PellesFoto

Här får jag väl försöka uppdatera då och då med mina fotoaktiviteter. Bloggar har jag startat förr, men att hålla igång dem, det är svårare. Får se hur detta går

Photoshop - Det digitala mörkrummet eller "fuskfoto"

Ja lite måste man väl spetsa till en rubrik för att få lite "attention". Men grundfrågan ligger där ändå. Hur mycket är "ok" att bearbeta i Photoshop, för att det fortfaranse skall vara "min bild". Att skruva lite på vitbalansen, ändra lite på färgkurvorna eller beskära bilden i något nytt spännande format. Ja det var ju sånt vi gjorde i mörkrummet på den gamla analoga tiden (förlåt alla fotokollegor, som fortfarande ser den analoga bilden som det enda rätta), så där är ju Photoshop bara ett nytt sorts mörkrum. Men avancerade filter, och fotoeffekter ? är det ok? Att klona in andra delar för att få en bättre bild. Bilden som jag aldrig lyckades ta i verkligheten - men kan skapa i datorn ? Är det ok. Eller övergår man från att vara "fotograf" till att bli "konstnär" ?

Bilden ovan är ett montage i PSE med gäss mot blå himmel samt en vanlig "molnbild" taget vid annat tilfälle. FInt naturfoto eller fusk ??

I Lerums fotoklubb föreslog en medlem ett "mellantema" på "Höstlöv". Bra tema, som man kan göra mycket med. Även jag gav mig ut och fotade löv i alla vinklar och riktningar, och kom hem med några bilder jag trodde kunde bli bra. Efter en stund i PSE fick jag tanken att det hade varit "coolare" om lövet på vattnet hade varit infruset istället. Lite labbande med filter och effekter, så hade jag fått fram en helt annan bild. Jag var rätt nöjd med den, men jag hade ju faktiskt inte tagit fotot ?

Efterbearbetat höstlöv

Bilden publicerade jag för bedömning i Klubbens forum, med ovanstående fråga, men klubbens medlemmar verkade tycka att detta förfarande är helt ok. Jag hade ju nästan hoppats att vi hade haft någon "renlärig" som skulle gå i polemik med mig om detta.

Ovanstående foto skulle kunna bedömas som bara en efterbearbetning, möjlig att göra även analogt i ett mörkrum, men vad händer när man faktiskt ändrar innehållet eller lägger till något ? Hade det inte varit ännu bättre bild om en groda hade kommit just i fotoögonblicket och klättrat upp på bladet ?

Bearbetat höstlöv med "fusk-groda"

Dito med bortkommen groda.....

Lövet har jag fotat, och grodan lika så, men lövet i isen, och den simmande grodan ? Näe, fotot kanske måste vara realistiskt också, eller måste det ???

 "Bueauty is in the eyes of the beholder" eller "Lögn, förbannad dikt och Photoshop...."

- Ja det får Ni allt fundera på....

(bilderna finns i större storlek min mapp "Höstlöv" )

Postat 2008-10-23 23:12 | Läst 3130 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera