Ögonblick i min verklighet

Plåtvidunder som vi älskar

 Vi är många som fortfarande tycker om de stora jänkarbilarna från 50-talet. Om plåtvidundren är i rosa eller någon annan färg har ingen betydelse. Har vår dragning till dessa plåtvidunder bara med nostalgi att göra? Kanske är det också drömmen om frihet, men även att jänkarbilarna smickrar fåfängan som finns hos oss alla.

Det finns en annan sida av den här frågan som jag har funderat över. Hur kunde vi vara så aningslösa på 50-talet, så att vi tillverkade dessa plåtvidunder. Vilket slöseri med resurser. Plåten till en äldre jänkarbil räcker ju till flera småbilar. Och dessa överdimensionerade motorer som drar massor av bensin.

Om vi hade varit mer miljömedvetna på 50-talet, skulle då inte klimathotet i dag vara mindre och inte lika hotfullt?

 

Inlagt 2013-09-27 14:40 | Läst 2365 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder på helt sanslösa bilar, ja vilken framtidstro och optimism det fanns, och tron att jordens resurser var outtömliga. Men jag beundrar verkligen dessa fantastiska killar o tjejer som restaurerar o återskapar gamla bilvrak till nyskick, eller ännu bättre ibland. Ha en skön helg Jon, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-27 17:27
Tack för den kommentaren LO! Ja visst, man måste beundra dom människorna som är så skickliga på att renovera de gamla bilarna. Sämre hobby finns det!
Ha en underbar helg i Limhamn!
Jon Anders
Man tänkte väl inte i de banorna, världen skulle erövras och resurserna var oändliga, det är mer tragiskt nu när man vet och ändå görs det för lite världen över för att förändra. Kan även jag njuta över att se dessa tjusiga bilar, och ljudet:) Ha de gott Jon
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-27 19:19
Tack för din kommentar Catharina! Jag instämmer helt med det du skriver.
Ha nu en skön kväll!
Jon Anders
Kan nog vara så att miljöpåverkan hade varit mindre om dom hade haft samma miljötänk som vi har idag! =)
Härliga bilder!
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-27 19:35
Tack för din kommentar Heléne! Du har helt rätt. Man tänkte inte på miljön och våra begränsade resurser på 50-talet. Allt var faktiskt inte bättre förr.
En skön helg önskar jag dig!
Jon Anders
Hej Jon Anders.
Jag är det ingen tvekan om att det har en hel del nostalgi att göra - för den äldre generationen. De unga människor som kör amerikanska bilar är nog mer påverkad av amerikanisering via tv och filmer.

Storlek på både kaross och motor var väl bestäms av dem att vara bekväm och stark för att klara av de långa raka highways?

Och ja bensinpriser var inget som betydde något i Amerika på den tiden.
Jag stannade bredvid en Cadillac vid ett träff häromdagen där hustrun fick en chock när
bensin pumpen visade över 800 DKR.

Antalet amerikanska bilar i Danmark är nästan exploderat de senaste åren. I Sverige har historiskt sett haft betydligt mer. Sverige var rikare än Danmark strax efter kriget - och det är också bättre för Sverige just nu man kan läsa.
m.v.h. Erik / DK
PS: Jag gillar bäst nr 1, som säger allt
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-27 22:27
Tack för din intressanta kommentar Erik! Det är ju inte konstigt att vi var rikare i Sverige efter kriget. Vi blev ju inte ockuperade av tyskarna som ni i Danmark.
Ha det bra Erik!
Jon Anders