** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Min personlig fotoresa där jag delar med mig med tankar och tips kring saker som jag snappar upp på vägen... Se även http://fotobloggarn.se

Blogginfo.seBlogglista.se

Varde ljus...

Att ljus är en form av elektromagnetisk strålning med en våglängd mellan 390 och 770 miljondels av en millimeter är kanske en intressant kunskap för många eller att ljusets hastighet i vakuum är 299 792 458 meter i sekunden kan man förundras över.

Även om jag är intresserad av fysik så är det väl inom fotografin som jag mest funderar på ljusets dynamik och mystik. Jag har insett att om jag skall kunna skapa de bilder jag har i mig, så måste jag "se" och "bemästra" ljuset. Det är väl ingen slump att ordet foto kommer från grekiskans "phos" som betyder just "ljus".

Jag tror att man kan lära sig allt om komposition, färglära, kamerateknik och efterbehandlingar i Photoshop och på det sättet få "bra" avbildningar med hög kvalité.  Men att skapa exceptionella bilder kräver något annat... Exceptionellt ljus!

Ljuset, denna "best" som är kapabel att väcka känslor som får dig att känna mer, samtidigt som den, otämjd, förser oss med utfrätta himlar och taskiga blixtskuggor.

Jag vill bara påpeka att jag personligen inte har kommit så särskilt långt på min fotografiska resa och om mitt resonemang är rätt eller fel är upp till dig kära läsare att ta ställning till.  

Nästa gång du ser en bild som nästan får dig att ramla ur stolen du sitter i, stanna upp och fundera vad är det som skapar den reaktionen hos dig?

Jag säger inte att det inte finns annat som gör ett bra foto än ljuset. Fotografi har många dimensioner där ljuset enligt mig, spelar huvudrollen, där fotografen är regissör och motivet är berättelsen.

  

Bilden ovan är en av många experiment med ljus. I detta fall använder jag en ljuskälla och en trädocka för att få en känsla hur ljuset faller och förstärker det uttryck jag vill förmedla..

Hur är din relation till ljuset?

/Tomas Hellström

Inlagt 2007-09-08 23:33 | Läst 2638 ggr. | Permalink