Ögonblick i min verklighet

En skönhet från 70-talet, Nikon EL 2

Nikon EL 2 är en sällsynt kamera som tillverkades under ett knappt år 1977. I 15 år letade jag efter ett fint exemplar.

Min första systemkamera var en Minolta X300 som jag köpte 1985. Den tröttnade jag snabbt på. Det blev en Nikon FM 2 i stället. I samma veva kom jag över ett par böcker om olika äldre Nikon modeller. Nu blev jag intresserad. Vilka härliga modeller Nikon gjorde under 70-talet. Det dröjde inte länge förrän jag blev lycklig ägare till en Nikon FM och en Nikon FE. Dom har jag kvar.

Den modell som jag blev mest intresserad av var Nikon EL 2. Att hitta en sådan visade sig inte vara lätt. Hur många gånger var jag inte till olika fotohandlare för att finna min drömkamera? Till sist, efter 15 år, fann jag min dröm hos LP-foto på Regeringsgatan. Den var i nyskick. Bara ljustätningarna och spegeldämpningen behövde bytas. Den detaljen ordnade man på LP-foto. På tåget hem till Västerås var jag som ett barn på julafton.

Barnsligt? Javisst. Men det finns en känsla hos äldre kameror som nyare saknar. Bara en sån sak som mässingskåpor i stället för plast.

Digital foto kan jag inte vara utan, men det finns ingen känsla i kamerahusen, dom är bara verktyg och känsliga som herrgårdsfröknar. Tål inte tuffa tag som äldre analoga hus.

Inlagt 2012-10-22 22:38 | Läst 2728 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Barnsligt? Inte alls..... kan mycket väl förstå din känsla! Har kvar min F2:a från början av 70:talet och jisses, vilken maskin... Ditt ex här ser ju verkligen fint ut!! Har den ens lämnat kartongen??

Ha kul, analogt och digitalt!! //Peter-L
Svar från Jon Anders Klockar 2012-10-22 22:55
Tack för den kommentaren Peter. Jo då, den har lämnat kartongen. När det gäller Nikon F2, så har jag haft en från 1979. Underbar kamera! Av någon konstig anledning, så har jag sålt den. Man har sina dåliga dagar.
Hälsningar
Jon Anders
Hade själv en EL2 ett tag men jag måste säga att jag fick ett intryck av att det var en prototyp för FE och att FE var mer genomtänkt och färdig. Jag gillade bl a inte knappen och lampan för batterikontroll på baksidan. Det gjordes mycket elegantare på FE som kom året efter.

Har kvar FE, F301, F90x och F4 men de blir lite luftade nu för tiden. Min favorit är F4 som fortfarande har kvar alla rattar och inställningar men samtidigt har autofokus. Och den är hållbar som en stridsvagn!

Vi får väl starta upp en analog sektion på klubben och ha några film-aftnar ;-)
Svar från Jon Anders Klockar 2012-10-23 21:55
Hej Thomas!
Jag är också väldigt förtjust i Nikon F4. Om det digitala inte kommit, så hade jag fotat med Nikon F4 i dag.
En analog sektion på fotoklubben vore intressant!
Hälsningar
Jon Anders
Den känslan är lätt att förstå. Finare systemkameror från 1930-talet, är det fortfarande bara att stoppa film i och köra. Efter över 70 år! Vilka material. Vilket utsökt utförande. Dagens spegelreflexkameror ser ut som stora svarta badrumstvålar i plast. Det inspirerar inte till ett gott arbete.
Svar från Jon Anders Klockar 2012-10-23 22:04
Du har så rätt Peter. Dagens kamerahus och objektiv är bara smäck i jämförelse med de saker som tillverkades förr.
Och då är det inte lätt att få den rätta känslan med en ny digitalkamera i händerna. Allt hänger väl samman med vår slit och släng kultur.
Hälsningar
Jon Anders
Superfin kamera! Nikkormat överhuvudtaget slår lätt FM och FE tycker jag i känsla och tyngd. Min favorit är nog ändå F2 som jag ouppnåeligt suktade efter när jag var ung. Nu har jag Nikon F, F2, F3, F4, F5 och en Nikkormat ft.
Tittade på en FM2 häromveckan men den tyckte jag var lite smäckig och lätt, den skulle ingå i en bytesaffär som inte blev av. Om jag skall ut och plåta analogt så blir det nog F4:an som får följa med.
Svar från Jon Anders Klockar 2012-10-23 21:50
Tack för den kommentaren Kjell!
Nikon F2 är en riktig goding. Ångrar att jag sålde min. Nikkormat är härliga saker. Jag har en FT2 i fint skick och letar efter en FT3. Den är ju lika sällsynt som EL2.
Hälsningar
Jon Anders