SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#30. Gene’s bilder av Pittsburgh 1955?? –en källa att inspireras ur!! –för ung och gammal!!

W. Eugene Smith’s reportage av staden Pittsburgh 1955, kan tjäna som djup källa!! --till inspiration!!?? --för såväl gammal som ung??, --fotograf. Jag behöver väl inte säga?? --att ”Gene”, som han kallades, enligt min åsikt är en av de främsta, om inte den främste!!, --av alla reportagefotograferna skildrande vår västerländska kultur. I krig som fred, var hans bilder lika avslöjande och berörande. Det fanns ett lugn i hans skildring av människans tillvaro, även när situationen var svår. Hans bildkompositioner är mjuka!! --i formen, och fokuserar betraktaren till innehållet!! --och öppnar till mångfacetterad!! --tolkning av bilden. Tonen är mycket ofta vemodig och varm.

Gene måste ha varit en stark personlighet, som visste vad han ville med sina bilder. Han var ofta i konflikt med tidskrifterna och dess representanter. Han avskedades 1938!! --av Newsweek för han använt en miniatyrkamera?? --man skulle använda stora kameror!! Efter att ha fotograferat järnindustristaden Pittsburgh, en längre tid, skulle han publicera bilderna i Life. Han blev dock inte nöjd med layouten av sidorna!!  --varför han stoppade publiceringen!! Vem hade vågat göra det idag?? --om Life levat.

Reportaget publicerades först 1959 i årsskriften Photography Annual, och han fick helt bestämma upplägget av varje sida!!

 

Så här kan varje lärling?? --å det är vi alla!!  --i reportage fotografi, lära se hur man kan göra!! Jag har studerat bilderna i mer än femtio år!! Här blir jag för alltid lika förundrad!! Bilderna är underbara, och så fulla av form och innehåll. Enligt min mening överglänser här Gene varje annans fotografs arbeten. Bilderna är mycket mörkt kopierade och kanske speglar detta Gene och hans hårda liv. Han skadades svårt i kriget mot Japan!! Där skildrade han krigets helvete!! --på ett sätt som ingen annan fotograf gjort. Han blev aldrig helt frisk från krigets skador.

Om du vill läsa om W. Eugene Smith kan jag rekommendera Aperture Monography (ISBN:0-89381-554-9). Men också den lilla boken av Photofile (ISBN: 0-500-41073-9). Eller kolla Amazon. Du kan också besöka University of Arizona, Tucson, där hans samlade verk finns för studier.

Jag vill avsluta med, att jag själv?? --har påverkats av Gene’s bilder under en lång tid!! Man kan aldrig nå upp till hans nivå!! --men den här bilden kanske?? har ett uns av känsla i den riktningen??

Linköping 1959. Hasselblad 1000F, Carl Zeiss Tessar 2.8/80mm

Inlagt 2011-05-03 07:48 | Läst 5875 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Håller med dig, hans bilder är fantastiska. Här kan man förresten se en dokumentär om honom (uppdelad i nio delar a 10 min):

http://www.youtube.com/watch?v=KCRIjL2rn3E
Svar från Bob Bovin 2011-05-03 12:52
Tack för länken! Jag ser fram mot att se genom dem.
Intressant! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och din kunskap.

Tycker du fångat ett bra ögonblick i bilden från Linköping 1959.
Svar från Bob Bovin 2011-05-03 12:54
Tack för uppskattningen. Man har mycket att lära från Gene.
Jag kom över Photography Annual från 1959 och ett par år till för en tid sedan, men har ännu bara bläddrat igenom dem slarvigt.
Det verkar vara dags att titta ordentligt. :-)

Tack för Linköpingsbilden.
Svar från Bob Bovin 2011-05-03 12:55
De böckerna är roliga att bläddra i. Det ger sådant perspektiv på vad vi upplever idag.
Tack för kommentaren.
Ska kolla in tidningen från 1959 nästa gång jag är hemma hos pappa. Kommer ihåg att jag kollat i den för många år sedan. Gene Smith är absolut en favorit.
Svar från Bob Bovin 2011-05-05 07:27
Hej!
Det är alltid kul att blädddra i gamla fototidningar! Man får perspektiv och man lära mycke, speciellt från mästarna. Det gläder mig att en modern fotografer tycker om klassikerna.