** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

En kortis i området med Sigma 105mm + lite tankar om mitt fågelskådande

Varit sjuk och haft problem de senaste 7-8 dagarna, men för några dagar sen orkade jag mig ut en kortis i området med Sigma 105-macrot. Borde fota mer med det! Jag brukar säga det iofs. Har beställt ett billigt 35/2.8 från Tamron också för att ta lite andra typer av foton ibland. Utmana mig själv lite. Tänka lite annat än bara fåglar, haha. Risken är ju stor att jag kommer tröttna. Jag känner av vibbarna redan. Det har blivit så mycket de senaste 9 månaderna. Intensivt farande och flängande och fotande runtom Norrköping. Jag trodde fågelskådning skulle vara avslappnade för mig, men ju mer jag hållt på desto mer stressar jag upp mig. Larm hit och dit, man härjar runt, försöker hitta arter som bara är här några veckor om året. Det är ju helt och hållet mitt eget fel förstås. Jag hade ju kunnat tänka "Äh, dom kommer tillbaka nästa år!", men det är svårt.

Det är inte det att jag tävlar i någon krysslista eller så heller. Jag tävlar inte. Jag retar egentligen ihjäl mig på folk som jagar kryss! Glider in med bilen, tar foto på någon art, sen drar vidare mot nästa kryss, triumferande. Fågeln i sig, naturupplevelsen och allt det sociala, det är helt obetydligt. Men alla får ju göra som dom själva vill förstås.

Det är så typiskt mig att köra 110% också och inte bara njuta och ta det som det kommer. Inte undra på man är så skör och uppjagad, stressad. Måste bli bättre på att vara i stunden och inte stressa upp mig så dant, men har fan ingen aning om hur!

Inlagt 2022-05-26 11:10 | Läst 1088 ggr. | Permalink
Bra reflektioner tycker jag, och klimatmässigt viktiga tankar.. Det är rätt många även här som tycks nästan inte göra något annat än att fara runt i sina bilar, med sina CO2 utsläpp.. Man vill gärna ta del av naturen mest hela tiden, men ställer kanske mest till det för just naturen.. Har själv delvis gjort liknande för några årtionden sen, insikten för klimat och natur fanns inte riktigt då i samhället generellt.. 'Närområdet' ska man inte förakta, det finns ofta mer intressant där än man förväntar sig.. istället tror man att man hela tiden måste fara iväg någon annanstans! Vackra bilder här!
Hälsn!
Svar från krisljungberg 2022-05-26 12:13
Verkligen! Jag cyklar eller promenerar, har inte körkort. Hade säkert använt bil oftare om jag haft möjlighet. Nu är jag lite glad att jag inte har en! Är lat så det räcker i alla fall. :P

Och jag är absolut med dig. Finns mycket vackert i närområdet som man inte har tagit del av. Men i vanlig ordning tänker man väl att gräset är grönare någon annanstans. :D För några år sedan så köpte jag en vettig cykel och började fara runt. Räcker med någon mil i någon riktning så är man på en ny plats man inte sett förut! Det är väldigt kul och trevligt. :D

Tack!
ehrsa 2022-05-26 12:24
Ok, vad bra! Då är vi två som cyklar relativt mycket.. och promenerar! Hyr bil gör jag några gånger per år när ett 'transportbehov' finns och 'logistiken' inte riktigt finns.. Man får vara beredd på att inte hinna se allt som kommer inflygande i landet så är det bara.. Oftast ser man ändå bilder på de intressantaste arterna på 'artportalen.se', jag nöjer mig med det numera!
Hälsn!
Det blev fint, särskilt äppelblommorna. Personligen gör jag så här: åker ut och ställer mig på en njutbar plats med fotomöjligheter, ser mig omkring och har det bra. Finns det något stort, smått eller förbiflygande värt en bild, så blir det så, ibland mängder, ibland inget. Flyttar mig, upprepar, o.s.v. åker hem sedan förnöjd. Är jag ute med min växtinventerande vän blir det ju lite mer avancerad artbestämning så klart, men den delen sköter han, jag plåtar och är nöjd med skönheten i det skapade. Sedan finns ju fotografering under spaning i trädgården, vid utflykt med familj m.m. Håller med dig om stressat folk i naturen, det kan bli otrevligt rent av.
Svar från krisljungberg 2022-05-26 15:50
Tack!

Ja, jag måste bli bättre på det där. Helt klart. Inte stressa över att jag missar något! Det är la inte hela världen. ;D
Kan tillägga att på dom tre senaste fototurerna blev det inga bilder gjorda på första och andra
turen..jag överlevde och njöt av naturen ändå :) Bärfisen blev bra och macro är ganska avkopplande om det inte blåser för djävligt..
HaD/Gunte..
Svar från krisljungberg 2022-05-26 17:19
Tack! Haha ja man brukar ju överleva trots allt. ;)
Låter som makro kan vara något för dig då, sätta sig på en äng och bara vara vänta på en spindel ska ge sig tillkänna. För fåglar så tar jag mig till en plats och använder de fåglar som finns där, man får ta dagen som den kommer. Det är yttersta sällan som jag åker på ett larm eller är ute efter en viss art, kanske en gång per månad man gör ett försök om det är något spännande i närheten. Med makro kan man själv påverka bilden mer än fågelfoto tycker jag, så det är mer kreativt på det sättet tycker jag. Fin serie du presenterar här med vackra bakgrunder
Svar från krisljungberg 2022-05-27 08:43
Jag hade ju 105-macrot till Nikon Z med. :D Tyckte det var roligt, men så kom fåglarna. ;) Men ja, det är ju något helt annat. Kan ju variera.

Du borde ju ha en miljard macromöjligheter i din trädgård på kolonin (tror jag det är?). :D
pdahlen 2022-05-27 12:34
Jo det finns många möjligheter i trädgården, och det utnyttjar jag också. Fast får jag välja så fotograferar jag hellre i skog eller äng. Särskilt i skog så får man väldigt fint ljus
Så väl jag känner igen det där stressandet. Då är macro bra, bara ligga still och titta på en blomma... Vackert är det också!
Svar från krisljungberg 2022-05-27 08:43
Verkligen!