MITT SÄTT ATT SE

LOUISIANA, HILMA AF KLINT, EN ABSTRAKT PIONÄR.

I går fyllde hustrun år och vi passade på att tillsammans med barn och barnbarn besöka Louisiana, Museum of Modern Art, som ligger strax utanför Helsingör i Danmark. För oss ett viktigt vattenhål att ständigt återkomma till.  Den stora utställningen, med verk av Hilma af Klint, var vi speciellt nyfikna på.  En fantastisk historia om en svensk kvinnlig konstnär som betytt mycket för det abstrakta måleriet. Under sin levnad gömde hon sitt abstrakta måleri för omvärlden och först 20 år efter sin död 1944 så visades detta konstnärsskap fram och tog omvärlden med storm.  Nu 70 år senare så omtalas hon som en av det tidiga 1900 talets stora konstpionärer.

En utställning väl värd en resa till vårt grannland. Dessutom kan man på Lousiana hygge sig med utmärkt dansk öl och god mat i vacker miljö utmed Öresund.

Inlagt 2014-03-23 11:58 | Läst 811 ggr. | Permalink
Tack så mycket, Jörgen, för detta fina tips!

Ja, Louisiana ÄR verkligen en lisa för själen och den aktuella utställningen (som jag helt missat) ser ju väldigt spännande ut att döma av dina bilder.
Men inte ens en specialutställning "behövs" egentligen - det räcker med den permanenta för åtminstone ett besök per år, eller hur?

Tänk så många kvinnliga konstnärer med tragiska ivssöden det finns, va? Ska bli intressant att få stifta bekantskap med, vad som verkar vara, ännu ett.

Bästa ...

//j