I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Mjöån vid Åbergen

I de inre delarna av östra Skåne rinner Mjöån genom en vacker dalgång, som kanske delvis kan kallas för ravin. Det är på Linderödsåsens nordsluttning utanför Huaröd. Eftersom jag gillar att fota på hösten och tiden ofta inte räcker till, så tog jag ledigt en tisdag förmiddag för att åka dit på plåta lite. Eftersom det regnat en del, så var det bra flöde i ån.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

Inlagt 2014-11-01 10:36 | Läst 2265 ggr. | Permalink
Fantastiskt vackra bilder med det "suddiga" vattnet och alla höstfärgerna!
Synd att man inte kan favoritmärka blogginlägg. Då skulle det här hamnat i min mapp.
Ha det gott, Bjarne!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-11-01 12:13
Oj, tack så mycket Niklas! Det var ett värmande omdöme den här disiga höstdagen.
Ha det bra själv!
Bjarne
Härliga höstbilder Bjarne! Ha en bra helg. Mvh Thomas
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:06
Tack så mycket för kommentaren, Thomas!
Hälsningar, Bjarne
Underbara bilder du bjuder på idag Bjarne. Ögongodis för naturälskare och dessutom bilder med ordentliga höstfärger. Extra fint med det mjuka vattnet.
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:08
Tack så mycket för kommentaren, Ingemar. Kul att det gillas!
Hälsningar, Bjarne
Så härligt mustiga höstbiler och helt i min smak Bjarne!
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:09
Tack så mycket för det Danne!
Hälsningar, Bjarne
Jättefina bilder från en å, som jag aldrig hört talas om trots att jag både besökt och passerat trakten åtskilliga gånger.
6:an blir en solkar favorit med dess vertikaler och horisontaler och där det vackra pulserande vattnets vågor samspelar på ett skönt sätt med de mossiga stenarnas form. Ovanifrånperspektivet bidrar till den suggestiva effekten. Vackert!
Eva
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:10
Tack så mycket för kommentaren, Eva! Kul att höra vilken bild du gillar bäst. Kanske har jag inspirerat till ett besök.
Hälsningar, Bjarne
Mycket fina bilder! Jag blir inspirerad att ta Amba på tur till Linnekullabäcken, en lagom promenad för husse och hund. Naturen där är mycket lik den vid Huaröd. Vi har inte varit där på mycket länge, över ett år, till Ambas förtret. Men en kalhuggning på vägen för något år sedan medförde intensiv slytillväxt med tillhörande fästingar, så jag har dragit mig... Men nu får det vara dags! Tack för inspirationen!
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:13
Kul att höra av dig Christer och att du gillar bilderna också! Hoppas att det blir en promenad till Linnekullabäcken och lite bilder därifrån också.
Ha det gott!
Bjarne
Riktigt fina naturbilder, vattnet har lagom rörelseoskärpa utom i första, lite för mycket sirap, enligt min smak alltså. Linderödsåsen har många vackra platser att erbjuda. Må fint, LO
Svar från Bjarne 2014-11-01 22:14
Tack för kommentaren, LO! Jag håller med dig om vattnet. Jag skruvade medvetet upp ISO:t lite efter ett tag för att få mer lagom slutartider.
Ha det bra!
Bjarne
God kväll Bjarne!
Här serveras man en hel bunt undersköna, ja rent magiska bilder! Hade lite svårt att lokalisera platsen på kartan, men är det från Åbjärs naturreservat?

Redan vid första bilden skulle man vilja stanna och säga att här är favoriten (ljuset, färgerna, förgrunden, vattnet osv.), men jag måste kolla igenom alla...
I andra bilden letar sig den välfyllda bäcken snyggt genom landskapet. Kanske inte riktigt lika många tydliga intressepunkter som i den första bilden, men det är en riktigt fin bild. (Nej, du får ingen kommentar om grenen!)
I bild tre är det ytorna som är huvudingredienser i anrättningen: gul yta i övre vänstra hörnet, två ytor med grön mossa och så den grå klippväggen. Som krydda ligger den halvt förmultnade grenen och pekar snett uppåt i bilden bland de rostbruna boklöven. Härligt!
Den fjärde bilden har också en fin komposition och ögonen kan vila länge på den även om det kanske saknas det lilla extra i bilden.
Bild fem är mer dramatiskt tack vare branten i vänsterkanten. Det ser ut som om både stenen och något av träden är på väg att snart störta ner i bäcken (men bilden är rak)!
Sjätte bilden ger en hisnande känsla. Kreativt att fotografera markerat från ovan. Mycket vackert med de gröna lövparasollerna mot den rena bakgrunden.
Sjunde bilden bygger på två dominerande triangelytor i gult respektive brunrött där en mossklädd sten (eller stubbe?) bryter mot dessa ytor såväl till form som färg.
Härlig djupkänsla i bild åtta men jag är lite ambivalent till att behöva ta mig över två horisontella linjer (den fallna stammen och stenparet) för att komma in i bilden. Men bilden som helhet är en högpoängare!
Ser man på, en svartvit bild avslutar kollektionen! ;-) Det fungerar fint med det lite abstrakta motivet som givits hög svärta. Får dock ingen höstkänsla här, men det är ju inte nödvändigt.
Favoriter: Bild 1 håller förstaplatsen kollektionen igenom men får dela guldmedaljen med nr 6 (även om jag hade övervägt att beskära bort den sneda stammen i högerkanten)!
Ha en go' vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-11-07 09:43
Hej Ulf och tack så mycket för kommentaren! Jo, det heter visst Åbjär officiellt. Åbergen är kanske det lokala namnet, som jag hört från en som bor i trakten. Då har du hittat rätt och jag har lärt mig något nytt!

Intressant att första bilden placeras så högt på din lista. Jag var lite orolig för att den skulle vara för rörig, men det är tydligen inget som stör dig.

Jag är också lite bekymrad för den sneda stammen i bild sex. På plats hade jag svårt att få till det och bilden blir väldigt långsmal om jag bara beskär högerkanten. Det funkar inte att beskära nederkanten heller och beskär jag där uppe tycker jag att mycket av höjdkänslan försvinner. Jag har således funderat en del på den stammen redan, men misslyckats med att hitta en bra lösning. Det fick bli som det blev!

Jag var också lite fundersam över bild sju, att den skulle vara för "tråkig" och inte sticka ut i mängden. Spontant tycker jag nog att det är den svagaste bilden i samlingen. Samtidigt är det den bild som har mest höstfärger!

Ha en bra fredagkväll!
Bjarne