Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Nytt RSS-flöde för bilder

Jag experimenterar med ett RSS-flöde för att visa senast inkomna bilder i de tre kritikpoolerna (senare även för andra pooler). Jag hoppas det skall funka i de flesta RSS-läsare - testa gärna och tyck till:

RSS 2.0: http://www.fotosidan.se/newsfeeds/photos.xml 

Postat 2006-11-30 21:10 | Läst 7041 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

MetaWeblogAPI

Jag har implementerat MetaWeblogAPI för dessa bloggar, så nu kan man blogga med hjälp av externa applikationer som Windows Live Writer eller plug-ins som Performancing för Firefox .

Man kan även ladda upp en bild till bloggen denna väg:

  Var är vintern...?

Postat 2006-11-30 10:56 | Läst 5609 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Släpp skräcken för bildboven" tycker Mattias

Mattias på Moderskeppet.se har ett tänkvärt blogginlägg om det här med vattenmärkning av bilder. Inlägget är väl mest riktat mot de som visar bilder på en egen sajt, men även på Fotosidan förekommer det ibland bilder med stort vattenmärke på - vilket snabbt brukar ge negativa kommentarer.

Inlägget har också lite tips om det här med att begära kritik och kommentarer på sin bild, som är högst relevant för dig som laddar upp på Fotosidan:
"Självklart är det så att bilder kan tala för sig själva. Men att inte anstränga sig med texter som följer med en bild är bara hafsigt. Uppmana besökare att kommentera genom klara så kallad call-to-action. ''Vad anser ni om mättnaden i fotot?'' Du tröttnar fort på kommentarer som bara innehåller ''bra foto''. Men mer får du inte utan att bjuda in till det."
Läs Gör aldrig så här med dina foton

Postat 2006-11-29 16:05 | Läst 5617 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Många intressanta bilder

Tidningen Digital Camera Magazine har haft en tävling med många intressanta bilder bland bidragen och vinnarna. Se själv:
Digital Camera Magazine Photographer of the Year 2006
Postat 2006-11-27 12:55 | Läst 6604 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lite om Nikon D40

Idag var jag upp till Nikon för att kika på lite nyheter.  Här är några snabba intryck.

D40: Den stora nyheten var förståss D40, den minsta och billigaste i Nikons DSLR-familj. Den är som sin föregångare D50 inriktad mot "den ambitiöse familjefotografen" och andra som vill ta steget upp från kompakt till systemkamera, utan att försaka enkelhet i funktionalitet.

Om man tyckte D50 var liten och nätt så häpnar man när man plockar upp D40. Här är allt slimmat, men man har inte snålat in på själva handgreppet så trots sin litenhet ligger den nog mycket bra i handen på de flesta, förutom den som har rejäla "smednävar" kanske.

Precis som D50 har den 6.1 mpixels, men har fått uppgraderad bildprocess (samma som D80). Ljusmätning är som på D80, men autofokussystemet är nytt - det har bara tre punkter, och skall ha bättre precision än tidigare system. ISO går från 200 till 3200 och kameran har som sina större syskon den praktiska Auto ISO-funktionen där man själv kan ställa hur högt kameran skall få dra upp ISO då ljuset inte räcker till.

Jämför man det yttre med D50 ser man en del skillnader, som kan ses som försämringar initialt. LCD-displayen på ovansidan som visar slutartid, bländare och så är borta vilket kan "chocka" den som är van att alltid kasta ett öga för att se vilka inställningar man har för tillfället. Dels har man väl gjort detta av kostnadsskäl men också utrymmesskäl, en topp-LCD hade ändå blivit tämligen minimal med de yttermått denna kamera har.

Istället har man detta och annat lätt tillgängligt på 2.5"-displayen på baksidan, och slås på med en knapp som sitter lätt tillgängligt bredvid avtryckaren. Man kan också få den att slå på när man startar kameran och trycker ner avtryckaren halvvägs, så att man lätt kan kolla in hur kameran är inställd. 

Man har fått till en riktigt vettig informationsvisning på displayen ser det ut som. Det finns tre lägen på - "Klassisk" som är rätt lik så som man är van att se informationen på en topp-LCD, en lite tjusigare "Modern" variant och för den som känner ett behov av att personalisera sin kamera finns "Bakgrund" där man kan man ta en egen bild och lägga in som bakgrundsbild under informationen...  Jag har inte testat att jobba med inställningar av ISO odyl via denna display i praktiken, men det kändes rätt intuitivt och man kommer åt allt viktigt via ett enhetligt gränssnitt. En fördel är att här ser man även ISO-inställningen enkelt, vilket saknats på LCD-displayerna på kameror under D200.

Övriga inställningar görs via menyer som vanligt, och D40 har ärvt snabbmenyn från D80/D200 där man kan lägga in de inställningar man vill komma åt extra snabbt. 

Kolla in nyhetsnotisen om D40 för mer tekniskt data och större bilder 

Den ratt som sitter till vänster på en D50/D70/D80 sitter nu istället till höger. Här finns de vanlliga PASM-valen samt de sk Vario-programmen (som utökats med en "Auto utan blixt" för att göra Auto-läget mer användbart). Till vänster om sökarhuset sitter blixtuppfällning och en funktionsknapp som styr självutlösaren normalt. Denna kan man dock programmera om till en snabbknapp för att ställa tex ISO-tal snabbt.

På D40 har man tagit bort den lilla fokuseringsmotorn som ställer fokus på äldre objektiv som inte har AF-S eller AF-I. Utan denna motor har man kunnat trimma ner höjden på kameran (och det gör kameran lite billigare att tillverka också får man fömoda...). Det här kan vara en nackdel för köparen som tidigare har lite gamla AF-objektiv som man vill använda på D40. Objektiven fungerar fortfarande men då bara i manuellt fokusläge.

I stort ser D40 ut som en riktigt trevlig instegs- och resekamera. Den är så liten och nätt och skulle funka att använda även för barnen (som  hellre vill fotografera med en "riktig kamera" än sina små kompakter...), men med denna begränsning är jag tveksam för egen del - jag har ett antal gluggar som inte kommer fungera med AF, som det vore synd att inte kunna nyttja.

Ny version av 18-55 DX 3.5-5.6 G II ED: D40 säljs med en något förbättrad version av den kit-glugg som togs fram för D50.

Ny blixt - SB-400:  Nikon har saknat en lite nättare (och billigare) i-TTL-blixt i sitt sortiment, men nu kommer SB-400 som ser ut att passa perfekt till målgruppen. Den är dubbelt så kraftfull som den inbyggda, och kan vinklas upp i taket - dock ej roteras eller vinklas fullt bakåt. Listpris ligger på 1490 kr och den skall finnas tillgänglig före jul.

nikonstore.se: Nikon har öppnat en egen onlinebutik, där man skall kunna köpa hela Nikons sortiment. Man kommer hålla sina riktprisr i butiken varför det knappast är intressant att köpa tex en kamera därifrån, man får betydligt bättre priser hos Nikons återförsäljare, men även alla mer eller mindre obskyra tillbehör som kan vara svåra att hitta hos vanliga handlare skall tex finnas att beställa. 

Kolla in nyhetsnotisen om D40 för mer tekniskt data och större produktbilder

Postat 2006-11-16 12:03 | Läst 9350 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera