Soluppgången 04:25

Hade ett mål denna semester som jag gärna ville göra. Det var att befinna mig med min hund vid sjön innan solen gick upp och få fotografera själva soluppgången där borta när den reste sig ovanför horisonten.

Det blev den första dagen på semestern som vi gick upp 03:30 eftersom man ändå var van vid att gå upp tidigt från veckan som varit.

Ungefär 04:24 skulle solen gå upp så vi befann oss på plats runt 04:00.

Text under bilderna;

Parkerat hemma hos familjen tog vi vårt pick och pack för att bege oss ut mot sjön. En ensam älgko stod i veteåkern framför Läckö Slott med dimman tätt liggandes ovanför fältet. Fick stanna och förgylla detta ögonblick.

Ute på plats runt 03:57 fick det bli ett dokumentfoto på fotografen och hans kompanjon, där vi förberedde oss inför soluppgången :)

Hela sjön var helt vindstilla och det var redan 17 grader varmt denna tidiga morgon.

Lite landskaps foto på Majas "pöl" innan soluppgången. Köpte ett begagnat Samyang 35mm 1,4 för en bra peng för ett tagsedan som fick luftas lite här.

Där borta reser den sig sakta upp ovanför horisonten.

Ville få en bild på oss två med solen i mitten av bilden. Och det funkade ju med 200-600 tycker jag.

I mitt tycke en väldigt vacker siluhettbild :-)

Utzoomad ett snäpp.

Ett annat mål var att försöka få ner gjusen på en fisk och få silhuettbilder på honom framför soluppgången. Dömt att misslyckas kanske och särskilt när han själv dök på en fisk där borta. Hann att se det men inte fotografera det. Hann dock att ta en liten serie på honom när han flyger förbi solen bort mot skogen. Så detta var ju en fantastisk bonus denna morgon :)

När väl solen befann sig ovanför horisonten så gick det fort måste jag säga.

Ytterligare en bild på Majas "pöl" vilken hon badade i direkt på morgonen när vi kom ut.

Sen strax efter kl 8 när solen stod högt och ljuset var hårt så anlände han. Victor i full fart och han var varken blyg eller rädd för havstruten som redan hade parkerat vid den utslängda fisken.

Jag tror inte havstruten trodde sina ögon här, fisken var ju så gott som hans.

Men Victor är Victor!

Ett försök och fisken var hans.

Jag kommer ihåg att just under detta ögonblick när gjusen dök och man var så fokuserad på just fotograferingen hörde jag trutens tjutande.

-Det är inte sant! Måste havstruten ha sagt om man förstod vad trutar sa.

Elegant dyk, snyggt fångat och fin avfärd. Mållös havstrut!

Riktigt hårt ljus så gjorde himlen helt vit.

Havstruten tog upp kampen för en liten stund.

En förbannad havstrut vill jag lova.

Fiskgjusen flög ifrån och truten gav upp. Satte sig en bit bort och väntade på att jag skulle slänga ut ytterligare en fisk men tyvärr hade bara en med mig denna gång...

Ja men visst kan en mås vara fin :)

Inlagt 2021-07-25 09:35 | Läst 1755 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Strålande bilder på första semesterdagen! Med den takten blir det många fina semesterbilder. Roligt att du utnyttjar det tidiga morgonljuset, det blir ju extra snyggt, hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:29
Tack så oerhört mycket Björn :-)
Ja hehe vi får se om vi orkar gå upp innan kl 05:00 framöver. Man märker tydligt att det är en som är mycket trött och behöver vila ;)

Men någon mer dag ska det allt bli. Tack för detta Björn :)
Så underbar serie där gjusen snor fisken framför truten. I synnerhet bilden där den lättar (före den med vit bakgrund). Gillar också dina bilder på er båda men också Maja i soluppgången. Det kan vara lite tungt att gå upp så tidigt men vilken belöning man kan få ibland.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:34
Tack så mycket Lena :-) En riktigt häftig upplevelse att få bevittna genom sökaren. Trodde aldrig att Victor skulle dyka ner när havstruten var så gott som på fisken. Men han dök och han tog den.

Tackar, det var en otroligt vacker morgon, helt vindstilla, få mygg, varmt och man kunde höra måsarna där borta vid deras lilla klippa :)
Fin serie bilder på truten och fiskgjusen. Bra bilder för övrigt också. Bra tänk där med älgen och slottet. Så många som skulle koncentrera sig på älgen och glömma slottet. Det är helheten som gör bilden. Toppenbild.
Sten
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:36
Tack så mycket Sten :)
Kul att du nämner just det med älgen och slotten. För det var precis så som du skriver här som jag tänkte. Det är ett vackert slott, så varför inte visa båda :)
Tack Sten!
Strålande bilder allihopa! Priset hos mig tar Majas silhuett ;-) och high-key bilderna, det vill säga de med starkt ljus. De blev häftiga!
Som vanligt en fin berättelse och magnifika bilder.
Hälsningar Halina
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:39
Tack så jättemycket Halina :-)
Tack för det, gillar också den bilden extremt skarpt, hon var faktiskt intresserad av den där röda bollen som steg där borta ;)

Tack ska du ha, ja det var så starkt ljus så lika bra att experimentera lite.
Tack tack :)
Va fint att Victory gick segrande denna gången, den förlorade väl en fisk till truten i en tidigare blogg har jag för mig. Jättefina bilder där gjusen tar fisken. Snyggt med gjusen och solen även om den aldrig hamnade i solen, det kan ju vara svårt att styra. Fina morgonbilder också. Har inte fått så många soluppgångsbilder än, det brukar ju vara behagligast på våren men det var dåligt väder eller väldigt kall vår så det lockade inte, får satsa på augusti istället
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:43
Victor/y gick segrande ut denna gång :)
Visst förlorade han en fisk i tidigare blogg men just den bloggen/filmen hände några dagar senare än denna blogg egentligen. Så man kan gott säga att havstruten tog revansch på gjusen. Men jag har gottgjort för Victor efter det. Igår dök han så nära så jag fick "bara" dyket innan han tog fisken skarp ;)

Det brukar bli fler solnedgångsbilder än soluppgång så varför inte köra en soluppgångs blogg, men visst det är segt att gå upp så tidigt. Bättre att vänta tills Augusti när solen inte går upp riktigt så tidigt.

tack ska du ha Peter :)

Havstruten heter Gunnar för kännedom, oavsett om det är en hona. Den dyker alltid upp...
Suveränt snygg serie bilder på fiskgjusens möte med havstruten. Dessutom flera andra fina bilder. Ett riktigt lyckokast att gå upp tidigt och möta morgonen i naturen helt klart.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2021-07-25 19:45
Tack ska du ha Jörgen :-)
Det var en fantastisk morgon och älgen framför slottet var ju en ren bonus, ja gjusen också för den delen vid sidan om soluppgången :)
Kan bli igen någon dag framöver :)
Mycket vackert att titta på här. Den första på älgen är ju superfin.
Soluppgångar går ju alltid hem och fint med siluetterna.
Och vilken härlig serie på stölden, vilken grej att få beskåda detta. Gillar high key bilderna.

ing-marie
Svar från Joakim88 2021-07-27 19:10
Tack så jättemycket Ing-Marie :-)
Ja jag gillar älgbilden med slottet också.
Soluppgång som solnedgång är alltid vackert och det var riktigt härligt att få vara där innan den gick upp.
Ja verkligen, riktigt häftigt, vilken gjuse :-)
Tack :)
Det blir belöning helt klart att gå upp tidigt och ta lite bilder. Mycket fint särskilt den på er och solen.
Gjusen victor är mycket ballare än stig nu helt klart.
Blir det utfrätt kanske lite high key funkar blev ju bra
Svar från Joakim88 2021-07-27 19:12
Ja verkligen, en fantastisk morgon med helt vindstilla sjö :)
Tack så jättemycket Nini :-)
Hehe han e riktigt cool den gjusen.
Ja jag fick testa det när det blev så skarpt ljus.
Tack :)