Bilder, ofta från Gryt, Ösmo.

Mera tiltsnack

Den här bilden har ju noll och intet värde egentligen, utan visar bara vårt köksbord. Men den är tagen med bländare 2,8 och visar väldigt tydligt hur skärpeplanet ligger. Med den förnämliga "focus peaking"-funktionen så går det att hitta skärpeläget/vinkeln:

Kamerasökaren är ju inte lösningen på allt, utan att det gäller att skapa sig en inre bild av hur skärpeplanet ändras när man ändrar tiltvinkel och fokus. Om jag fattar optikens lagar rätt så kommer skärpeplanet alltid att skära den punkt där sensorplanets förlängning skär objektivplanets förlängning, dvs med maximal tilt kanske ett par tre dm under kameran.

Eller, uttryckt på ett annat vis, det finns ett samband mellan stativets/kamerans höjd och optimal tiltvinkel och detta är i princip oberoende av fokuseringen.

Vi bor intill en järnväg och vid tillfälle ska jag gå och verifiera att teorin stämmer.

Jag har varit ute i verkligheten också:

Här blev jag nog litet överambitiös. Jag ville ha skärpedjup också så om jag kommer ihåg rätt så använde jag nog f/16. Bilden är beskuren och det må ju möjligen skyllas på tillfällig förvirring, men så liten bländaröppning och 28 mm borde jag ju inte använt. Jag hade nog en 50/1,8 liggande i väskan också och med det bildutsnittet så hade det varit bättre. Eller så skulle jag öppnat bländaren.

Båda bilderna alltså äldre Nikkor 28/2,8, tiltadapter och Fuji X-T2.

Det finns att lära...

Inlagt 2016-10-05 09:12 | Läst 994 ggr. | Permalink
Utan beskärning på den nedre bilden bordet sett bättre ut eller hur .varför beskar du den om jag får fråga ,Nyfiken bara Ha det bra Bert
Svar från ajoe 2016-10-05 10:12
Bra fråga! Ibland får jag kväljningar av solnedgångsbilder och tycker att solen i horisonten ibland blir så patetiskt. Men jag undrar om jag inte tog detta som en etyd och en praktisk övning. Skärningslinjen mellan vattenytan och stenarna är ju rent definitionsmässigt i ett väldefierat (vågrätt...) plan och min tanke var ju att få det knivskarpt. Det är klart att med dubbelt så stor bild blir "oskärpan" bara hälften.

Men skam den som ger sig!