Fotogängaren

Koll på NATUREN - från asfalt till klorofyll

Efter ett drygt år av gatufoto har jag börjat tänka lite på naturfotografi igen. Har en spännande vik en halvtimme bort, Ängsviken, med en brant klippa som stupar ner i havet. Det sägs att korpen häckar här. På andra sidan ligger Lidingö och här i viken låg dansken med sin armada på den tiden när Sverige var okontanta med sina grannar. Öarna  i sundet utanför heter Danmarks holme och Lilla Swithiod (Sveriges holme enligt Eniro). 

Mystisk låda i Myrsjön. Bilden tagen för ett par årsedan.

Tycker det ser lite svalare ut så jag tänker mig en utflykt till viken på kvällskvisten. Svalare är det ju inte, men nu är jag ute så det är bara att knata på. Träffar pappan till  en elev jag hade när hon var 7-9 år, nu är hon 38! Men vi känner oss unga ändå, han för att han fått ett barnbarn att följa, jag för att jag jobbar med ungar.

Sten (omreglerad)

Tar lite bilder på träd och stubbar på väg mot viken, tanken är att konvertera dem till svartvitt. Fick senaste numret av Black&White Photography i dag där läsarna tipsas om att gå ner lågt och plåta för att få med förgrunden. Testar det nere på stranden och får med lite stenar och grenar. Missar skärpan dessvärre, men det kommer jag ihåg nästa gång. Solen står fortfarande ganska högt, klockan är bara kvart i sju på kvällen, och det blir rätt skarpa kontraster.  Hör en fågel varna ute på Danska ängen och jag försöker få en skymt av den. Den döljer sig i ett dike och låter "tjeck-tjeck yik". Har lagt av med fågelskådningen och lämnade därför kikaren hemma. Står kvar en stund ändå, innan jag fortsätter hemåt.

Är bra svettig när jag kommer hem. Importerar bilderna i LR3, konverterar till svartvitt och drar i reglagen hit och dit. Inte lätt att få det bra. Bifogade bilder visar hur det blev. Jag har lagt till några jag hittade i arkivet och konverterade.

Här skulle det varit skärpa på trädgrenen i förgrunden (omreglerad)

Annars försöker jag få till en hemsida, går det så går det, annars får det vara. Inte helt lätt det heller.

Skärgårdsklippor,  fotograferade under en fågelskådartur med M/S Josephine får ett par år sedan

Väntar också på att få se första exemplaret av min fotobok, borde komma när som helst. Är någon nyfiken, går det att kolla här: http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?alt=Fotospår+Phootprints%2C+as+listed+under+Arts+%26+Photography

Tack för att du läste, vill du ge en kommentar blir jag glad.

Hälsningar /Matti

Postat 2010-07-20 21:17 | Läst 7280 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på stan - pool är cool

Så, har just svurit högt. Mitt i bloggskrivandet kajkar allt ihop och texten försvinner. Hoppas jag formulerar mig bättre denna andra gång.

Kul med ögonkontakt. Barn är bra på det. 

Har ett ärende till Scandinavian Photo på Kungsholmen, och det får mig att lämna en varm lägenhet för solgasset utanför. Slussen blir som så ofta utgångspunkten och nu följer jag Brännkyrkagatan så långt väster ut det bara går. Här och där sitter eller ligger folk, ensamma eller tillsammans, i solen eller i skuggan. Någon försöker jobba på sin laptop. En hurtig ung man gör upprepade armhävningar  och Högalidskyrkan slår ett.

 En mamma med en liten knatte frågar efter vägen till Långholmsbadet. Jag lurar ner dem till Pålsundsbron ovetande att det går att komma ner till Långholmen från Västerbron. Västerbron är med sina 602 meter landets längsta bågbro i stål, och jag tror det är första gången, stockholmare som jag är, som jag tar mig över den till fots. Både vid Smedsuddsbadet och i Rålis vimlar det av soldyrkare. Att de bara orkar, tänker jag. 

Vänlig äldre man, inga problem att fota.

Stilstudie

Hämtar mitt paket i fotoaffären. Längre än så här sträcker sig inte mina planer, men då jag inte fått någon vettig bild, går jag förbi Fridhemsplan och tunnelbanan och fortsätter mot S:t Eriksplan. Slinker in i biljardhallen igen. Frågar snällt om lov och tar sen ett tjugotal bilder. Antar att de spelar biljardformen pool i värmen. Tackar sen för mig och fortsätter promenaden. Torsgatan är het, vinden kommer inte åt och väggen skickar tillbaka värmen som solen försökt trycka in i den. Att det är Stockholm Vatten som huserar innanför väggarna erbjuder ingen som helst lindring.

Poolside

Centralen är ett av mina sweet spots för gatufoto, men i dag är det förhållandet sol och skugga som får det att gå upp  en talgdank. Går i stället Vasagatan men hittar inte den skugga jag söker, en skugga som kan bli effektfull när människor rör sig in i eller ut ur den. Några försök gör jag och ni förstår säkert hur jag tänker.

Tjejen till höger har tappat sitt huvud in i skuggan

Det börjar kännas i påkarna men jag har bara Vasabron, Stora Nygatan och Slussenkarusellen kvar innan jag är tillbaka vid bussterminalen.

Solen lyfte fram hennes ansikte och axelparti på ett ganska tjusigt sätt

Tycker nog att jag gjort mig förtjänt av ett wienerbröd till eftermiddagsespresson.

Lite mysko, var kom hon ifrån?

Ni gjorde nog klokt som stannade inne och inte hängde med på promenaden :-) Hoppas ni tyckte det var trevligt att läsa om den. Gillar ni därtill bilderna, blir jag glad över den minsta lilla kommentar.

Sommarhälsningar /Matti

Postat 2010-07-14 19:15 | Läst 7964 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Koll på stan - Japanese Photobooks mot solvånda

Vilket elände, stekande sol även i dag och enligt prognoserna ska det fortsätta såhär en bit in på nästa vecka. Men, vad är detta. Moln på himlen! Då kanske man skulle ändå…

Gillar att titta på andras verk, på utställningar och i böcker. Under sommaren är det lite stiltje på nya utställningar så jag åker in för att köpa en bok som jag vet finns på Galleri Kontrast. Köper sista exet av "Japanese Photobooks of the 60´s and 70´s". Kulturhuset hade i våras en utställning med japanskt fotografi, och jag känner igen en av fotograferna, Hiroshi Hamaya, från fotografförteckningen i denna bok. Har bläddrat i den tidigare och den verkar mycket intressant, med en hel del lite mer experimentella bilder. Så huka er, jag kanske tar efter! :-)

Fler än jag som däckar i värmen

Molnen är såklart försvunna och det är så där äckligt hett igen. Tar Baggensgatan och Själagårdsgatan genom Gamla stan och knallar genom Blasieholmens sightseeingtörstande turistköer och hamnar så ändå på en fotoutställning, på Nybroplan. Naturfotografen Johan Ernst Nilssons ställer ut Seven summits "som är en fotografisk reflektion av vår världs sju kontinenters högsta bergstoppar". Men inte bara det utan även en "dokumentation av hur människans konsumtion påverkar naturen".

Barnen vid Molins fontän

Kollar Kungsträdgårdens vackra tunnelbanestation, kanske min favorit. Gillar hur de använt gamla byggnadsdetaljer från palatsen som en gång omgav Kungsan, som inspiration för utsmyckningen. De la Gardies palats Makalös till exempel.

Känd backe vid Jacobs kyrka

Nu börjar jag få nog och stapplar förbi Jacobs kyrka, genom Gallerian till Segels torg och tunnelbanan för att ta mig hem. Kommer som vanligt hem med en blandning bilder men ingen höjdare så de får nog stanna i bloggen. Det enda som kan ändra på det är om någon bild får massor av positiva kommentarer :-)  När jag är hemma i min förort, har molnen återvänt. Så är det.

Gillar minerna i kontrast till reklamens dito

Tack alla mina trogna läsare och följeslagare för att ni trotsat sol och värme och tagit er genom ännu en vandring på stans gator tillsammans med mig. Kommentera om ni orkar, det skulle som vanligt göra mig väldigt glad.

Sommarhälsningar /Matti

Postat 2010-07-09 17:36 | Läst 3128 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Koll på stan - Ramlösa…

… är mina bilder, än så länge. Överraskar mig själv med att ta en tidig buss in till stan. Måste ju vara morgonrask för att hinna träffa ramkillen på N. P. Ringström AB Glasmästeri uppe på Östgötagatan. Blir hänvisad en trappa upp och hinner se mig omkring i de gamla och fascinerande hantverkslokalerna.

Byggda för att hysa ett glasmästeri får jag höra. Glas, ramar, fina gamla glasdörrar med spröjs, blyinfattat, tavlor, fotografier med mera i en härlig röra. Till sist dyker han upp, ramkillen, och jag kan kolla vad det kommer att kosta att rama in mina fotografier. Med "vanligt" glas, tunn svart fururam och passepartout och minst 10 stycken foton går det på cirka 320:- per foto, med "antireflex"-glas några tior till.

"Ramkillen"

Pratar sen om ditten och datten runt fotografiens villkor. Några verk av Elisabeth Ohlson Wallin, "Ecce homo", ligger och väntar på behandling. Minns jag rätt tar hon 30 000:- för det största fotografiet, som är jättestort. Det mindre är signerat och numrerat, ska säljas i en mindre upplaga om tio stycken. Smart idé att göra det lite exklusivare. Återstår för mig att de om jag får ihop tio bra foton och sen att skriva ut dem på halvmatt papper.

Går nerför Thor Modéens trappor, något skönare än att gå uppför i den här värmen. Tar mig över till Gamla stan, tar några få bilder men ledsnar snabbt och går tillbaka till Slussen för att åka hem.

Dörren

Kort tripp i dag, bäst att hushålla med krafterna i värmen, eller vad säger ni som var med ända hit :-). Kommentera gärna och gör mig glad.

Hälsningar /Matti

Postat 2010-07-07 13:16 | Läst 5658 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på stan - G11:an bekänner färg

Det var lite segt ett par dagar efter utflykten i österled. Kan ju inte skylla på jetlag då det var som att åka buss till jobbet. Körde e-ticket på både flygbuss och flyg och med bara handbagage gick det snabbt både på och av. Med bara ca 45-50 minuter i luften hann man knappt få en fika innan det var dags att gå ner för landning.

Sittning i molom

Men i dag tar jag bastubussen in till stan för att låta min G 11:a jobba på gatan.  Det börjar bra med broöppning vid Danvikstull. Knallar Kocksgatan några kvarter västerut och slinker in på första stoppet: Johan Rubbestad Liljas utställning "Vandringar i molom" på Galleri Kocks. Mycket bra utställning i tre delar:  "Snö - en vintersaga", "Farmor kom från Estland" och "Lomografier". Gå och se den, 7/7 är sista dagen! 

Utanför ramen

Tar Östgötagatan norrut mot Mosebacke och passar på att slinka in på  N.P. Ringström AB Glasmästeri för att kolla vad det kostar att rama in t ex fotografier. Ramkillen jobbar bara förmiddagar men jag får en guidad tur upp en trappa till verkstaden. Härligt stökigt och färggrant. Jag ombeds att komma tillbaka i morgon bitti och ska väl göra ett försök.

Na na hey hey

Har några grejer på Norrmalm att kika på och tar tunnelbanan till Rådmansgatan. Gun Galley hade en utställning jag är nyfiken på men när jag kommer dit visade det sig att det var just "hade", för där är nu tomt.

Hos Gottfrid

Går tillbaka mot city och går ner tilltunnelbanan vid Hötorget. Inne på Gottfrid Johanssons Musikinstrumenthandel i biljetthallen sitter en anställd och lirar gitarr.

Spanish guitar, or Mexican

Jag går in och tar en runda. Strax kommer en annan anställd ut ur ett bakre rum med ännu en akustisk gitarr. Det visar sig att han byggt den själv av restdelar från kasserade gitarrer. Cirka hundra timmar har det tagit, torktiden inte inräknad. Den ser ut att ha sömmar och när jag kommenterar det, säger han "jag ville att den skulle se lite spansk eller mexikansk ut och att den inte skulle kännas före tjock".

Tunnelbanekläng

Kliver av tunnelbanan vid Slussen och tar motorvägsbussen hem, och det slutade som det började - med broöppning.

Vad gör dom?

G 11:an klarade sig bra på gatan, men det var inte lätt att hitta bra motiv i dag. Bilderna inomhus tog jag med 5D mk II.

Tack för att du hängde med. Kommentera gärna bilder och/eller text och gör mig glad.

Hälsningar /Matti

 

Postat 2010-07-06 17:54 | Läst 8899 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera