Intryck avtryck från gator och torg. Ett strävsamt gammalt par.

 Ja så är det snart nytt år.

Jag såg det här gamla paret två dagar före julafton. Dom kom gående hårt hållna i varandra från Hornsgatan.

Jag väntade in dom och tog bilden.

 Efter jag tagit bilden sa jag till dem, att jag tyckte dom var ett väldigt fint strävsamt par.

Det tackar vi för svarade dom och sken upp med ett leende., och knallade vidare.

 Man får hoppas att deras nya år, och åren framöver blir fina, och att dom fortfarande orkar kämpa på tillsammans.

      Bengt H.   Ps Här hade jag god tid att kolla så att AF punkten satt där jag ville ha den.sånt som jag bekymrar mig över.

Inlagt 2019-12-30 09:58 | Läst 1789 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Detta är ett väldigt fint foto som ger både frågor och svar! I samma stil som Sune Jonsson!
Fin bild! Möjligen har jag sett paret.. En undran ang. 'fotopunktsproblematiken'.. Använder du AF-C eller AF-S ? Om du använder AF-C (continius AF) så beter sig min Z50 likadant, fokuspunkten kan råka vandra iväg rejält om jag kommer åt 'multiväljaren' på baksidan av kameran. Men om jag väljer att använda AF-S så tillkommer det ett val med en ännu 'snävare' yta för fokuseringen som kallas 'Pinpointsfokus' istället för 'Enpunktsfokus', det valet finns bara ihop med valet AF-S! Den ännu lite mindre fokuspunkten vandrar också när jag trycker på min multiväljare, men betydligt långsammare och i väldigt små steg! Jag trodde först att den 'Pinpoint-fokuspunkten' faktiskt var låst.. men såg senare att den bara rörde sig väldigt långsamt.. I min instruktionsbok står det att den punkten fungerar bara med 'singelshot' men det stämmer inte, det går att ta serietagning även med 'Pinpoint' som vald fokuspunkt!

Så prova att fota med AF-S och valet 'Pinpoint-AF', då kommer knappt fokuspunkten att flyttas även om dina kläder eller du själv råkar komma åt multiväljaren eller joysticken.. åtminstone flyttas 'Pinpointen' väldigt lite.. och trycker man på 'OK' knappen så återgår också 'Pinpoint-AF' till centrum i sökaren. Jag tänker så här, att du som lyfter kameran snabbt och siktar och trycker av.. så borde kanske AF-S hinna fungera, och kanske inte behöver använda AF-C (continius-AF) och jag vill minnas att du som jag tar 'singelshots' på stan, det borde också göra att AF-S räcker.. Enpunkts-AF är ju egentligen fler än en fokuspunkt, men med valet AF-S och 'Pinpoint-AF' så används ännu färre fokuspunkter (kanske bara en?) vilket gör att kameran kan ha något svårare att hitta fokus, min instruktionsbok antyder det..

Nu utgår jag här i mitt resonemang att din Z7 fungerar som min Z50.. men detta vet jag ju inte alls! Då får du bortse från detta.. Men testa AF-S och Pinpoint-AF och se hur lite den AF-punkten rör sig när man trycker på multiväljaren.. jag blev förvånad! Och själv kände jag inte ens till 'Pinpoint-AF' med AF-S! Den kan jag ha stor nytta av vid fågelfoto på 'sittande fågel' bakom några grenar och därmed svårfokuserad.. Då kan jag snabbt gå över från AF-C till AF-S och välja 'Pinpoint-AF' och få en betydligt mindre fokuspunkt och kanske få skärpa på den 'gömda' fågeln bakom kvistarna.. men detta måste testas, Pinpoint-AF är helt nytt för mig!
Hälsn!
Svar från bassa 2019-12-30 12:40
Hej Janne. Jo den far inte lika lätt omkring., och kan fungera som en nödåtgärd. Men jag har haft den inställd även på Pinpoint-AF och ändå missat. Problemet är väl att på Z7, är både multiväljaren och joysticken strax intill varandra aktiva. Men tack ändå Janne. Snällt att du försöker hjälpa mig.Vi får hoppas att Nikon löser det. Det ska inte behövas någon nödåtgärd med en sådan här kamera, för att känna sig något säkrare.
Ha en fin nyårsafton.
/Bengt H.
Hej,
En mycket tänkvärd bild. Må det gå dem väl.
Ha en skön dag
Bob
Svar från bassa 2019-12-30 13:28
Hej Bob.- Ja man hoppas det.
/ Bengt H.
Fin o varm bild på det strävsamma paret, hälsn, LO
Svar från bassa 2019-12-31 01:16
Hej LO Tack! Ja, dom kämpade på.
Ha en fin nyårsafton. Ser fram emot nya bilder.Du tycks ha en skatt, och ständigt hitta nya.
/ Bengt