Till, i och från Söderåsen

Söderåsen är en av de tre nationalparker som finns i Skåne, men innan jag kommer dit så ska jag först passera ett antal björkar. Håkan Eklund la ut en sådan vacker bild på björkar, så när jag såg en dunge så fick det bli ett stopp. Hittade också lite rovfåglar längs vägen men det får bli i nästa blogg.

Bilden nedan är ett panorama från 4 bilder som jag tagit på högkant.

Samma dunge fast med enbart en bild

Detta är från en annan dunge, ett panorama från två bilder

Resterande bilder är från en enstaka bild

Så kom jag fram till Söderåsen, turen brukar alltid leda upp till Kopparhatten, där man har en fantastisk utsikt över dalen. Hade hoppats på dimma, men tyvärr inte denna gång, så det får bli vid nästa tur.

På vägen genom Söderåsen upp till kopparhatten så var det otroligt många fåglar i olika grupper på och längs vägen, de var svåra att se för de stack upp i närmsta träd när man kom närmare, men jag tycker det ser ut som det är bofinkar och det var hundratals i varje flock.

På hemvägen så stannade jag till vid ett svampställe vi har i Skåne, jag hittade två svampar men jag kallar det fortfarande svampställe.

Jag fotograferade en av mina två svampar med två olika objektiv. Svampen återanvändes till lunch.

Nedan med Nikon 70-200/4

och här med Samyang 135/2. Detta är ett riktigt roligt objektiv, skarpt redan på f/2. Eftersom det är manuell fokus så tänker man till mer inför varje bild, man kan tex lika gärna komponera bilden direkt eftersom man inte behöver placera någon fokuspunkt på en bestämd punkt. Det tar ju lite tid att sätta fokus så det känns lite avkopplande som motvikt till stressen o smattret vid fågelfoto. 

här även med lite granris

Inlagt 2019-10-04 08:18 | Läst 752 ggr. | Permalink
Vackert där nere vid Söderåsen! Gillar nog bild 8 bäst.. Fanns säkert en del Bergfinkar nere i Bokskogen också, dom ses väl ibland i 100 000 tal i Bokskogarna där nere i syd..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-10-04 19:37
Tackar, jag tänkte också på bergfinkar, jag tyckte att alla fåglarna som var på vägen var mycket ljusare än bofinken, men de kanske var väldigt bra att gömma sig i träden så att det bara blev några närsynta bofinkar som syntes :). Jag vet inte om bofinkar samlas i så stora flockar, det verkade nästan som de var över allt i Söderåsen.
ehrsa 2019-10-04 21:12
Vad jag vet så kan man ofta se Bo/Bergfink i större flockar så här på hösten, tror dom mer eller mindre ofta flyttar ihop.. men det känner nog andra till bättre än jag..
Hälsn!
Björkskog är oemotståndligt på ett speciellt sätt och första bilden tycker jag är en höjdare. Jag fastnar även för åttonde bilden, vilken fantastiskt vy. Mysig skogsmiljö och kan man ta hem en god matsvamp är ju det inte fel.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-10-04 19:41
Tackar, kom att tänka på om Söderåsen hade varit något för dig, det är väl en 30 minuter från E4 att köra dit via Klippan
Många fina skogsbilder. Björken är globalt sett ett ovanligt trädslag med sin vita bark. Väldigt få träd i världen är vita ...
- hawk
Svar från pdahlen 2019-10-04 19:45
Tackar, man har sådant fint ljus i skogen så det är tacksamt att fota där. De vita stammarna som på björkarna lyser ju upp lite. I Danmark har de ganska många aspar som allé längs vägarna, ser lite fräcka ut ganska vita och så är det som ögon på stammarna som tittar på en