Gatufoto diskussion

Jag tar nog bara ett foto per år på en rygg på någon som går. Enligt mig den tråkigaste bilden man kan ta inom gatufoto förutom bilder på någon som tittar i sin telefon. Jag älskar gatufoto men bara 1% av bilderna jag ser på t.ex instagram. 

Jag utmanade mig själv i mitt one-camera-one-lens-one-year projekt och fotade denna bild. Denna månaden fotar jag enbart gatufoto i projektet. 

Här finns ledande linjer, bra ljus, intressant dam med två handväskor och lite filmiska färger. Men trots det ger bilden mig inte någonting. 

@Ocoloycollective

Www.ocoloycollective.com

/ Johan 

Inlagt 2024-05-24 08:30 | Läst 307 ggr. | Permalink
Jag delar din uppfattning om bilden :-)
Men kan det vara så att gatufotots förväntningar på utövaren gör att även om man kommer hem med en grävling i jaktväskan och inte den där tolvtaggaren så vill man ändå framhålla karamellen.(Eller någon annan metafor.) Bra gatufoto innefattar mer än komposition, färg och en möjlig och tänkbar konnotation. Gatufoto behöver sannolikt något mer, kanske det vi kallar 1+1=3. Det där extra som läsaren kan läsa ut.
Intressant blogginlägg tycker jag.
/Gunnar S
Svar från Johan O E 2024-05-27 06:44
Precis så..
jag håller helt med Gunnar Staland, enkelt rakt på sak
bra intressant inlägg
/inger
Är det verkligen så illa att bilden inte ger dig nånting? Klädseln är väl någorlunda intressant och att hon bär två väskor är också ett plus. Att bilden i stort inte är ett bra gatufoto är en annan sak. Ryggar är för det mesta nåt negativt inom gatufoto men som alltid finns det ju undantag.

Personer som glor i sina mobiler är oftast nåt att undvika men ibland fungerar det.

Mvh
Fredrik
Svar från Johan O E 2024-05-27 06:43
Bilden ger mig mest irritation över att jag tar en bild på en rygg när någon går. Men där och då hade jag gått runt i Göteborg utan att ha något av värde i kameran. Så irritation är väl svaret. Hade hon haft någon cool text på ryggen hade bilden kunnat ha nått. Undantag finns alltid. Jag har några ryggbilder jag älskar. Mobil är ett stort nej för mig, även om det reflekterar samhället idag. Jag ser det dock i de flesta gatufotografers instagram feed så då slipper jag ta dom.