Min personlig fotoresa där jag delar med mig med tankar och tips kring saker som jag snappar upp på vägen... Se även http://fotobloggarn.se

Blogginfo.seBlogglista.se

Lightroom 2 nu börjar det likna nått!

Jag har de flesta RAW konverterare och om jag skall vara ärlig så har jag gillat Lightroom sedan version 1.1. Den är suverän på att katalogisera alla mina bilder på ett bra sätt. Det jag aldrig riktigt gillat med Lightroom eller Camera Raw för den delen är färgåtergivningen på mina Canon kameror. DPP har varit mitt huvudverktyg plus Photoshop för lokal editering och skärpning.

Efter att ha laddad ner en testversion av den nya versionen av Lightroom (2) så har jag insett att detta kan nog ersätta DPP för mitt arbetsflöde som i ärlighetens namn är krångligt med DPP.

Här är mina huvudsakliga motiv till att börja använda nya Lightroom 2 förutom den suveräna kataloghanteringen:

Lokal editering

Med nya Lightroom kan man editera lokalt antingen genom att applicera en gradient mask och göra korrigering av t.ex. exponering, färg, skärpa, mm mm eller att måla masken direkt på bilden. Super nice. Nu slipper jag många editeringar i Photoshop för minde justeringar.. Yeaaa!

Färgprofiler som liknar Canons olika "Picture Styles"

Det går nu att ladda ner från Adobe beta versioner av färgprofiler och i dessa finns Canons olika "Picture Styles" Använder själv gärna "Faithful" och "Landscape" och använda dessa i Camera Raw eller Lightroom 2. Grymt bra nu har jag mina fina röda nyanser utanför DPP.

Outputskärpning

Det går nu att få Lightroom att skärpa bilden för t.ex. webb. För utskrifter använder jag fortfarande QImage.

Övriga funktioner

Naturligtvis borde jag nämna alla funktioner som jag gillade redan i tidigare versioner som bra kataloghantering, skärpning med en smart maskhantering och mycket mycket mer. Dock så saknar jag fortfarande en bra brusreduceringsfunktion med maskhantering. Brus kommer jag fortfarande få hantera i PS i de fall det behövs.

Läs mer på Lightroom Learning Center. Titta på video som visar alla nya coola funktioner och lite till... Och ladda hem och testa. Färgprofilerna måste ni registrera er för att få hämta hem då dessa är i beta!

Cheers!

/Tomas

Inlagt 2008-07-29 21:54 | Läst 4932 ggr. | Permalink
Bra länk...