I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Öland 3 - Hötorget och Bejershamn

Några av bilderna här kanske ger associationer till hötorgskonst. Första dagen av tre på Öland avslutades vid Bejershamn vid Kalmarsund, en liten bit söder om Färjestaden. Det började mörkna ordentligt och jag kunde inte låta bli att fotografera färgskådespelet. Jag har inte dragit i mättnadsreglaget! Det fanns en del fåglar på stranden och i havet. Den som kom närmast var en tofsvipa.

Efter att dagens sista bild blev tagen, bjöds vi alla på gott fika av Ulfs familj. Ett bra slut på dagen!

#1

#2

#3

Inlagt 2017-06-05 08:13 | Läst 1144 ggr. | Permalink
Vackert! Har varit där också ett antal gånger.. Hittade en hona Aftonfalk en gång i ett träd nära vassområdet, även Vattenrall och Skäggmesar fanns där.. Det var på den gamla analoga tiden..
Hälsn!
Svar från Bjarne 2017-06-05 16:20
Bejershamn är nog en av Ölands bästa fågellokaler, så jag förstår att du hittat en del intressant där. Tack för kommentaren Jan!
Hälsningar, Bjarne
Det är alltid vackert med en fin himmel.
Svar från Bjarne 2017-06-05 16:20
Det är det, tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne
God kväll fotografen!
Hoppas att du inte har fått någon plötslig tjänsteresa denna vecka utan i lugn och ro kan förbereda för midsommarfirandet.
Detta inlägg är svårt att kommentera och det beror på de två första bilderna. Jag tycker, för att vara rak och ärlig mot dig och mig själv, att de är väl kraftiga i färgen. I mina ögon är bilderna underexponerade vilket gör att den röda färgen är mycket framträdande, trots att du inte har dragit i mättnadsreglaget. Och här kommer vi till det delikata valet när man fotograferar soluppgång och solnedgång: är det främsta syftet att förmedla färgmässsig maffighet eller att så troget som möjligt att försöka behålla det ljus som rådde där och då -- eller något mitt emellan? Min bedömning är att du denna gång valt att tyngdpunkt på färg och låtit teckning i förgrunden (bild 2) stå tillbaka. Ett medvetet val som jag i grunden inte kan ha synpunkter på mer än att konstatera att det är det val du gjort, men att det inte riktigt faller mig i smaken. Av de två första bilderna är det dock tvåan som jag tycker är mest intressant, då fågelfamiljen som simmar åt vänster är en fin "motvikt" till den någorlunda stillsamma gruppen till höger. Möjligen kan man fundera på att beskära bort det övre mörka i bilden. Jag tror att det skulle liva upp bilden ett snäpp.
I den avslutande bilden har tofsvipan ett vakande, lite oroligt öga på fotografen (mer korrekt är att skriva fotograferna, inklusive undertecknad!). Den oskarpa gruppen med "bollarna" (rödklöver?) i vänstra delen är ett fint komplement till fågeln då de tillsammans med fågeln bildar en diagonal. Detta blir min favoritbild!
Ha en fin vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2017-06-20 19:07
Gokväll den andra fotografen! Nix, ingen resa denna vecka, utom Malmö i morgon, men det räknas inte! Du har helt rätt i att bilderna blir mer mättade när de är mörka och kontrastrika, så visst avviker det en del från verkligheten. Svårt att avgöra hur mycket, då minnet inte är helt pålitligt. Vad man tycker är en annan fråga, och generellt är jag inte negativ till att avvika från verkligheten till viss del och för rätt bilder, så länge syftet inte är dokumentärt. Annars kan jag sluta helt med svartvitt! Att förgrunden är nästan svart i andra bilden stör mig inte så mycket. Jag vill nog ha det så. Sen instämmer jag i att bild två är den bättre av dem.

Kul att tofsvipan föll dig i smaken! Jag håller med om att klöverbollarna gör mycket för bilden. Tror inte jag tänkte på dem i fotoögonblicket, men väl vid beskärning i efterhand.

Ha det bra i veckan och inte minst i midsommarhelgen :)
Bjarne