Triss i rovfåglar 26 Januari :)

Dagens lilla fototur slutade med triss, Fjällvråk, tornfalk & ormvråk.

Morgonen börjar riktigt lugnt, nybryggt kaffe och en macka i soffan framför en dokumentär där man får följa med naturfotografer i Yellowstone nationalpark. Följde med intresse när de visade golden eagle och lite andra djur och framförallt bald eagle, ( Det är en dröm att få se & fotografera den en dag). Maja fick ett gott märgben att tugga på så att vi kunde ta en lugn söndag morgon. 

Men hehe jag blev så fotosugen så efter dokumentären tog jag med mig både kameran och Maja så drog vi till skogen. En liten promenad skadar ju aldrig och man vet ju faktiskt aldrig vad man kan få se :)

Hela promenaden/vandringen blev fotolöst förutom några talgoxar och blåmesar. När vi var på väg tillbaka till bilen så såg jag två stycken riktigt stora rovfåglar som flög ovanför en åker. Trodde först att det var havsörnar men insåg ganska snabbt att de var mindre. Och de flög snett mot mig. Fjällvråkar, aldrig sett här tidigare någonsin, måste vara ett par som är på förbifart samt födosökande. Jag stod bland grenar och buskar och siktade in mig på den lite större utav de två, förmodligen honan.

 

Blev riktigt glad över detta och så for vi hemåt. På vägen såg jag en Tornfalk sittandes på en lyktstolpe. Ja men det var ju bara att vända om och köra super sakta och ställa sig vid vägkanten. Konstigt nog och turligt nog så var det ingen trafik än.... Fick några snabba bilder innan en bil såklart kom....

Tornfalken är riktigt grann liten rovfågel, nästan så jag skulle kunna säga att den är söt :)

Tack för detta, nu vänder vi igen och far hemåt. Körde några kilometer innan jag såg Jockebråttom sittandes i ett träd. Tittar i backspegeln, bra ingen bil. Kör försiktigt fram och ställer mig nästan lite i dikeskanten, hissar ner rutan och tar några foton.

Jag kallar denna rovfågel för Jockebråttom, Vi har nämligen en på jobbet som sitter på en lyktstolpe precis som tornfalken gör här och varje gång jag har med mig kameran och skall ta ett foto så sticker den. Men har jag inte med mig kameran och kör super sakta, ja då sitter den kvar?!.... Därav namnet ;)

 

Nu såg den mig och nu gick det superfort!!!

Så autofokusen som var inställd på single focus point ( kommer aldrig att använda single focus igen när det blir såhär nära) fokuserade på trädet i hela serien hehe, nåväl fick fina bilder och är supernöjd med dagens lilla äventyr :)

Bra att se på lite dokumentärer ibland för inspiration ;)

Inlagt 2020-01-26 17:22 | Läst 1843 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Inte dåligt! Jag har ju länge förstått att den som är kunnig och intresserad av fåglar ser fåglar (nästan) jämt, på varje promenad i alla fall finns alltid något. Fascinerande. Själv ser jag antagligen inte dom fåglar som finns och när jag ser dom har jag vidvinkeln på typ......Alla tiders bilder och fjällvråkarna var ju roligt, hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2020-01-26 20:08
Tack så mycket Björn :) Visst är det så, man håller alltid blicken upp mot skyn eller träd topparna. Du borde ju ha en del ormvråkar där du bor, tänker på dina tidigare bloggar med öppna fält och dylikt. De brukar sitta på stolpar, bland tall/gran grenar, vägkanten och i åkern Men visst de är skygga och sticker ganska så fort de får syn på människor på nära håll...
Hehe ja det brukar faktiskt vara så ;)
Tackar så jättemycket kul att höra och ja fjällvråken hör inte till vardagen här nere iallafall.

Ha de gott :)
Vad trevligt med dessa fåglar! Men så där är det oftast, naturen bjuder för det mesta på något trevligt möte.. Fokusering är svårt när det finns grenar i närheten.. På min lilla Z50 så kan jag rätt snabbt övergå till AF-S istället för AF-C, och då kommer det en ännu mindre 'fokuspunkt' än den minsta som finns på AF-C, den lilla fokuspunkten kallas för 'Pinpoint' och med hjälp av den kan man ofta peka sig förbi eventuella grenar och träffa 'fågeln' istället för ev. grenar.. Jag har provat den några gånger, och det fungerar faktiskt! Synd bara att inte 'Pinpoint' också fungerar ihop med AF-C..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-01-26 20:14
Visst är det trevligt med fåglar och då särskilt rovfåglar som jag brinner lite extra för :) Naturen är riktigt bra ibland med mycket att se och ibland mindre bra att se hehe...

Jag tror att det finns något liknande på min A7III som du nämner faktiskt men till den har jag inget teleobjektiv....
Jag brukar köra singel focus point på flygande fåglar då de brukar vara en bra bit bort och då räcker det med just den punkten tycker jag. Men nu när jag kom så nära vråken så tänkte jag inte alls på att byta till grupp d9 för fler fokuspunkter, hade fullt upp med att sänka slutartiden och bländaren för en "renare" bild. Satte dock fokuspunkten på ögat innan den stack och då var punkten kvar på grenen, typiskt...

Tack Jan ha de gott :)
pdahlen 2020-01-26 20:40
Jag har ställt in kortaste tid på låsning på ett objekt, visst det kan någon gång vara en nackdel om man tappar fågeln men man kommer också snabbare tillbaka om man inte har någon fördröjning och kör man med en 6-7 bps så är det bättre att snabbt vara tillbaka, tror default är någonstans i mitten av skalan
ehrsa 2020-01-26 21:40
Hmm.. Hur menar du att kameran vet att det är Ormvråken du vill ha skarp och inte grenarna.. om du ökar fokuspunkterna..? Det tror jag inte kameran vet! Tror nog att risken ökar att fokus fastnar på de svartvita grenarna ännu mer om man tar in fler fokuspunkter.. Ser man i sökaren att fokus inte fastnar på Vråken, så får man istället snabbt greppa fokusringen på objektivet och köra manuellt tills det ser skarpt ut, sen får man 'spraya'..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-01-27 07:35
Jan,det där med att man kan växla till manuellt glömmer jag av hela tiden, vilket är synd. För det är ju en bra sak som man kan göra :)

Peter vad menar du med låsning, den kan man väl inte göra på en dslr?
pdahlen 2020-01-27 08:10
I menyn kanske a3 på din, fokusföljning och låsning så är den från fabrik inställd på normal, men det är bättre att sätta den på kort. Detta minskar tiden som den låser på ett objekt i AF-C innan den börjar söka igen
Svar från Joakim88 2020-01-27 09:18
Jan, Jo det är sant att ju fler fokuspunkter desto fler möjligheter för kameran att sätta fokusen fel absolut men tänkte att om man hade haft gr d9 så kanske fler fokuspunkter kunde ha hjölpt mig när den flög iväg :)

Peter okej tackar får nog kika lite i manualen faktiskt :)
Jo naturen ska nog upplevas live. Det blev fina bilder på fjällvråken genom grenverket, grenarna gav mer liv. Har mer o mer börjat använda en punkt, även till flygande fågel. Tänker att det är bättre att missa skärpan på några bilder än att få att de flesta sitter på bakgrunden. Annars är det GrP jag använder, vet inte om 7200 har den, annars d9
Svar från Joakim88 2020-01-26 20:17
Javisst ska den det, men starta dagen med ett bra naturprogram är aldrig fel för lite inspiration ;)

Tackar så mycket, håller med grenarna blev bra denna gång i bilderna på fjällvråken absolut :)

Ja jag svarade Jan där ang fokuspunkterna, kör för det mesta singel focus point men här skulle jag kanske ha använt grupp D9 helt klart :)

Tack Peter ha de gott :)
Lite soft start på dagen är aldrig fel inte heller med en sevärd naturfilm.
Är dock ganska trött på det evinnerliga drönarfilmandet som genomsyrar
det mesta nu för tiden..Nej foto från marknivån ska det va...
Kul du fick några fina motiv med dig hem, ser annars rätt grått ut..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-01-27 14:26
Hej Gunte, nä det är faktiskt riktigt skönt att starta en helg så :)
Ja drönarna har verkligen tagit över det mesta faktiskt..... håller med dig här, marknivå är det bästa tycker jag :)

Tackar Gunte, det blev en bra liten tur trots allt, sen är ju både tornfalken & ormvråken fotat från bilen på väg hem men det ser jag som en fin bonus :)

Dagen var i övrigt grå/små regn och trist.....

Tack & ha de gott :)
Fina bilder, :)
Kul med fjällvråk, det var länge sedan jag fick chansen att fota en sådan, brukar dock få se en ibland då den brukar sitta på samma stolpe jäms med E4 på väg till jobbet :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2020-02-08 14:45
Tack så mycket Fredrik :)
Det känns som att de är lite sällsynta här nere i södra /mellersta Sverige men har du vägarna förbi hornborgasjön så finns det ett par som är stationerade där sen några veckor tillbaka :)

E4 kan ju vara svårt att stanna på hehe