!

M2an har en yttre ring för att visa antalet bilder tagna??, --den är lätt att av misstag ändra!!, --medan 7an har en inre skala, som man inte kan stöta till under kniviga och trånga uppdrag. Farmmatningsarmen är likartad i båda fallen, med möjlighet till flerstegsmatning??.

Byte av film är mycket omodern på M2an. Långsam återspolning med vred?? i jämförelse mot 7an som har en vev. På M2an måste man ta bort bottenplattan, som är lätt att tappa i fält!!  --och sedan fälla upp ett lock. För att sätta dit filmen får man ta ut mottagarrullen!!, --lätt att tappa?? Och sticka i fliken bakvänt!!. Mycket opraktiskt!! 7an har en lucka, som sitter fast, och filmen är lätt att sätta i!! Här är ett klart plus för 7an, när man har bråttom. Men det hat ju inte Leica fotografer??

Slutargardinen är av metall i 7an!! --medan den är av gummiduk-typ i M2. Ridån i metall är mycket tåligare, även om den är tunn och kan bucklas till lite. Lite bucklighet, --vem ä inte det?? --gör dock ingenting. Långa slutartiden är mycket mer stabila i 7an. I M2 slutar de att fungera med tiden och måste repareras i dyr märkesverkstad.  Slutarljudet på 1/125 sek är något tystare i M2an, men det är inte så stor skillnad. Framdragningsljudet är mycket tystare i 7an. Klar fördel i kyrkan!!?

Sammanfattningsvis kan man säga att båda kamerorna är mycket kompetenta bildmaskiner. De kan starkt rekommenderas till folk i farten??. Det är dock ett klart plus för den modernare Canon 7, som framgår av genomgången ovan.

Undertecknads kontakter med endera tillverkaren är ringa och därmed räknar jag mig för opartisk!!??  Därmed är inte sagt att jag inte är öppen för förslag??

/Bob the recorder

Postat 2011-05-06 07:33 | Läst 6802 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#32. Speedway!!?? –eller varför jag tror Ove Fundin startade snabbast av alla!!??

Plåta speedway dä va kul?? –nedhukad en meter från åkarna!! --vid insidan av rykande kolstybb!! Lukten av avgaserna från bränsleblandningen (huvudsakligen metanol) var magisk!! På sextiotalet var speedway ganska populärt!! --men jag tror det anses mer underhållande idag?? --då TV-sändningarna med snabba fyra rundar!! --passar vår tideräkning! –allt under 4 sekunder är perfekt?? –men upp till 1 minut kan gå??!!. Men längre glöm det!! Snabba klipp!!

Tidningsbevakningen av speedway på femtio – sextitalet var lågstatus, --no brain work!! De vanliga sportredaktörerna på Östgöten gick sällan på speedway?? Möjligen på matchen mellan Filbyterna och Vargarna från Norrköping. Det betydde att juniorplåtis ofta fick rycka ut Rolleiflexen och blixtaggregatet av märket Braun.

Bara att mingla?? --runt i service fållan med storheterna som Ove Fundin!! och Olle ”Varg-Olle Nygren!! det va grejer det!! --medan kompisarna fick stå å glo genom trästaketet.

Varg-Olle och Ove Fundin vid tävlingar i Linköping 1960. Rolleiflex, 3,5/75mm. OBS ingen blixt!!

Det var ett erkännt fenomen!! --att Ove Fundin alltid var mycket startsnabb. Han tog ju 5 VM titlar och var alltid!!, --nästan, först i första kurva. Jag stod ju på innerplanen och kund se starterna på mycket nära håll!! Jag lade märke till att Fundin alltid tittade ned mot mekanismen!!?? --som släppte loss gummisnoddarna!! Som utgjorde startgrinden!! Övriga förare tittade på gummsnoddarna!! Kolla på bilden nedan!!

Ove Fundin kollar startgrind-mekanismen, Linöping 1960. Rolleiflex, 3,5/75mm

När mekanismen lossade startgrinden såg Fundin det först?? –de andra såg bara de sladdriga gummisnoddarna?? --som hade en trög massa på mitten!! Så för det mesta var Fundin i täten i första kurvan!!

Ove Fundin i täten före Varg-Olle, Linöping 1960. Rolleiflex, 3,5/75mm

Jag tog upp den här iden med chifen på sporten, Kling, men han bara ruska på huvet!!?? Så det blev ingen uppföljning, och koll med Fundin själv?? Små juniorplåtisar skall inte tänka själva!!??

Postat 2011-05-05 07:36 | Läst 10036 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#31. De bor i ett stinkande helvete!!!! –men invånarna trivs ändå??

Det är vidrigt stinkande!! --det är blött!! Värmen är nästan outhärdlig?? --å man kan inte tänka sig en mer motbjudande miljö att bo i!! Men invånarna trivs?? –de sover gott och njuter av tillvaron?? Vad är detta för konstiga individer??

Vi stannar till mitt för en damm, som dämmer upp en ganska djup flod?? Vi stänger av ljudet på Land Rovern och sticker upp huvudena genom takluckan. Vi blir varse den vedervärdiga stanken!! --när vi lägger upp de vita teleobjektiven på bönsäckarna. Å börjar fyra av!!

Trött hippo i Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Där ligger massor av dem!!, --flodhästarna!!?  --och de vilar sig efter nattens skrovmål på gräs. Smälter maten, jäser och tar det lugnt. Vattnet är gulgrått, grumligt och det bubblar ständigt?? –från vad?? De flesta sover i vattenlinjen med ett blinkande öga? --då och då. De behöver inte va rädda för någon?? –inte ens den stora krokodilen!! --som sover nästan helt dold intill. Han är säkert också mätt?? Någon lägger till en jättejäsp!! –alldeles ljudlöst!! Några små fåglar går på ”hippo’s” huvud!!  De ser ut som små svarta vadare?? --och hittar uppenbart något att äta på huden??

Knack – knack ä du vaken? Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Protesterna från assistenten Ninna blir allt mer högljudda!! –stanken är outhärdlig?? Jag känner den inte längre!! --så brukar det vara när jag plåtar!! Omvärlden försvinner, bara det i sökaren existerar!! Det är inte undra på att invånarna i det här samhället har dålig hygen!! --de skiter obehindrat i badvattnet!!?? Speciellt när ett mindre slagsmål uppstår!! –man undrar om vad?? Då kan hända att –”when the shit hit the fan”!! Bäst man håller sig undan!!

Shit! Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Nu börjar resten av sällskapet, sonen och hans hustru, att ställa ultimatum!!?? --och vår utmärkte guide fattar vinken! --och startar motorn, --off we go! Jag hade kunnat stanna längre, de andra tror mig inte!!

Postat 2011-05-04 07:56 | Läst 5729 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#30. Gene’s bilder av Pittsburgh 1955?? –en källa att inspireras ur!! –för ung och gammal!!

W. Eugene Smith’s reportage av staden Pittsburgh 1955, kan tjäna som djup källa!! --till inspiration!!?? --för såväl gammal som ung??, --fotograf. Jag behöver väl inte säga?? --att ”Gene”, som han kallades, enligt min åsikt är en av de främsta, om inte den främste!!, --av alla reportagefotograferna skildrande vår västerländska kultur. I krig som fred, var hans bilder lika avslöjande och berörande. Det fanns ett lugn i hans skildring av människans tillvaro, även när situationen var svår. Hans bildkompositioner är mjuka!! --i formen, och fokuserar betraktaren till innehållet!! --och öppnar till mångfacetterad!! --tolkning av bilden. Tonen är mycket ofta vemodig och varm.

Gene måste ha varit en stark personlighet, som visste vad han ville med sina bilder. Han var ofta i konflikt med tidskrifterna och dess representanter. Han avskedades 1938!! --av Newsweek för han använt en miniatyrkamera?? --man skulle använda stora kameror!! Efter att ha fotograferat järnindustristaden Pittsburgh, en längre tid, skulle han publicera bilderna i Life. Han blev dock inte nöjd med layouten av sidorna!!  --varför han stoppade publiceringen!! Vem hade vågat göra det idag?? --om Life levat.

Reportaget publicerades först 1959 i årsskriften Photography Annual, och han fick helt bestämma upplägget av varje sida!!

 

Så här kan varje lärling?? --å det är vi alla!!  --i reportage fotografi, lära se hur man kan göra!! Jag har studerat bilderna i mer än femtio år!! Här blir jag för alltid lika förundrad!! Bilderna är underbara, och så fulla av form och innehåll. Enligt min mening överglänser här Gene varje annans fotografs arbeten. Bilderna är mycket mörkt kopierade och kanske speglar detta Gene och hans hårda liv. Han skadades svårt i kriget mot Japan!! Där skildrade han krigets helvete!! --på ett sätt som ingen annan fotograf gjort. Han blev aldrig helt frisk från krigets skador.

Om du vill läsa om W. Eugene Smith kan jag rekommendera Aperture Monography (ISBN:0-89381-554-9). Men också den lilla boken av Photofile (ISBN: 0-500-41073-9). Eller kolla Amazon. Du kan också besöka University of Arizona, Tucson, där hans samlade verk finns för studier.

Jag vill avsluta med, att jag själv?? --har påverkats av Gene’s bilder under en lång tid!! Man kan aldrig nå upp till hans nivå!! --men den här bilden kanske?? har ett uns av känsla i den riktningen??

Linköping 1959. Hasselblad 1000F, Carl Zeiss Tessar 2.8/80mm

Postat 2011-05-03 07:48 | Läst 5854 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#29. Fotboll idag -- snabba kameror!!! –förr?? – slow photo?? --absolut ingenting!! –blev årets bild i fotboll --1959!!

Fotobevakningen av högsta divisionens fotbollsmatcher idag kräver snabb kameror!! –med tio bilder per sekund och supersnabb autofokus. Planen och läktarna är fyllda med fotografer från alla bildbyråer!!  -- å de fångar rätt bild på 1000 delen när!! Helst ska det va en bild av matchhjältens flickvän också –i baddräkt!!?? Något matchreferat publiceras inte!! Så va det inte för femtio år sedan?? Jag skall berätta om bevakningen av den allsvenska (då högsta divisionen) matchen mellan Motala AIF och AIK, året var 1959. Tidningen Östgöten sände dit en journalist (men han umgicks inte så mycke med plåtisarna, han satt ju under tak!!) och två fotografer!!!! Inte dåligt va?? –nåja det va inte mycke å hänga i julgranen!!: --det va en folkskollärare, som tjäna extra som freelance ,!!  --å så va det ja ”juniorplåtis”, 15 år –å freelance, också. Några fler fotografer fanns inte på planen!! –Corren hade ingen!!!

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Junioris hade tjänstekameran!! --alltså Rollieflexen med Tri-X. Schaktet nedfällt för genomsikte!! --även kallat sportsökare. Absolut skitväder!!, --inget ljus alls, 1/25o och 3,5. Kallt som tusan vid målet!! –fingrarna stela i duggregnet. Massor med folk!!, --fullsatt, dä ä dä väl inte idag?? Det va en hopplös match!! –det hände ingenting för en fotograf med normalobjektiv. Hade jag haft en lång glugg kanske jag kunde fått någon skärmytsling på planen??, --men såna bilder ville inte sportredaktören ha i alla fall. De va inte moderna!! Det skulle va mål eller målsituationer.

Men så hände det??, --det enda i 90 minuter!!, --en hög förlupen?? boll kom mot mål, --målis i AIK ut å upp!! --å en anfallare kommer farande uppe i luften utifrån. Ja, ja fick upp kameran!! --och tryckte av reflexmässigt!!??. Kameran var förfokuserad!! HCB hade applåderat, nä visst nä han gick inte på fotboll!! Folkskolläraren fick inget!! Sportchfen var överlycklig å körde en trespaltare!!, --för sportjournalisten hade inte mycke å komma med.

Senare nästa år fick jag några hundringar!!! --för årets bästa bild i fotbollstidningen Match!!!!

Postat 2011-05-02 06:31 | Läst 7914 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 929 930 931 ... 936 Nästa