Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

3 bloggar i 1

Ja det blev så denna gången. Alltså detta blogginlägg är en liten sammanfattning av tre fågelutflyckter.
Jag har ju så svårt att skriva blogg, eller att ta mig för att skriva blogg. Ingen tvingar mig utom jag själv då det kan vara bra att se tillbaka på vad jag gjort under året. Så jag bloggar kanske mest för min egen skull och det kravet räcker för att jag ska få "kramp" ;)
Nu ska jag försöka sluta vara hård mot mig själv och lätta på självkritiken... för jag tycker ju att detta är kul. Att fota alltså. Så skön känsla att få "trycka av" och hoppas på träff. Ibland blir det bra, ibland hyfsat och oftast dåligt. Så tror jag det är för de flesta fotografer som fotar natur och speciellt djur som aldrig sitter stilla.
Det har varit en bra vår tycker jag. Möjligen börjar det bli lite segt med att värmen aldrig kommer, även om vi haft några fina dagar också. Har nästan redan glömt hur det var i mars... och ska jag vara ärlig så har jag snart glömt hur också april varit. Men tre små utflykter har jag gjort.

.

Den första minisemester gjorde jag 24-26 mars. Då skulle jag äntligen komma iväg för att hälsa på en "gammal" bekant som jag inte träffat på flera år. Så spännande. Lite nervös var jag för att köra dessa dryga 20 mil själv. Har ju haft sällskap de flesta gånger då jag åkt utsocknes. ;)
Men så bra resan gick och vilka härliga dagar hos min kompis. Eftersom jag kunde ta småvägar då jag for hemåt så passerade jag Tysslingen. De flesta som gillar fåglar vet nog att där kan man se tusentals Sångsvanar under ett par veckor på våren.
När jag kom dit hade toppen varit en vecka innan så det var inte så många svanar där, men nu vet jag var den finns och det blir ett återbesök nästa år.
Eftersom det inte var så tätt med svan där så blev det inte heller så många bilder. Det jag lekte mest med var dubbelexponeringar direkt i kameran. Kan låta enkelt, men jag tycker det är svårt att få till det.
Här nedan visar jag två dubbelexponerinar.

.

Efter Tysslingen hände inte så mycket mera i mars... (inte innan heller)
Så kom April och då bokade Ing-Marie S och jag in oss på Ekolsunds slott. Det var tredje gången vi bodde där och det är verkligen slottsboende. Tjusiga rum och denna gången kunde vi även njuta en supergod måltid. Anledningen till att bo på slottet är att det ligger några hundra meter från Stora Parnassen vid Hjälstaviken.
Vilken tur att jag inte bor permanent här för det skulle bli helt galet. Jag älskar att gå på de enormt långa spångarna genom den höga vassen. Tyvärr är jag nog, som Ing-Marie säger, helt insnöad på fåglar så jag fotar ju inget annat. Måste faktiskt skärpa mig med detta.
Men en bild tog jag genom ett av fönstren på mitt rum. Tidig morgon och mot Parnassen. Så ljuvligt vackert.

Efter första dagen fotande och trött och frusen på rummet så är det alltid roligt och spännande att gå genom bilderna man tagit.... "Men vad är detta för fågel, Ing-Marie?"
Hmmm det är ju en Rördrom!!! Jag hade fångat en Rördrom utan att veta om det. Lite lyckopuls fick jag ju av det... men tänk så mycket roligare om jag fattat att jag fotade en rördrom. Jag trodee jag fotat en grå häger.
Inte de bästa bilderna på Rördrommen... men vad gör väl det.

Det blev lite lek med dubbelexponeringar i kameran även här.
Först Vitkindade gäss och sedan lite skymningsbild där grågåsen blev en silhuett.

Så andra dagen var det Fiskgjusen som underhöll mig lång tid. Kanske bara 25 meter ifrån mig stundtals... så kul att den missade fisken några gånger för då gjorde den om dykningarna. Vid dessa bilder fick den inte fisken men jag tro det var på fjärde försöket som fiskelyckan blev god.
Fiskgjusen gula ögon fascinerar mig och den är så fokuserad.
Här är det först span, sen "harpuneringen" och sist upp ur vattnet tomhänt.

.

Så kom då Långfredagen. Kanske utan att tänka på det när vi bokade denna dag för Orrspel så blev dagen verkligen lång. Eftersom Ing-Marie S och jag inte har eget ställe att beskåda orrspel på så vände vi oss till Sara Wennerqvist på Wild Nordic. Kolla gärna in hemsidan.
Hur som, klockan ringde strax efter 02.00 då det sen var att ge sig iväg, som det kändes, in i djupaste skogen. Lite mörkrädd, trött och sen att gå på läskig blöt myr med pannlampa för att tillbringa fem timmar i varsitt tältgömsle... det gör att jag nästan själv börjar undra.
Orrarna kom som tur nästan direkt men stannade inte lång stund. Det var ännu mörkt så kameran tog inte fokus, och inte jag heller. Mysigt ändå när gryningen kom och jag tittar ut och ser, till min förvåning, vindkraftverk!
Snart var orrtupparna tillbaka, 15-20 stycken, och spelade och slogs orädda för oss i minst tre timmar. En så kul underhållning att dessa kalla timmar ändå gick rasande fort.
Sara, vår guide, kom och hämtade oss kl 9. Lagom pömsiga efter god frukost fick vi åka hem till våra familjer och fira påsken.

Nu när april är nästan slut och SMHI lovat snökaos i morgon här i Gästrikland så säger jag:
Tack för att Du orkade läsa och se mina bilder.
(om du klickar upp bilderna blir de mycket bättre.)

Ha en bra fortsättning på kvällen. (eller kanske dagen)
Hälsningar Lena. :)

Inlagt 2017-04-24 20:06 | Läst 2241 ggr. | Permalink
Bra material! Tack för detta!
- hawk
Svar från LenaK 2017-04-25 12:30
Tack Håkan!
Så kul att du tycker om det. :)
/Lena
Det var på tiden :-)
Kul att se dina bilder, en härlig fin blandning !
Lite avis på svanbilderna, där fick ju inte jag vara med :-)
Kanske en annan gång.
ing-marie
Svar från LenaK 2017-04-25 12:33
Tack Ing-Marie!
Det är faktiskt lite kul att ha bilder från ställen som inte du har... för att vara lite retsticka. ;)
Nästa år kan vi göra en svanresa när de är som flest där. :)
Trevlig läsning Lena. Nu blev jag sugen på en tur till Hjälstaviken. Igår var svärsonen och jag till Ekeby våtmark i Eskilstuna och tänkte fortsätta till Hjälsta men vi var så genomfrysen så vi tappade lusten, det var dessutom sent på eftermiddagen. Rördrommen har jag inte sett där nere men hört den några gånger.
Sten
Svar från LenaK 2017-04-25 12:35
Tack Sten! :)
Hjälstaviken är toppen tycker jag. Men kan förstå att ni avstod, inget är kul om man är trött och frusen.

Ekeby våtmark har jag aldrig hört talas om.
Är det lättillgängligt? Har ju lite problem med en fotled så jag vill inte gå alltför långt på ojämn mark. Men det kan kanske vara nåt för Ing-Marie och mig. :)
/Lena
Sten Björklund 2017-04-25 13:52
Ja det är mycket lättillgängligt, grusväg runt alla bassänger och fåglarna är vana med människor. Konstgjorda öar åt skrattmåsarna, för övrigt sothöns, skäggdoppingar, grågäss och knölsvanar. Lite senare brukar det finnas en del sångare i vassarna. När vi var där nu så höll doppingarna och sothönsen på med bobygge.
Vi har varit dit några gånger och visst, inte har det varit bra alla gånger men för det mesta är det alltid något. Ett bra tillfälle att öva på flygande måsar. Vi var överens om att när vi är där så är det alltid dåligt väder.
Sten
Svar från LenaK 2017-04-25 20:22
Ekeby låter klart intressant. :)
Du både skriver och fotar bra, den saken är klar! Tack för att du delade med dig! Bilden på Grågåsen är magiskt fin! Har hört Rördrom vid Hjälstaviken, men inte sett någon..
Hälsn!
Svar från LenaK 2017-04-25 12:37
Tack snälla Jan!
Det är kul när det man gör gillas... så klart. Men det blir en bra "kom ihåg vad jag gjort" grej det här. :)
/Lena
Mycket på en gång, och bra!
Den ensamma gåsen i silhuett som flyger, fastnade för den bilden direkt, en väldigt fin bild.
Svar från LenaK 2017-04-25 12:39
Tack Stefan! :)
Bilden på gåsen blev jag lite fundersam på först när jag såg den. Den såg i en första anblick inte ut som en dubbelexponering. men molnen och gåsen har hamnat lite längre ner och då har molnen liksom skapat dimman.
/Lena
Jag gillar dina dubbelexponerade svanar och kvällsbilden med gåsen är ju fantastiskt fin. Orrspel har jag aldrig sett så det får jag försöka planera in något år. Kul med rördromen, så där ser ungefär fina bilder ut på den arten också. Jag visste inte heller vad det var förrän jag tittat noga i kameran och dessutom frågat en skådare som jag råkade möta.
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2017-04-25 12:43
Tack Lena! :)
Det var liksom tvunget att göra fler svanar än de var. ;) Nä då... de var inte många, men jag var inspirerad att försöka mig på dubbelexponeringar... och det är kul. Det kan bli som man tänkt, eller inte. :)
Den med gåsen var nog en "eller inte" och då blir man lite glad åt att det kan bli bra.

Ja rördrommen den var kul. Hörde den en stund innan men hade ju inte en tanke på att få se den.
Antagligen var detta enda gången även om det skulle vara kul att få se den stående i vassen. :)
/Lena